С настоящата наредба се приема държавният образователен стандарт (ДОС) за придобиване на квалификация по професията „Отопление, вентилация, климатизация и газова техника“ от Списъка на професиите за професионално образование и обучение по чл. 6 от Закона за професионалното образование и обучение (ЗПОО), утвърден със Заповед № РД09-2230 от 09.08.2024 г. на министъра на образованието и науката.
Разработването на проект на ДОС за придобиване на професионална квалификация по професията „Отопление, вентилация, климатизация и газова техника“ е необходимо с оглед осигуряване на професионално подготвени специалисти, които могат да извършват основни дейности по монтаж, експлоатация и поддръжка на инсталации за отопление, вентилация, климатизация, битова гореща вода и газоснабдяване, да изграждат прости тръбни, въздушно-водни и електрически системи, да полагат тръби и канали, да монтират радиатори, конвектори, вентилатори, сплит-системи, газови котли и регулираща апаратура под ръководството на по-високо квалифицирано лице..
Проектът на акт е изготвен в съответствие с изискванията на Закона за професионалното образование и обучение и в контекста на нуждата от актуализиране на съдържанието на държавния образователен стандарт за придобиване на професионалната квалификация съгласно динамично променящата се икономическа, социална и регулаторна среда.
Министерство на образованието и науката
Адрес: София, София, бул. Княз Дондуков №2А
Електронна поща: priemna@mon.bg
---
Пакет основни документи
Консултационен документ
---
Справка становища
---
Общо 1 коментар
06.10.2025
10.11.2025
---
Справка или съобщение.
С премахването на професията „Хладилна техника“ и отсъствието ѝ в направления като „Хранително-вкусова промишленост“ се създава риск от недостиг на квалифицирани специалисти в този сектор. Хладилната техника е ключова не само за хранително-вкусовата, но и за логистичната, търговската и климатичната индустрия. Ако тази специалност не се поддържа, скоро ще има реална липса на кадри в практиката.
С премахването на професията „Хладилна техника“ и отсъствието ѝ в направления като „Хранително-вкусова промишленост“ се създава риск от недостиг на квалифицирани специалисти в този сектор. Хладилната техника е ключова не само за хранително-вкусовата, но и за логистичната, търговската и климатичната индустрия. Ако тази специалност не се поддържа, скоро ще има реална липса на кадри в практиката.