С настоящата наредба се приема държавният образователен стандарт (ДОС) за придобиване на квалификация по професията „Контрол на качеството и безопасност на храните“ от Списъка на професиите за професионално образование и обучение по чл. 6 от Закона за професионалното образование и обучение (ЗПОО), утвърден със Заповед № РД09-2230 от 09.08.2024 г. на министъра на образованието и науката.
Приемането на Наредба за придобиване на квалификация по професия „Контрол на качеството и безопасност на храните“ е обусловено от необходимостта за осигуряване на професионална подготовка на кадри, които да гарантират спазването на националните и европейските стандарти за безопасност и качество на хранителните продукти. Хранителната индустрия е един от ключовите сектори на икономиката, а изискванията към контрола на качеството и безопасността на храните непрекъснато се повишават в отговор на потребителските очаквания.
Проектът на акт е изготвен в съответствие с изискванията на Закона за професионалното образование и обучение и в контекста на нуждата от разработване на съдържанието на държавния образователен стандарт за придобиване на професионална квалификация съгласно динамично променящата се икономическа, социална и регулаторна среда.
Наредбата за придобиване на квалификация по професията „Контрол на качеството и безопасност на храните“ се издава на основание чл. 22, ал. 6, във връзка с ал. 2, т. 6 от Закона за предучилищното и училищното образование.
Министерство на образованието и науката
Адрес: София, София, бул. Княз Дондуков №2А
Електронна поща: priemna@mon.bg
---
Пакет основни документи
Консултационен документ
---
Справка становища
---
23.10.2025
28.11.2025
---
Справка или съобщение.