С настоящата наредба се приема държавният образователен стандарт (ДОС) за придобиване на квалификация по професията „Преработка на плодове и зеленчуци“ от Списъка на професиите за професионално образование и обучение по чл. 6 от Закона за професионалното образование и обучение (ЗПОО), утвърден със Заповед № РД09-2230 от 09.08.2024 г. на министъра на образованието и науката.
Приемането на Наредба за придобиване на квалификация по професия „Преработка на плодове и зеленчуци“ е обусловено от необходимостта за осигуряване на професионална подготовка на кадри за един от стратегическите отрасли на хранително-вкусовата промишленост. Внедряването на нови технологии, европейските стандарти за качество и безопасност на храните и нарастващите изисквания на потребителите налагат обучение на специалисти, които могат да гарантират ефективно, безопасно и конкурентоспособно производство.
Проектът на акт е изготвен в съответствие с изискванията на Закона за професионалното образование и обучение и в контекста на нуждата от разработване на съдържанието на държавния образователен стандарт за придобиване на професионална квалификация съгласно динамично променящата се икономическа, социална и регулаторна среда.
Наредбата за придобиване на квалификация по професията „Преработка на плодове и зеленчуци“ се издава на основание чл. 22, ал. 6, във връзка с ал. 2, т. 6 от Закона за предучилищното и училищното образование.
Министерство на образованието и науката
Адрес: София, София, бул. Княз Дондуков №2А
Електронна поща: priemna@mon.bg
---
Пакет основни документи
Консултационен документ
---
Справка становища
---
23.10.2025
28.11.2025
---
Справка или съобщение.