Обществени консултации

Проект на План за действие за 2019 -2020 и Доклад, отчитащ изпълнението на НППНЗД за 2018 г.

Националната програма за превенция на насилието и злоупотребата с деца (2017-2020) е приета с Решение № 115 от 09.02.2017 г. на Министерския съвет. Програмата представлява национална рамка за координация относно насилието срещу деца, която създава механизъм за комуникация между държавните органи, представителите на гражданското общество и неправителствения сектор във връзка с необходимите мерки за превенция на насилието във всичките му форми.
 
 
 
Изпълнението на Националната програма се осъществява посредством разработването и прилагането на двугодишни планове за действие, които се приемат от Министерския съвет. Основният фокус на Плана за действие за периода 2019-2020 г. за изпълнение на Националната програма за превенция на насилието и злоупотребата с деца (2017-2020), в контекста на водещите цели и приоритети, е насочен към мерки, свързани с по-широката информираност на децата и подобряване взаимодействието между институциите/организациите в работата по случаи на деца, жертви на насилие или в риск от насилие. Особено внимание е обърнато на мерките за позитивно родителство, защита на децата от насилие в дигиталната среда и превенция на наркоманиите.
 
 
 
Дейностите в проекта на План са в следните основни области:
 
- Повишаване на ефективността на мерките за закрила на децата от насилие;
 
- Създаване на ефективна система за превенция на домашното насилие над деца;
 
- Превенция на сексуалното насилие, сексуалната злоупотреба и сексуалната експлоатация на деца;
 
- Превенция на всякакви форми на насилие срещу деца;
 
- Превенция на насилието срещу деца в образователната система;
 
- Създаване и развитие на различни услуги, модели и инструменти за превенция на насилието и работа с деца, жертви и извършители на насилие;
 
- Повишаване на капацитета на професионалистите, работещи с деца и подобряване на междуинституционалното сътрудничество и координация;
 
- Повишаване на чувствителността и информираността на обществото по въпросите на насилието над деца.
 
 
 
Проектът на План за действие съдържа конкретни мерки и дейности, индикатори, отговорни институции, източници на финансиране, размер на финансиране и срокове за изпълнение.
 
 
 
В проекта на Доклад за  изпълнението на Плана за действие за периода 2017-2018 г. към Националната програма за превенция на насилието и злоупотребата с деца (2017-2020) за 2018 г., се съдържа анализ на постигнатите резултати от изпълнението на мерките, заложени в него. В Доклада са отразени осъществяваните от отговорните институции и организации дейности, включително кратко описание на постигнатите резултати и съответните индикатори.


Дата на откриване: 20.3.2019 г.
Целева група: Всички заинтересовани
Сфера на действие: Социална политика и заетост
Дата на приключване: 22.4.2019 г.
Коментари
Коментари
Добави коментар
 
20 март 2019 г. 17:11:42 ч.
mali grga

Финансиране на мерки

Финансирането на мерки от Плана за действие за изпълнението на Националната програма за превенция на насилието и злоупотребата с деца (2017 - 2020 г.) и особено на мерките за повишаване на капацитета на специалистите за ранна оценка и сигнализиране на домашното насилие със средства предоставени от чужда държава е недопустимо. Засяга основни елементи на националната сигурност, защото предоставя възможност за чуждо влияние (в конкретния случай Норвегия чрез Норвежкия финансов механизъм). Остава впечатлението, че Норвегия, чрез финансирането на мерки от плана за действие, се опитва да прокарва вече възприети в скандинавските държави методи на работа, които методи най-меко казано са спорни и имат дълбоко травмиращи за семействата последици. Кому е нужно това? Толкова ли не могат да се заделят средства от националния бюджет, за да сме принудени да разчитаме на чужда милостиня, която никога не е безкористна?

22 март 2019 г. 14:41:44 ч.
Лия

САМОЗАБРАВЯТЕ СЕ!!!

1. Невъзможно е да се води независима вътрешна политика, особено касаеща деца, на суверена държава с финаносви средства от друга държава!!! 

2. КОЙ И ПО КАКЪВ КРИТЕРИЙ е избирал НПО - партньорите? 

3. Норвегия и която и да е друга държава не може и НЯМА да диктува възпитанието на децата ни, нито политиките ни към тях, нито вътрешната ни политика, нито съдебната ни система, нито НИЩО!

4. Ако продължавате да не разбирате - ОСТАВКА!!!

24 март 2019 г. 21:13:28 ч.
zara_Jesus

Оставка продажни дяволски изчадия!!!

Няма да ви позволим да наложите норвежката хомосексуална и педофилска гнусотия, която краде деца от любящите им родители, за да ги продаде на развратници! Това е стратегия, която краде деца! 

24 март 2019 г. 23:44:32 ч.
Ина

Пак ли елементи от Норвежкия финансов механизъм!!!!

Пак ли елементи от Норвежкия финансов механизъм!!!! Вие не разбрахте ли, че обществото ни няма да приеме да внедрявате чужди съмнителни политик у нас!!!! Докога ще се опитвате! Националната стратегия за детето и този план за действие и всички ваши политики прокарващи тоталитарни идеологии няма да спечелят. Хората вече се събуждат. Четат документите, които държавата ни е подписала с Норвегия, меморандума за сътрудничество с нея и т.н. Няма да се оставят да ги заблудите! Нашата фейсбук група "НЕНА СТРАТЕГИЯТА ЗА ДЕТЕТО 2019-2030!" СЛЕДИ ВСЯКО ВАШЕ ДЕЙСТВИЕ. А ние всеки ден се увеличаваме като численост. Скоро ни очаквайте под прозорците си.

01 април 2019 г. 14:41:01 ч.
маринавн

Ювенална Юстиция, северно сияние и балканска душа..

Норвежки финансов механизъм, Уницеф и кои НПО-та са заинтересовани, финансират и настояват ювеналната юстиция да бъде приета в България? Бъдете конкретни. Стратегия за детето на парче ли ще приемаме? Не съм съгласна децата от детската градина да бъдат занимавани със света на възрастните.  Не съм съгласна да настройвате деца срещу родители, да подлъгвате децата със захаросани обещания и в последствие да им нанасяте тежка психическа травма. Този педофилски подход за приканване, няма да питам от къде сте го придобили, вероятно от там, от където идват и парите.. Срещу норвежкият модел за закрила на детето се водят дела в Страсбург, неправомерно взети деца стават причина за влошаване на взаимоотношения между държавите. Цял свят осъжда това, което се случва там с децата. Какъв опит искате да наложите от една порочна система съсипала децата си? Защо все лошите практики?Логиката следва да се учим от грешките и на другите-а те са стотици, сляпи ли се, за Бога?!

Имаме и към момента закони, които успешно биха се справили с насилие от всякакъв тип, стига да се спазват. Това е най-голямият проблем в България, спазване на закони и двойният стандарт при прилагането и не прилагането им. С приемането и налагането на чуждестанни практики в България, финансирани от самите заинтересовани държави, вие нарушавате правата на родителите описани в КРБ. Колко струват децата ни, господа управляващи? Тук шуро-баджанащината ще важи ли?

01 април 2019 г. 16:27:35 ч.
endorfini2019

Стани стани юнак балкански!

Не бъркайте дълбоко търпение и толерантност на българския народ с невежество и страх! Последна крачка към дъното и народа ще озверее и ще покаже защо именно е най-стария народ на тази планета!:) Бъдете сигурни, че парите, които се близките да вземете няма да похарчите, нито ще усвоите! Амин!

03 април 2019 г. 10:57:35 ч.
Bubby

Застрашени са децата ни и традиционното семейство! Държавен контрол от соц-а!

Значи, на първо четене всичко изглежда супер, НО:

Взели сте норвежките пари ( вижте www.eeagrant.org, вижте заложените пари в норвежкия финансов механизъм) - над 1 млрд евро

Значи, правиме Стратегията за детето до 2030, където е заложена ювеналната юстиция е където много места са копи-пейст от норвежкия Барневарн. И вие искате ние да одобрим това:

*Държавата иска да приеме закони, чрез които НПО-та, социални служби и административни чиновници да имат повече права от родителите спрямо децата им!

*Държавата смята, че възпитанието е нейна функция!

*Държавата смята, че самотните майки и бащи не могат да се грижат за децата си!

*Държавата смята, че ако не осигурим достатъчна жилищна площ и отделна стая на детето си, ние не сме добри родители и нямаме капацитет!

*Държавата смята, че ако живеем с нашите родители и детето в едно жилище, то е пренаселено!

*Държавата смята, че е наясно с всички въпроси по сексуалното образование на децата и по – добре от нас ще обясни в ранна възраст на децата ни от какво и как да се пазят!

*Стратегията пропагандира и насърчава АНОНИМНОТО ДОНОСНИЧЕСТВО, както е през социализма и така всеки може анонимно да подаде сигнал срещу вас до властите и вие ще сте виновен „по презумция“. Детето Ви ще бъде настанено в приемно семейство до доказване на Вашата компетентност да бъдете родител! (В Норвегия дават деца и на хомосексуални приемни „родители“.)

*Ще се създатат и електронни досиета на всички деца без изключение, което отново е препратка към ерата на социализма с досиетата за неудобните за властта. Тотален контрол.

НЕ Одобрявам никакви стратегии, закони и нормативни актове, които са основани на норвежки пари, на конфликт на интереси и на обмян на опит (разбирай наши съдии канени на голямо парти и обиколка на фиорди в Норвегия). Не желая да продам детето си на държавата, приемни семейства, който работят това за пари или още по-малкото на гей двойки (както е практика пак в любимата Норвегия.

НЕ Виждам как държавата дава пари на традиционните семейства (и тези със самотен родител) за да подпомага изхранването, обличането и обучението им. НЕ виждам, нищо, което да ми се предлага, а САМО СЕ ИСИСКВА ОТ МЕН като редовен гражданин, данъкоплатец и родител. АЗ СЪМ ЗАСТРАШЕНА! 

 

03 април 2019 г. 18:14:39 ч.
Паола

Защо продадохте децата ни за пари?

Обръщам се към министър-председателя на Р България Бойко Борисов, министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, омбудсмана на Р България г-жа Мая Манолова и председателя на ДАЗД г-жа Елеонора Лилова: Уважаеми държавни служители, как можахте да позволите обучение на Българските социални служби от една толкова компрометирана институция като Барневар, от която пропищя цяла Европа и срещу, която има множество заведени дела в Страсбург? Какво може да научат българските СС от Барневар? Как да крадат деца от родителите им ли? В Плана за действие на няколко места се виждат програми финансирани по НОРВЕЖКИЯ СОЦИАЛЕН МЕХАНИЗЪМ! Вие продадохте децата на България, продадохте децата ни за 1 300 000! Вие сте майцепродажници и унищожители на Българското семейство!!!

За какво правите тези обществени обсъждания, г-жо Лилова, като не сте взели и едно мнение предвид? В общественото обсъждане на Проекто-стратегията за детето 2019-2030г имаше над 150 ПРОТЕСТНИ МНЕНИЯ НА РОДИТЕЛИ и нито едно не е взето предвид! Всичко срещу, което протестирахме родителите е наблъскано в новия План за действие и Националната програма за закрила на детето за 2019 и ще бъде прието след по-малко от месец! Как да разговаряме с Вас г-жо Лилова? Явно говорим на различни езици! Пишем, протестираме, крещим, но никой не ни чува! Вие госпожо Лилова сте сляпа и глуха за мнението на родителите, за притесненията и тревогите на родителите! Разбирам, че искате да лапнете много пари от Норвегия, но е престъпление да го правите с цената на децата ни!

В писането на Стратегията за детето са взели участие множество НПО-та, като Национална мрежа за детето, Асоциация родители, Фондация Анимус, фондация ПУЛС и други, които по никакъв начин не представляват БЪЛГАРСКИТЕ РОДИТЕЛИ! Нита един български родител не е участвал в дискусията за писането на този сатанински документ! Тези НПО-та по-горе лобират за това, за което им се плаща! Ако утрешния ден им се плати да лобират за това, че земята е плоска и слънцето се върти около нея, то те ще го направят и ще ни изнесат хиляди лекции на тази тема! За тях не е важен морала и правотата, а това кой плаща!

Ние родителите не бяхме представени в тази дискусия за писането на Стратегията или прословутото ръководство: Как да отнемаме деца от родителите по норвежки образец и според Уницеф! За сметка на това са приети изключително разтегливи правила, които да позволят отнемането на децата ни за родителска небрежност и липса на родителска грижа! Г-жо Лилова, защо никъде не са дефинирани тези два термина, това позволява всякакви спекулации от страна на социалните работници, изнудване на родителите и злоупотреба с родителите и бъдещето на децата! Овластяват се институции, които окачествяват като „подходящи“ и „неподходящи“ методи за възпитание на децата в семейството. Вменяват се на учители и хора, които работят с деца да шпионират семействата и да доносничат на социалните служби. Стратегията отнема много конституционни права на родителите, прехвърляйки ги на държавата в лицето на държавните и социални служители! Виждам, че в Плана за действие вече е включена и полицията, с което краденето на деца вече става законно и легално!

03 април 2019 г. 18:16:27 ч.
Паола

Защо продадохте децата ни за пари?

Стратегията за детето, производният и План за действие отнемат авторитета на семейната институция и правото на детето да бъде отгледано в биологичното си семейство, правото на детето да израсне обичано и обгрижвано от родителите си, както и прекъсва линията на приемственост между родител и дете и предаването на идеята за националната идентичност, традиционно семейно възпитание и нравствени ценности, които са ни съхранили като народ много дълго време! Подаването на анонимни доноси за насилие срещу дете не могат да се приемат като доказателствен материал и родителите веднага да минат в графата насилници, а децата да бъдат изведени от семейството! Извеждането на децата от семейството е много крайна мярка и трябва да се прилага само в случаите на малтретиране или изоставяне на дете от родителите” (чл.9 ,1 от Конвенцията). Недопустимо е по-лошия финансов статус и по-скромните доходи на семейството да са предпоставка за отнемането и извеждането на децата от семейството! По-малката площ на жилището също! С ратифицирането на Третия факултативен протокол от Конвенцията за правата на детето се отнема правото на Българската съдебна система да решава спорове свързани с български деца и тези права се делегират на Комитета по правата на детето на ООН, което е недопустимо! Също така е недопустимо навсякъде в Стратегията да се пише за омаловажаването на ролята на родителите и нарастващото влияние на институциите в живота на детето, както и изместването на фокуса от семейството към намеса и контрол на държавните социални служби в семейството под широкото и понякога неясно определение „най-добър интерес на детето“! Изобщо разтегливите и неопределени термини, които масово се използват в Стратегията дават възможност за изнудване и тормоз на родителите от социалните служби, от учителите в детската градина и училище или от съседите! Термини като телесно наказание, психически тормоз и насилие над дете никъде не са определени!

Също смятам, че практиката с т.н. приемни родители е порочна и трябва да бъде прекратена! Много от тези родители ползват децата като средство за получаване на месечни доходи! Познавам такъв мъж, който живее на село, в не много добри условия, не работи нищо и ползва детето за месечен доход, който за село се оказва доста висок! Спомням си случая и с приемното семейство, което беше оставило дете на снега по чехли и пръстите на детето бяха измръзнали! Опитът с приемните родители в голямата си степен е търговия с деца – приемните родители плащат на социалните пари, за да получат дете и социалните започват терор над родителите, за да го отнемат от родителите! Обикновено жертвите са самотни родители и социално слаби семейства. За пример давам младата майка настанена в звено Майка и бебе, която беше изнудвана да остави детето си от социална работничка Петя Василева, защото социалната имаше приемно семейство!

В заключение ще кажа, че все още не е измислена и няма да бъде измислена държавна институция, която да обича и да се грижи за децата повече от техните родители! Затова г-жо Лилова, с какво право пишете мото на ДАЗД: „Аз майка! Аз баща!“ Предлагам Ви да насочите усилията си към децата в риск, за които в България има крещящи примери, към насилието в училищата и към разпространението на наркотици в близост до училищата, както и в лекции за превенция от наркомания, а не да посягате и да съсипвате нормалното българско семейство с доноси и изнудване!

04 април 2019 г. 10:00:08 ч.
Nataliya

ПРОТИВ

Всички мерки, които обличате в красиви фрази, са просто поредния опит за заблуда на обществото и въвеждане на закони и норми, които са с вече доказана неефективност.

Колко точно пари ще ви стигнат, за да мирясате и да оставите народа ни да живее нормално? До кога ще грабите?

Не спирате да разсипвате държавата, а сега посягате и на бъдещето ни, на надеждата на всеки българин – детето му.

От все сърце ви желая, на всички вас безмислено съществуващи законотворци, депутати, стратези, политици, председатели на НПО-та, дребни душици, метеж! Може да не стане точно сега, защото българина е тежък, докато узрее, но накрая ще ви смажем, така както вие ни мачкате години наред!

Господ гледа и ще бъдете съдени!

 

П.С. Бях толерантна и учтива достатъчно! Майчиното ми сърце не може да понесе повече тази несправедливост! Клетвите на всички майки ще ви застигнат!

04 април 2019 г. 10:10:16 ч.
маринавн

Към г-жа Жечева

Г-жо Жечева, бяхте гост в предаването на Канал 3, Социална мрежа (03.04.2019г.) и заявихте, че общественото обсъждане на стратегията за детето е била полезна за вас, тъй като сте получили много мнения и предложения за реформа на обсъжданият документ. Моля, приемете и моето предложение. Когато качвате документи за обществено обсъждане, чрез който способ търсите мнението на обществото, бъдете така добри да уведомите, чрез медиите и/или други канали за информиране на обществото, че съществува документ и е предложен за обществено обсъждане. Обществото няма как да научи за съществуването на тези документи. Реално това е крайната цел-обществен дебат, с най-висша цел "най-доброто за нашите деца". Медийната мъгла по отношение на документи предложени за обществено обсъждане опорочава и обезсмисля самото обсъждане, а ситуацията напомня на човек водещ монолог и твърдящ, че търси диалог, без да е предоставил на събеседника си право  да се запознае с документа, състави мнение, да се изкаже и сподели мнението си  аргументирано и даде предложения.

Благодаря ви за вниманието, Хубав и усмихнат ден

04 април 2019 г. 12:47:51 ч.
Doniks

ТВЪРДО ПРОТИВ!!!

Всички тези планове за действие и стратегии, които прокарвате - почти тихомълком, целят въвеждането на Ювеналната юстиция в Република България. Българските родители сме ПРОТИВ въвеждането на такава и бъдете сигурни, че няма го допуснем. Статистиката от държавите, приели Ювеналната юстиция еднозначно показва, че насилието върху децата там не само, че не е намаляло, а дори се е увеличило. Не виждам никаква причина да осиновяваме чужди практики, които не работят. Те дори са престъпни спрямо човечествето!  

06 април 2019 г. 19:25:44 ч.
bamka_kambanka

Отвратена съм

Какво ви направиха децата? Мозъци ли нямате или сърца? Разберете, че никой родител не ви харесва противните планове за действие и стратегии.

08 април 2019 г. 11:26:23 ч.
Doniks

ПРОТИВ! ПРОТИВ! ПРОТИВ!

Стратегията за детето, производният и План за действие отнемат авторитета на семейната институция и правото на детето да бъде отгледано в биологичното си семейство, правото на детето да израсне обичано и обгрижвано от родителите си, както и прекъсва линията на приемственост между родител и дете и предаването на идеята за националната идентичност, традиционно семейно възпитание и нравствени ценности, които са ни съхранили като народ много дълго време!

Ние като български родители няма да оставим нещата така!

Ще се борим срещу всички и срещу всичко, което застрашава живота и здравето на НАШИТЕ деца!!!

09 април 2019 г. 11:45:30 ч.
vania_ilchevska

Предложение до Заинтересованите лица

Здравейте, Г-да и Г-жи законотворци, депутати, стратези, политици, председатели на НПО-та - с две думи Заинтересовани лица.

Имам много интересно и практично предложение към всички Вас, надявам се да го оцените подобаващо:

Повечето хора в тази държава виждаме, чуваме и сме наясно с това доколко Вие сте запознати с така нарените " западни ценности и идеологии " и също така колко те Ви харесват и одобрявате. Щом е така, можете спокойно да се хванете всички под ръчичка като едно голямо семейство и да отидете там, където се практикуват. Ползата ще бъде двустранна - хем Вие ще сте доволни да изповядвате Вашите ценности и разбирания, хем и българското общество няма да бъде длъжно да приема и прилага неща, които НЕ ЖЕЛАЕ !

Бъдете спокойни за нас - ще се оправим и без Вас !

09 април 2019 г. 16:33:44 ч.
Boro

НЕ на плана за действие, НЕ на Националната програма , НЕ на "стратегията"!!!

ТВЪРДО НЕ!

КАТЕГОРИЧНО НЕ!

ПРОТИВОРЕЧИ НА БЪЛГАРСКИТЕ НИ ЦЕННОСТТИ, противоречи на любовта към децата НИ!

НЕ искаме норвежки модели, не искаме вашите планове, проекти, стратегии!

ВЪРВЕТЕ СИ ВЕЧЕ! НОРВЕГИЯ ВИ ЗОВЕ! ВЪН ОТ СТРАНАТА НИ!

Щом се осмелявате да тръгнете срещу народа си, срещу ДЕЦАТА НИ - НАШЕТО БОГАТСТВО, НАШЕТО ВСИЧКО - нямате място в България!

09 април 2019 г. 18:06:00 ч.
yantrova

Как ли сме живели и пораснали без национални стратегии?!?

Господа управляващи! Спрете да пишете планове, стратегии и други дрън-дрън измислици, като завоалирате подмолните си намерения под уж благовидни цели! Каква е тази "Патронажна грижа за всички деца"?!? Патронаж от кого? За какво? "Интегрирана здравно-социална услуга за всички деца". Ако вие чувате нещо прогресивно и напудрено, ще ви кажа какво чувам аз: интегрирана- означава че в "услугата" има включен повече от един вид дейност; "здравно-социална" пък означава, че медицинското лице, което ще ми изпратите под формата на патронаж, ще бъде всъщност маскиран социален работник и идвайки у дома ми тайно ще събира всякаква информация, необходима на социалните служби, за да ме уличат в това, че съм лош родител и да посегнат към децата ми. При това "за всичик деца", без изключение. От къде ще вземете толкова кадри, като и без това здравеопазването ни се задъхва от липса на медицински персонал? А, чакай, досетих се - те изобщо няма да са медицински лица, а направо социални, защото такива е лесно да се изфабрикуват за кратко време. Нашего брата е готов на всичко за пари. Явно много подценявате българските родители, мислете че ще ви се вържем. И да не е само това? Социални работници в детските градини и училищата и т.н. Изместване на възпитателната роля на семейството и родителите, за сметка на всякакви измислени "неправителствени организации за защита на децата". От мерак за лапачка на грантове от Норвегия, Сорос и други "филантропски инициативи" и такива за "защита на децата" сте готови на всичко! Отворете си очите, попрочетете какво се случва в другите държави, откъдето сте преписали тези "стратегии", "планове" и "програми", какво се случва с децата! Е това няма да допуснем да се случи тук! Българинът е много чувствителен по всички теми, които касаят децата и семейството му. Не разчитайте на овчедушието, с което сме посрещнали много други Ваши безобразия. Няма да плащаме друг кръвен данък, онова през турско ни беше достатъчно. Така че, вместо да пишете стратегии се огледайте и вземете мерки за демографската криза. Поощрете младите да остават тук и да раждат деца! Направете го с мъдрост, с мисъл, без да преписвате от други държави. И ни оставете на мира да отглеждаме децата си. Пожелавам Ви успех!

10 април 2019 г. 12:42:31 ч.
g_nik

ПРОТИВ проекта на План за действие за 2019 -2020

Работа на родителите е да се занимават с децата си и да ги предпазват от насилие, доколкото това е възможно. В плана за действие е предвидена прекалена намеса на институциите в отношенията между родителите и децата, което по-скоро навежда на мисълта, че държавата иска да държи в подчинение родителите под страх да не им вземат децата.

10 април 2019 г. 12:49:15 ч.
bo_tan

НЕ на проекта на План за действие за 2019 -2020

Против съм държавата да се меси в отношенията с децата ми!

10 април 2019 г. 15:19:00 ч.
Златина

НЕ, НЕ и НЕ на крайно неграмотния и отричащ родителски права план

Защото, когато човек, зависещ от чужди финасови подплънки, се опитва да нагласи стартегии, планове, МЕРАЦИ по чужди насоки, ще доведе не само до тотален крах на и без това крайно малоумната ви система, но ще ни принуди да вземем и КРАЙНИ мерки срещу вас! Върнете парите и се извинете! 

Никой, никога, по никакъв начин, не може да ми отнеме правото да бъда родител и да решавам, какво, как и защо действието ми е с единствената мисъл и цел да го направя добър ЧОВЕК, да го науча да обича, уважава и изгражда! Кои сте вие или кои са те, решили, че могат да бъдат по-добри от всяка биологична майка или баща? Припомням ви ОСМАНСКОТО РОБСТВО, няма да свърши добре за вас! Кои и с какви експертни мнения ще са тези, които ще решават, кой, как живее, дали е добре за него или не!

Ще ви замоля, всичките, да си наемете един юрист, да си платите и да ви се разясни Конституцията и не забравяйте за правото на неизбежна защита!!!

Последно, когато си родите деца, може да ги обучавате, както ви харесва, когато ви се иска, може и да ги давате, на когото си искате! Ние останалите родители нямаме намерение да се съобразяваме нито с вашите планове, нито с Норвежките! 

10 април 2019 г. 15:39:22 ч.
svetlina12

Трябва нова стратегия за детето, тази не става!

Имам доста забележки към Проекта за Стратегия. Тук ще изброя няколко, без да ги степенувам по важност:

1. Финансирането. Който плаща, той поръчва музиката. Изработването на документ от такъв мащаб, касаещ бъдещето на България, не трябва да става с външно финансиране. Освен това задължително трябва да участват родителски организации.

2. Поставянето на детето в центъра на политиките. Интересите на детето най-добре могат да се подсигурят, когато СЕМЕЙСТВОТО е в центъра на политиките, програмите и услугите!

10 април 2019 г. 15:45:14 ч.
svetlina12

Трябва нова стратегия за детето, тази не става! 2

3. Въвеждане на програми за сексуално ПОВЕДЕНИЕ (?!) и здраве в училищата. Не им е мястото там!

4. Намаляване броя на децата с вродени аномалии. Как? Чрез насърчаване на абортите в случай, че изследванията покажат, че детето е с увреждания? Като християнка съм категорично против такава практика! Да не говорим, че Проектът за стратегия посочва като първи етап от жизнения цикъл на детето периода от зачеването до раждането. Следователно една такава практика би нарушила правата на неродените деца.

5. Осигуряване на пълен обхват на децата със задължителни имунизации. Първо, имунизациите не трябва да бъдат задължителни. Второ, ваксините трябва да бъдат моновалентни. Трето, пострадалите от ваксини трябва да бъдат компенсирани, а не случаите да бъдат прикривани и дори отричани, каквато е честата практика! 

10 април 2019 г. 15:51:28 ч.
svetlina12

Трябва нова стратегия, тази не става! 3

6. Как се връзва деинституционализацията с увеличаване дела на децата, обхванати от услуги за ранно детско образование и грижа? Това е вътрешно противоречие!

7. Осигуряване на достъп до подобрени жилищни условия за ДЕЦАТА (!?). А защо не за семействата? Как ще бъде постигнато това: държавата ще предоставя жилища на семействата или ще отнема децата от родители им, ако социалният работник прецени, че жилището е пренаселено?

8. Гарантиране на правото на всяко дете да живее в сигурна среда. Изуми ме очакваният резултат: "Увеличаване на броя на услугите за деца, жертви на тормоз, насилие и агресия." Целта не е ли намаляване броя на жертвите и съответно намаляване на нуждата от такива услуги? Или се предвижда с увеличените отнемания на деца от родителите им все повече травмирани деца да имат нужда от такава помощ?

10 април 2019 г. 15:57:32 ч.
svetlina12

Трябва нова стратегия за детето, тази не станва! 4

9. Създаване на работеща система за детско правосъдие. Това намирисва на ювенална юстиция от скандинавски тип! Категорично съм против!

10. Разпознаване на белезите от насилие и сигнализиране. Замисълът е добър, но прилагането му е проблемно. Създава предпоставки за злоупотреби, доносничество, отмъщение. Особено проблемно ми се вижда "предприемането на незабавни мерки за закрила". А проверка за установяване на достоверността на съобщението за насилие?

11. Проблем е и ранното въвеждане на информационните технологии в училище. Особено ползването на Интернет. Това, противно на декларираното в Проекта за стратегия, може да попречи на формирането на критично мислене!

Във Въведението на Проекта за стратегия пише, че Стратегията "отразява цялостната визия на българската държава и на гражданското общество за развитието на следващите поколения граждани на Република България". Аз съм българска гражданка. Аз съм български родител. Изводът ми е: Не, не я отразява!

10 април 2019 г. 16:01:47 ч.
mit_fit

ПРОТИВ Проект на План за действие за 2019 -2020!!!

Много от нещата в този план противоречат на моите виждания! Искате да наложите чужд модел, който ще доведе до тоталното премоделиране на децата ни, ще бъде упражняван тотален контрол над всеки индивид, което не е в разрив с свободата на човека!!! 

11 април 2019 г. 01:08:58 ч.
georgim

Твърдо против

Аз съм против стратегия, която смята да овласти социалните служби повече от родителите спрямо децата. Искам да се отхвърли цялата стратегия!

Също така съм против която и да е държава, но именно Норвегия, да се меши в начините, по които възпитаваме деца си.

11 април 2019 г. 12:12:57 ч.
krasi10

Против всякакви планове, проекти, доклади и стратегии за "всички деца"!

Децата не са някаква самостоятелна единица! Те са неразривно свързани със семейството си! Родителите обичат, обгрижват, подкрепят...цял живот! А къде са те във всички тези планове и стратегии? Изместени от "специалисти", "професионалисти", "консултанти"...

В една и съща държава ли живеем? Къде е това насилие, в което се опитвате да ни убедите? И наистина ли ние родителите сме най-голямата заплаха за нашите деца?

Събиране на данни и информация, наблюдение, сигнализиране, доноси, досиета, разследване? За "всички деца"? Ето това е насилие!

Насилие е грубото вмешателство на държавата в семейството! 

Детето и сега е в центъра, но на своето родно семейство! И то не е просто "център", а ВСИЧКО за любящите го родни родители!

11 април 2019 г. 14:07:03 ч.
zara

НЕ, на Националната стратегия за детето 2019 - 2030

Националната Стратегия не е приемлива и полезна за българското общество, защото изцяло нарушава конституционните права на родителите, като замества семейната грижа  с алтернативната грижа на социалните служители, чийто решения са субективни и могат да доведат до пагубни последствия спрямо живота на детето. В България се приемат практики от Западна Европа, които  не могат да бъдат  приложени просто ,ей така, защото всяка националност има своя идентичност, народопсихология и история, която сформира националното съзнание.

Така, че драги управляващи , съвземете се и поне веднъж проявете позиция в услуга на гражданското общество и бъдеще на нашите деца, за да не стане така, че утре да управлявате само и единствено своите“ опинци“.

11 април 2019 г. 15:46:11 ч.
Николова86

ПРОТИВ! ПРОТИВ! ПРОТИВ!

Стратегията за детето, производният и План за действие отнемат авторитета на семейната институция и правото на детето да бъде отгледано в биологичното си семейство, правото на детето да израсне обичано и обгрижвано от родителите си, както и прекъсва линията на приемственост между родител и дете и предаването на идеята за националната идентичност, традиционно семейно възпитание и нравствени ценности, които са ни съхранили като народ много дълго време!

Ние като български родители няма да оставим нещата така!

Ще се борим срещу всички и срещу всичко, което застрашава живота и здравето на НАШИТЕ деца!!!

11 април 2019 г. 16:03:35 ч.
lily_todorova

КАТО БЪЛГАРСКА ГРАЖДАНКА КАТЕГОРИЧНО СЕ ОБЯВЯВАМ ПРОТИВ ТАЗИ СТРАТЕГИЯ.

Призоваваме да се отхвърли Стратегия за детето 2019-2030, по скандинавски модел, писана от незнайно кой (публични данни бяха отказани), която е плод на щедро спонсориране от страна на Норвегия към нашето правителство (молим проверете и се уверете). От зловещите примери за отвличане на деца е пропищяла цяла Европа, а ние редовно посрещаме ужасени родители с отнети там деца. Наскоро от Норвегия, точно поради тази причина, беше изгонен доблестният мъж, посланикът на Полша в Норвегия г-н Славомир Ковалски. Искрено вярвме, че за пореден път (нека си спомним Холокоста), мъдра България ще е трезва и правдива, за пример, в пресичането на европейски безумия и човекопагубни политики. В национален ефир, по телевизия БТВ бяха показани десетки случаи на унищожени семейства и животи на малки деца, които според официални данни в Норвегия са всяка година над 40000 случая. Кой тласка България да последва този потресаващ пример за демонизъм и зверство срещу семейството и детето? 

Също призоваваме да се запознаете с адекватната и точна позиция на Светия Синод на Българската Православна Църква по въпроса със Стратегия 2019-2030. Настояваме представители на Светия Синод на БПЦ да участват във всички разработки, отнасящи се до семейството и в частност децата и да се приемат само с тяхно изрично съгласие. 

Възпитанието в морал и ценности от ранна възраст, а не прехвърлянето на деца сред чужди хора и институции, са най-добрата защита срещу насилие в една нация. 

11 април 2019 г. 16:27:58 ч.
veselo111

ПРОТИВ проекта на План за действие за 2019 -2020

Дами и Господа, 

Когато се приемат подобни планове и стратегии, задължително се допитвайте до народа, чрез лични срещи, социални медии, ако щете анкетиране, а не задкулисно с финасирани отвън НПО. Никога не забравяйте, че длъжностите които заемате, са финансирани от българският народ, който Ви е работодател. Високомерието, което проявявате спрямо хората, не Ви прави чест.

Моля, посетете групата НЕ НА СТРАТЕГИЯТА ЗА ДЕТЕТО 2019-2030 във фейсбук и вижте настроенията на хората. 

 

11 април 2019 г. 17:43:43 ч.
katuysha

ПРОТИВ проекта на План за действие за 2019-2020 и Стратегия за детето 2019-2030

Уважаеми Дами и Господа,

Ние сме дълбоко възмутени от крайно античовешките и антидетски случаи, на които сме свидетели напоследък, при които се изземват деца от биологичните им семейства. 
Ние сме против проекта за Стратегия за детето 2019-2030, защото чрез нея ще се легитимират изземванията на деца от техните семейства.
Призоваваме да се отхвърли Стратегия за детето 2019-2030, по скандинавски модел, писана от незнайно кой (публични данни бяха отказани), която е плод на щедро спонсориране от страна на Норвегия към нашето правителство (молим проверете и се уверете).
 
Благодаря за вниманието.

12 април 2019 г. 11:34:19 ч.
Рина

Ще ви изринем!

Българинът, както се видя, е търпеливо нещо. 30 години ви търпи. Но всяко нещо има граници. Търпението свършва, щом посягаш на децата. Вие какво искате, до гражданска война ли да ни докарате? Защото натам върви работата. Ние помним, че още 2012 г. се опитахте да пробутате Закон за детето в този дух. Ама не стана. Защо решихте, че сега няма да има съпротива? Просто няма да ви го позволим, набийте си го в главата! Прибирайте си т. нар. "стратегия", изгонете джендърските НПО-та, за да не почнем ние - и вас, и тях!

12 април 2019 г. 14:27:41 ч.
Лия

Цензура

Има ли цензура в това обществено обсъждане, че нещо известията на пощата ми за коментари на този сайт са повече от публикуваните, какво става?

14 април 2019 г. 17:12:33 ч.
da_niela

Освободете се от норвежкото финансиране. Не се наядохте!

Първо се освободете от външно финансиране и то, промотиращо покварени модели, или пък такива, които не съответват на българския мироглед. 

Когато не сте финансово зависими, пак ще говорим.

Дотогава никакви програми, стратегии, закони. По-добре нищо в сферата на правата на детето, отколкото безотговорно изопачаване на най-свещените връзки и взаимоотношения, а именно защитата на децата- нашето бъдеще и нашата любов! 

15 април 2019 г. 10:52:02 ч.
silviya_sarafova

Твърдо против!!!

Децата на България НЯМА да имат полза от нито една от мерките предвидени в Плана за действие и доклада към него за превенция на насилието и злоупотребата с деца! АБСОЛЮТНО ПСИХОЛОГИЧЕСКО насилие над децата, които ще станат обект на тази национална програма! Дори да не са били обект на насилие ЩЕ СТАНАТ, ако поподанат в обхвата на Ювеналната Юстиция! Много добре знаем какво означават всичките неща, които сте предвидили! Вече сме виждали резултатите от този ужас! Насилие над деца и родители! Оставете децата ни намира! Нито един нормален българин НЕ ЖЕЛАЕ детето му да страда! Ако трябва да бъдем честни, тази Ювенална Юстция трябва да бъде премахната от навсякъде, където я има! Тази статия дава поглед над това както точно действат подобни политики, как се отразява на децата и родителите. НЕ ИСКАМЕ ТОВА В БЪЛГАРИЯ!!!

http://bodnariufamily.org/norway-god-giveth-children-barnevernet-taketh-away/

15 април 2019 г. 11:13:10 ч.
tteneva@remixbg.com

ПРОТИВ Проектът, Докладът и Стратегията!!!!!!

Децата да останат при родителите, така е определено от една вечна и безгранична Идея. Не се месете в свещените дела. Само помагайте и подкрепяйте най-малката единица на изстрадалата ни общност: Семейството

15 април 2019 г. 11:38:49 ч.
Stoian K.

Не закачайте българските деца и семейства!

Г-да управници,

Този път, по изключение, силно ви препоръчвам да бързо - бързо да усвоите всякакво финасиране по "Националната програма за превенция на насилието и злоупотребата с деца"  и да не правите нищо друго  по разни  "програми" и "стратегии". Изяжте, изпийте, купете си апартаменти, бентлита и прочее с норвежките пари - в този случай няма да имаме нищо против. Само не закачайте българските деца и семейства. Търпението на народа вече свършва и той ще защитава децата си с всички средства.

15 април 2019 г. 11:59:18 ч.
Stoycho Stoychev

Не сме съгласни с копирането и прилагенето на чужди модели и интереси в грижата за децата ни

Искате да превърнете грижата за децата и социалната роля на държавата в индустрия, но ние не сме съгласни с решенията, които се вземат! Знайте, че нещата няма да останат така, както искате вие и началниците ви. Докато закона, програмата и стратегията не бъдат ревизирани с участието на истински хора и родители, отглеждащи деца тук, на територията на Република България, а не с участието на платени НПО-та и с финансиране и натиск от чужди държави, ние няма да спрем да оказваме натиск, а ще го увеличим! Не подценявайте обичта ни към децата ни, защото тя е по - силна от вашата обич към парите и предаността към началниците ви! Всички в държавните апарати, твърдите, че решенията и работата ви са в интерес на хората и народа на България, а всъщност обслужвате чужди интереси и скачате под чужда тояга. Независимо кой ви плаща сметките и по какви интернационални програми и проекти получавате финансиране, носите отговорност пред нас и ние ще я потърсим ! Няма да позволим тук да се случи това, което се случва в Норвегия (и други "цивилизовани" държави), от къде получавате доволно парички, и от където искат да ви учат как се отнемат деца и се върти индустрия с тях !

15 април 2019 г. 12:25:32 ч.
radost

НЕ на всички ЧУЖДИ ПРОЕКТИ, СТРАТЕГИИ, ПРОГРАМИ

Отнемате ни всичко, на децата ни няма да посягате. Ножът ще опре до кокала и тогава ще съжалявате. Българският народ няма да Ви позволи и това. Откажете се от всички идиотщини, които предприемате, докато е време.

15 април 2019 г. 12:59:57 ч.
d.yantrov

ПРОДАВАТ ДЕЦАТА НИ, СЪБУДЕТЕ СЕ!

НПО-тата прекаляват, норвежките извращения да си останат в Норвегия, лапачи, продавате децата на България за пари, засрамете се. Децата са на българите, не на държавата. Като искате да защитите децата от насилие, направето нещо за училищата, през 2018 г. има минимум 2 смъртни случая на деца убити по време на училище, факт са видея, в които учители на детски градина МЛАТЯТ, това е правилния глагол, деца. Всички абсурдни мерки, които са вписани в поредната документирана глупост целят отнемане на децата от родителите, присвояването на деца от държавата е абсолютен тоталитаризъм и НАРУШАВАНЕ НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА. Институцията грижеща се за децата е СЕМЕЙСТВОТО, НЕ ДЪРЖАВАТА. ДЪРЖАВАТА НЕ МОЖЕ ДА СЕ СПРАВИ С ЦИГАНСКИЯ ПРОБЛЕМ, ДЪРЖАВАТА НЕ МОЖЕ ДА СЕ СПРАВИ С УМИРАЩИТЕ ОТ ГЛАД ПЕНСИОНЕРИ, ДЪРЖАВАТА НЕ МОЖЕ ДА СЕ СПРАВИ С ДЕЦА, КОИТО СА БОЛНИ И ИМАТ НУЖДА ОТ ФИНАНСОВА ПОДКРЕПА, ДЪРЖАВАТА НЕ МОЖЕ ДА СЕ СПРАВИ С ФИНАНСОВАТА КРИЗА, С КОЯТО СЕ СБЛЪСКВАТ ВСИЧКИ ХОРА ЖИВЕЕЩИ В ПРОВИНЦИЯТА И МАЛКИТЕ ГРАДОВЕ, ДЪРЖАВАТА НЕ МОЖЕ ДА СЕ СПРАВИ С КОРУПЦИЯТА, ДЪРЖАВАТА НЕ МОЖЕ ДА СЕ СПРАВИ С АНТИ-БЪЛГАРСКИ НПО-ТА, ДЪРЖАВАТА НЕ МОЖЕ ДА СИ ОПРАВИ ПЪТНАТА ИНФРАСТРУКТУРА, ДЪРЖАВАТА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПОГРИЖИ ЗА ГОРИТЕ, ДЪРЖАВАТА НЕ МОЖЕ ДА СЕ СПРАВИ С МАФИЯТА, ПРОСТИТУЦИЯТА, ТЪРГОВИЯТА С ОРЪЖИЯ, ХОРА, НАРКОТИЦИ. И същата тази държава , понеже е оправила всичко друго, тръгна да оправя децата. Много хора, посягат към алкохола поради нищетата, в която съществуват, и това е тласъкът към зависимостта. Това също е една от основните причини за ДОМАШНО НАСИЛИЕ, НО ДЪРЖАВАТА НЕ ИСКА ДА ТРЕТИРА КОРЕНА НА ПРОБЛЕМА, А СЛЕДСТВИЯТА ОТ НЕГО. Целта на настоящия документ е да ни превърне във втора Норвегия, в която децата се отнемат от родителите им и се ПРОДАВАТ на всякакви двойки индивиди (двама мъже, две жени, хора със сменени полове,), които са неспособни да имат деца, защото природата е срещу това те да се размножават. ДЪРЖАВАТА НЯМА ПРАВО ДА ОТНЕМА ДЕЦАТА НА НАРОДА, комунизмът от България теоритично си замина. Това е нарушаване на човешките права, държавата вън от семейството. Нека има институции за борба с родители изнасилващи, ПРЕБИВАЩИ , а нешляпващи по дупето, децата си , неглежиращи ги напълно, които да помогнат на самите родители да се вземат в ръце, А НЕ ДА ИМ ГИ ОТНЕМАТ. Няма по-добра среда за децата от семейната среда с техните собствени родители.Господ гледа и всичко, което държавата се опитва да прави, чрез закони, хората които водят това античовешко престъпление срещу семейството, няма да остане ненаказано, каквото е сял човек, това ще и да пожъне, много лоши неща очакват всички тези хора, ако не се покаят и не отстъпят от това сатанинско задание.Аз и жена ми не сме спали, когато дъщеря ни беше малко, аз и жена ми сме страдали,когато дъщеря ни се разболяваше, аз и жена ми харчим средства за детето ни, аз и жена ми даваме ежедневно силата си за нея, аз и жена ми се гриижм и влагаме страшно количество усилия, за да бъде дъщеря ни добре, жена ми се мъчи 7 часа да я роди, седмици съм се притеснявал и за двете И НАКРАЯ ДА СЕ ПОЯВЯТ НЯКАКВИ СИ СОЦИАЛНИ ИНСТИТУЦИИ И ДА МИ Я ВЗЕМАТ, ЗАЩОТО НЕ ОТГВАРЯМ НА НЯКОЕ ОТ ИЗВРАТЕНИТЕ УСЛОВИЯ,             ТОВА НЯМА ДА СТАНЕ. 

15 април 2019 г. 16:58:55 ч.
Just mother

Против план с участието на Норвегия и външни НПО 1

Уважаеми дами и господа, като родител и български гражданин абсолюютно не съм съгласна с предложения за обществено обсъждане Проект на План за действие 2019-2020г. Нека ви обясня защо. Какво е насилие? Насилие е да отнемеш трите малки деца от тяхната майка, след като е загубила съпруга си и е потърсила помощ и съдействие от Агенция социално подпомагане, да разделиш родни братя и сестри и на приемните родители за 18 месеца за тяхното отглеждане да дадеш 47000 лв, но да не подкрепиш и с лев тази майка (случая на Даниела Колева). Насилие е да вземеш бебето на една самотна майка, по непроверен сигнал, без да е имала възможност дори веднъж да го подържи в обятията си, без обяснения без нищо и да лишиш това невръстно същество от нейната любов, грижи и възможността да бъде кърмено през първите месеци, което е най-доброто за едно дете. Както се оказа сигнала е подаден поради вражда с цел разчистване на сметки, но отнетите месеци, никой не може да върне нито за бебе Александър от Арда нито за майка му Симона. Насилие е да нахлуе полиция в училище и да вземе две същисани дечица, едното против волята му, а родителя 24 часа да не знае къде са. Насилие е и да натъпчеш едно 11 годишно момиченце с тежки лекарства по непотвърдена диагноза, само за да имаш причина да го държиш насила далече от баща му, да откажеш на децата да изпратят писмо до баща си или да му се обадят по телефона (случая в Долна Митрополия). Насилие е да вземеш по-малкото от двете деца на една майка, след като е загубила дома си и в продължение на 10 години да го прехвърляш от приемно семейство в друго като някаква вещ, да не чуеш неговия вик за помощ след като няколко пъти посяга на живота си и вместо да го върнеш в дома му, да продължиш да издевателстваш на крехката детска психика, а да отказваш на майка му дори информация какво се случва с детето й. В резултат - дете на 12 години с 80 процента инвалидност (https://zpd.bg/2018/02/01/%D1%81%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%B4%D0%BE-80-%D0%B8%D0%BD%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B4%D0%BD/?

15 април 2019 г. 16:59:43 ч.
Just mother

Против план с участието на Норвегия и външни НПО 2

В резултат - дете на 12 години с 80 процента инвалидност (https://zpd.bg/2018/02/01/%D1%81%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%B4%D0%BE-80-%D0%B8%D0%BD%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B4%D0%BD/?fbclid=IwAR3zzJbnXOodBn4cesepCPSjkBNoFkxt5llLGv8arXu1CVZN7KYjNbyHLXw ). Насилие е да нахлуят социални работници като хуни в дома на едно семейство и да изтръгнат детето от гърдите на майка му, без обяснения без нищо, сякаш не й отнемат най-скъпото, нейната рожба (https://www.youtube.com/watch?v=Tr36FTyxow4&fbclid=IwAR3E8-bnzaGg3mw0TLKHvw6luJ_Hh-FpeiFMgjtUWovX5FxPsgffQ0je0pY ).Насилие е да използваш позицията си на социален работник , за да плашиш до смърт едно дете и да го манипулираш в полза на родителя, който преди години го е изоставил (случая на Тошко и неговите братчета близнаци от Разград).  Насилие е и дете на година и 3 месеца, което за първи път е разделено с майка си в държвана детска ясла да бъде накзавано в продължение на дни да стои заключено с часове в спалнята докато отмалее от плач, а възпитателката крещи и го обижда без капка жал (https://www.youtube.com/watch?v=qi78BsVUuZ4 ). И още и още насилие, да продължавам ли? А в този план за това насилие няма и ред, самата ДАЗД е съучастник в това насилие, защото е глуха и сляпа за стотиците сигнали подадеди за нарушение на правата на родителите и децата от нейните подопечни.

15 април 2019 г. 17:00:39 ч.
Just mother

Против план с участието на Норвегия и външни НПО 3

Ние родителите не сме съгласни да се пишат проекти и планове за бъдещето на българските деца с пари от Норвегия и НПО-та с чуждо финансиране като Национална мрежа за децата, които няма как да се контролират и без да е ясно чии точно цели и интереси преследват оказвайки натиск за промени в нашето законодателство в частта за защита на децата. Да не говорим че по точка 1.1. "Преглед и актуализация на правната рамка" се дават твърде големи правомощия на едно неназовано дори НПО.
Нямаме нужда организации като УНИЦЕФ, чиито експерти са съдени за сексуално посегателство над деца да ни дават акъл как да спрем насилието в училище, на улицата и в дома. Нито една от тяхните инициативи не е постигнала задоволителен резултат. С какво например е помогнало носенето на розова тениска един ден в годината? С нищо! Да бяха дали парите за лечението на тежко болно дете, а не да  ни занимават с глупости! Нямаме нужда от законодателни промени в частта на детското правосъдие, имаме нужда съществуващите закони да се прилагат с еднаква сила за всички, без оглед на тяхната професия, позиция или материално положение. Защото е престъпление да върнеш детето на баща педофил. 
Не сме съгласни и със създаването на масиви от данни, многократно се доказа, че има редица възможности да се злоупотреби с тази информация.

15 април 2019 г. 17:01:28 ч.
Just mother

Против план с участието на Норвегия и външни НПО 4

Работна група за проучване на причините за самоубийствата при децата? Нещо по-абсурно не може ли да се измисли, че да се усвоят норвежките милиарди евро.Твърдо против тая глупост! Децата ни не са опитни зайчета. Горе точно и ясно съм ви написала защо едно дете е посегнало на живота си- защото насилствено е било отделено от биологичната си майка и прехвърляно от приемно семейсство в друго години наред, където липсва инстинска любов, привързаност и грижа! Никоя социялна услуга никога няма да може да замести истинското семейство! Всички планове трябва да са насочени към развитие и подпомагане на биологичното семейство и детето вътре в него, не към приемната грижа, защото Държавата явно е забравила че има и задължения към своите граждани. " Според нормите на чл. 27, т. 2 и т. 3 от Конвенцията за правата на детето родителите осигуряват условия на живот на децата си според способностите и финансовите си възможности, а държавата е длъжна при финансови затруднения да им предостави материална помощ, особено по отношение изхранването, облеклото и жилището (чл. 27, т. 3 от Конвенцията)." Само, че това не се прави, почти 2000 деца към днешна дата са отнети не защото са малтретирани, не защото са неглижирани, а поради бедност! Срам! 
"1.3.4. Въвеждане на пакета със седем стратегии за прекратяване на насилието над деца INSPIRE и присъединяване към Глобалното партньорство за прекратяване на насилието над деца - Финансиране от УНИЦЕФ и от външни донори" - Първо никъде не става ясно с какво въвеждането на този пакет ще подобри нещо в България, няма никаква информация за страните в които се прилагат стратегиите, не се дава информация и какви ще са ангажиментите на страната ни ако това се случи и второ отново имаме външно финансиране и то от неясни "донори" Твърдо против. Като се качва документ за обществено обсъждане нека да е разписано подробно и ясно за всички граждани какво се предлага, не всички сме юристи и не сме длъжни да бъдем!

15 април 2019 г. 17:02:06 ч.
Just mother

Против план с участието на Норвегия и външни НПО 5

1.4. "Мониторинг на системата за закрила на детето върху работата по случаи на насилие" - Което ми напомня, а кога мислите да завърши одита на ДАЗД, след като вече 4 години не е приключен, да се оповестят резултатите и прецедателката му и всички наручители да си поемат отговортността?
"1.6.1. Интегриран подход за извършване на проверки на общинско ниво за работа с деца, чиито родители са трудови емигранти"
ДАЗД няма работа в семействата на трудовите мигранти, достатъчно е че заради провежданата държвана политика хората трябва да търсят препитание навън, че да започнат и да се бутат социялни в тия семейства! Твърдо не.
2.4.1." Утвърждаване на патронажните грижи за деца до 3 години, като ефективен механизъм за промоция на психичното здраве на бебето и малкото дете и идентифициране на деца в риск от насилие и неглижиране" - абсолютно не съм съгласна с тази натрапена услуга наречена патронаж или може би по-точната дума е "шпионаж", понеже няма да подпомага, а ще следи майката и детето!
3.2.1. "Разработване на методически указания/насоки за превенция на ранните бракове" - Адмирации за това.
2.1.1. "Развитие на програми за позитивно родителство насочени към родители на деца в ранна възраст"-Добра идея, подкрепям. Не всички родители са израснали в перфектните семейства и с тях трябва да се работи, не да се санкционират при всяка грешка.
4.3.1." Разпространение на „Насоки на УНИЦЕФ за предоставяне на правна помощ на деца“ сред адвокатски колегии и доставчици на социални услуги за деца" -  Против!
4.4.4. "Разработване на механизъм за оценка на най-добрия интерес на детето" - Твърдо против!
4.6. "Гарантиране правата на децата, въвлечени в родителски конфликти" - отново се правят опити за натрапване на разни социални услуги, за децата и техните родители! Против. Държавата следва да предлага услуги, не да ни задължава да ги използваме.

15 април 2019 г. 17:02:45 ч.
Just mother

Против план с участието на Норвегия и външни НПО 6

4.6.2. "Създаване на програми, насочени към подпомагане на родителите при раздяла" и пак с пари от чужди донори. Неясно какви. И пак там "Намаляване на случаите на деца, въвлечени в родителски конфликти; Подобряване на благосъстоянието на децата. Подобряване на работата на професионалистите по случаите на родителски конфликти" - Децата не работят и не изкарват пари, така че те сами няма как да подобрят своето благосъстояние, трябва да се подобри благосъстоянието на семейството! Така формулирано ни кара да смятаме че възнамерявате да отделите детето от родителите му с цел подобряване на благосъстоянието му. Твърдо не!
5.1.1. "Провеждане на регионални срещи, в които да участват представители на МВР, ДСП и РУО за изясняване на понятието дете в риск и създаване на модел на сътрудничество" - Мисля че примерите които съм дала в началото на нализа показаха точно и ясно, че много често се злопупотребява при тълкуването на това понятие "дете в риск" и е крайно време да се немесят истински засегантите страни родителите и родителксите организации за да бъде формулирано правилно и да не се допускат нарушения, които водят до разбити семейства и отнето детство!
В заключение в документа има предвидени твърде много инициативи, които предполагат участие на децата в обучителни програми и постоянното им бомбардиране с лекции на тема насилие. Това е излишно. По-скоро ще има обратен на очаквания ефект. Ако детската енергия е насочена в правилната посока, то актовете на насилие ще бъдат много по-голяма рядкост. Например да подготвят картички, рисунки за подпомагане на дете или възрастен в нужда и организиране на благотворителен базар, да посетят възрастни хора в специализираните домове, които се чувстват самотни и изоствени и от най-близките си и т.н.к.
 
 

15 април 2019 г. 18:10:31 ч.
УСМИВКОСЛАВ

Аз НЯМА да плащам кръвен данък!

Аз НЯМА да плащам кръвен данък!

16 април 2019 г. 00:04:50 ч.
Nikola_V

Спрете с експериментите

Уважаеми дами и господа, моля ви спрете да експериментирате с децата ни, ние българските родители милеем за децата си и сме готови на всичко за тях. Аз и семейството ми сме категорично ПРОТИВ ПЛАН ЗА ДЕЙСТВИЕ за периода 2019-2020г, както и сме и ПРОТИВ Стратегията за детето 2019-2030г и няма да се колебаем да протестираме с всички възможни средства.

16 април 2019 г. 10:40:00 ч.
opticoat

Стига!

Вечесе оляхте с това насилие!! Само насилие навсякъде ви се привижда!Дори обучителските програми са да се разпознава видове насилие , какво ще рече това-търсим под вола теле. В скандинавските страни, където уеднаквяването на пола е нй-напреднало най-голям брой жени страдат от сексуално насилие и е на първо място по брой самоубийства(включая и детски) в света!!!Това ли е моделът, от който трябва да се поучи България? На всичкото отгоре не са ясни имената на тези НПО, които пишат стратегията и кой стои зад тях. Защо трябва чужди организации да финансират и управляват българските семейства?С извинение, целият план е едно СЛОВОБЛУДСТВО. Много красиви , сладки , витиевати думи и изрази, които позволяват много широко тълкувание и дават място за злоупотреби.

16 април 2019 г. 12:27:29 ч.
родител 1

ПРОДАДОХТЕ ДЕЦАТА НИ

Не съществува организация или институция, която да може да замени родителя. За децата си, човек е готов да жертва своя живот - коя институция би пожертвала себе си за деца? Институциите днес са форма на бизнес и да се твърди, че закрилят или се грижат за децата, е цинизъм и върховна глупост. Намесата в семейния ни живот, след непрекъснати намеси на "великите сили" в държавния ни живот, е последният етап в съществуването на една свободна държава. Допуснем ли това, не само нашият живот, но и този на децата и децата на нашите деца, губи смисъл. Това може да каже всеки народ по света. Не превръщайте нашият свят в Оруелска ферма!

16 април 2019 г. 13:30:40 ч.
memanuilova@yahoo.com

Националната Стратегия не е приемлива и полезна за българското общество!

Уважаеми дами и господа,

като майка и български гражданин абсолюютно не съм съгласна с предложения за обществено обсъждане Проект на План за действие 2019-2020г. Нека ви обясня защо. Какво е насилие? Насилие е да отнемеш трите малки деца от тяхната майка, след като е загубила съпруга си и е потърсила помощ и съдействие от Агенция социално подпомагане, да разделиш родни братя и сестри и на приемните родители за 18 месеца за тяхното отглеждане да дадеш 47000 лв, но да не подкрепиш и с лев тази майка (случая на Даниела Колева). Насилие е да вземеш бебето на една самотна майка, по непроверен сигнал, без да е имала възможност дори веднъж да го подържи в обятията си, без обяснения без нищо и да лишиш това невръстно същество от нейната любов, грижи и възможността да бъде кърмено през първите месеци, което е най-доброто за едно дете. Както се оказа сигнала е подаден поради вражда с цел разчистване на сметки, но отнетите месеци, никой не може да върне нито за бебе Александър от Арда нито за майка му Симона. Насилие е да нахлуе полиция в училище и да вземе две същисани дечица, едното против волята му, а родителя 24 часа да не знае къде са. Насилие е и да натъпчеш едно 11 годишно момиченце с тежки лекарства по непотвърдена диагноза, само за да имаш причина да го държиш насила далече от баща му, да откажеш на децата да изпратят писмо до баща си или да му се обадят по телефона (случая в Долна Митрополия). Насилие е да вземеш по-малкото от двете деца на една майка, след като е загубила дома си и в продължение на 10 години да го прехвърляш от приемно семейство в друго като някаква вещ, да не чуеш неговия вик за помощ след като няколко пъти посяга на живота си и вместо да го върнеш в дома му, да продължиш да издевателстваш на крехката детска психика, а да отказваш на майка му дори информация какво се случва с детето й. В резултат - дете на 12 години с 80 процента инвалидност.

Националната Стратегия не е приемлива и полезна за българското общество, защото изцяло нарушава конституционните права на родителите, като замества семейната грижа с алтернативната грижа на социалните служители, чийто решения са субективни и могат да доведат до пагубни последствия спрямо живота на детето. В България се приемат практики от Западна Европа, които  не могат да бъдат  приложени просто  ей така, защото всяка националност има своя идентичност, народопсихология и история, която сформира националното съзнание.

Така, че драги управляващи , съвземете се и поне веднъж проявете позиция в услуга на гражданското общество и бъдещето на нашите деца!

                                                                                                           Милена Попова

16 април 2019 г. 13:46:09 ч.
little_k@abv.bg

ПРОТИВ

Значи не приехте стратегията и набутахте всичко в тоя план !!!   Ние да не сме малоумни . Против сме и аз и всички мои познати и приятели. Да знаете , че това тук няма да мине. Изсекохте горите , застоихте  Черноморието , съсипахте образованието , направихте ни най-бедни в Европа .....до сега търпим , но да знаете - ДЕЦАТА СИ НЕ ДАВАМЕ !!!!!!

 

16 април 2019 г. 14:24:54 ч.
denka.arabadzhiyska

СПРЕТЕ СЕ

Стига вече, спрете се! След 30 години преход, кражби, лъжливи обещания и фалшиви реформи, решихте да се захванете с децата ни. Ееее, тук вече не познахте....няма да ви позволим да превръщате децата ни в заложници на измамната ви политика и алчност за власт и пари. Няма да разполагате с живота и будещето на децата ни. Няма да позволим да нахлуете в домовете ни и да диктувате ритама ни на живот. Няма да позволим да определяте кога, как и в какво ще отглеждаме и възпитаваме децата си.

Не ви искаме помощта, парите, съветите и надзора ви! Искаме СВОБОДА да бъдем БЪЛГАРИ и да отглеждаме децата си според хилядолетната традиция на българщината - ХРИСТИЯНСКА ВЯРА, ЕТИКА, МОРАЛ И ЦЕНОСТИТЕ НА ПРЕДЦИТЕ НИ! 

СПРЕТЕ СЕ ДОКАТО Е ВРЕМЕ, ЗАЩОТО АКО САМИ НЕ ГО СТОРИТЕ, ЩЕ ВИ СПРЕМ НИЕ И ЩЕ СТАНЕ СТРАШНО! ДОЛУ РЪЦЕТЕ ОТ ДЕЦАТА НИ! ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА!

 

16 април 2019 г. 14:34:56 ч.
Wantina

Самозабравили се продажници!

Нима очаквате, че няма да защитим децата си?! Нима очаквате, че няма да защитим децата на България, които вие така нагло продадохте?! Спрете да налагате Норвежките механизми! НЕ на античовешките и антидетски методи, на които сме свидетели напоследък, при които се изземват деца от биологичните им семейства... НЕ НА СТРАТЕГИЯТА ЗА ДЕТЕТО 2019-2030!

16 април 2019 г. 14:55:18 ч.
tedy

ПРОТИВ!

 

Всяка промяна  в закона, свързана с приемането на ювенална юстиция е неприемлива, нехуманна и неприложима в патриархална България! Не си играйте с най-святото за българина - НЕГОВИТЕ деца и семейство! Държавата трябва да подкрепя СЕМЕЙСТВАТА, а не да настройва деца срещу родители. Доносите няма как да са предпоставка за предприемането на каквито и да били мерки срещу родителите. Не се опитвайте да "захаросате" стратегия, която легализира КРАЖБАТА на деца. Ще стане страшно!

16 април 2019 г. 14:58:08 ч.
Ivelin Ivanov Minkov

Твърдо против

Не познавам българин, който да се е запознал с Новата стратегия и да я е одобрил. Сами си направете изводите!

16 април 2019 г. 14:58:41 ч.
Jeny

Против!

Против Проекта на План за действие за 2019-2020!

За мен това е опит да наложите стратегия за децата 2019-2030 по заобиколен начин! Възползвате се от незнанието на хората и скривате зад привидната загриженост за децата практики, които биха нарушили семейни връзки и са повече опасни за децата отколкото полезни. Не знам какъв Ви е интереса, но със сигурност не съвпада с интересите на българското семейство и децата като част от него! 

16 април 2019 г. 15:01:00 ч.
milena

Не на всякакви стратегии и планове...

Аз съм ПРОТИВ всички тези закони,които ще доосакятат и без това изчезващото българско семейство!Стига с тези планове и стратегии за погубването  на българските деца!СТИГА  вече сте натрапвали  тези безумия!!!

16 април 2019 г. 15:04:43 ч.
dimidragieva

Твърдо против стратегията 2019-2030 год.

Стратегията трябва да се извършва на държавно ниво без участие под каквато и да е била форма от чужди държави, организзция, НПО и т.н.

16 април 2019 г. 15:19:25 ч.
Zina

НЕПРОТИВОКОНСТИТУЦИОНСТВУВАТЕЛСТВУВАЙТЕ !!!

Не спим! Стига с тези еврогейски глупости!  Не посягайте на семейството и родителството, скрити зад добри намерения и преписани думи.  Ако наистина някой иска да бъде полезен измислете мерки за подкрепа на семейството.

16 април 2019 г. 15:19:40 ч.
bulgaria

Безбожници

Алчността ви(пиша "ви" с малка буква в знак на неуважението ми към вас)няма граници.За пари сте готови да продадете и децата ни.

Тази програма не е българска и е в разрив с конституцията на Република България,с националните традиции и норми.Семейството е свята институция , и не вие ще решавате сътбата му и сътбите ма българските деца.

ОСЪЗНАЙТЕ СЕ и премахнете тази стратегия,за да не ви ОСЪЗНАЕ НАРОДА.

НЕ НА СТРАТЕГИЯТА И ОСТАВКА ЗА ВАС!!!

16 април 2019 г. 15:26:10 ч.
porasnala

Не, на проекта за план за действие 2019!Не!,на стратегията за детето 2019-2030!

Не зная,дали усещате,че минахте границата?!Няма да ви позволим,да приложите това безумие тук!Имаме закони и в момента,които ако спазвате и прилагате, действат когато са изложени деца на риск!Кой ви дава право,да се разполагате с децата ни,все едно са на държавата,а ние се явяваме може би инкубатори?!Оглозгахте всичко,докарахте българския народ до примитивно съществуване!На този народ,му останаха само децата и на тях посегнахте,видите ли ние ги поставяме в риск,вие ги защитавате,от кого,от техните семейства,родители,които единствено ги е грижа за децата!Какво ви трябва още...власт имате,пари също..ааа да вие сте лакеи и за да имате всичко това,трябва да слушкате.Но този път сметката е грешна,търпението ни свърши!Повярвайте,свърши!Долу ръцете от децата !Спрете това безумие,няма родител,който ще стои и ще гледа безучастно,следим всяка ваша стъпка и се готвим!

16 април 2019 г. 15:37:30 ч.
kristalina999

ТЪВРДО НЕ НА ТАЗИ ПОРЪЧКОВА СТРАТЕГИЯ !

Твърдо НЕ на тази стратегия ,която се въвежда заради финансов натиск от Норвегия,която дори не е в Европейския съюз !Кръв ще се пролива ако я приемете !Децата си няма да дадем !Мръсни продажни боклуци !"О, Боже! Едно време децата до 7 годишна възраст можеха да се отглеждат в къщи с помощ от баби и дядовци. И ставаха хора, достойни хора. Сега задължително трябва да ходи на детска градина от бебе. Задължително със закон. Иначе, виждаш ли, детето не можело да се социализира- разбирай не могат да промиват мозъка му.

На гърба на нашите деца се хранят много маймуни на клона, каквито преди нямаше.

Защита на детето? От кого? От неговите родители, които го обичат и ще го обичат най- много. На никой друг не му дреме как се чувства вашето дете, целта е да се вземат едни пари.

Какво разбират някакви озлобени служители на социалното министерство от нуждите на нашите деца?

И защо стратегията не се прилага за деца от друго вероизповедание ( мюсюлмани и цигани )? Така е написано в конвенцията. Защото им трябват само бели деца ли?

Какво ще стане, ако един месец нито едно дете не отиде на градина и училище?

Да, децата са личности и не са наша собственост, но те не са и собственост на държавата. Те са ХОРА!"

 

16 април 2019 г. 15:38:52 ч.
mirchica

Безумие!

Обявявам се твърдо против Плана за действие 2019-2020, както и Стратегията. Това е пълно безумие - да влизате в живота ни, в домовете ни, в училища и детски градини и да манипулирате децата ни! Закони си имаме, и то хубави, просто следете за истинските безредици и посегателства върху децата, а не да си измисляте причини да отчитате дейност и пари!

16 април 2019 г. 15:40:36 ч.
iyantrova

ПРОТИВ!

Не са ми нужни УНИЦЕФ, нито разни НПО-та. Най - вече не ми е нужна ЮВЕНАЛНА ЮСТИЦИЯ! И от какъв зор това чудо ще се финансира от Норвегия? Едни и същи цели, замаскирани зад различни, уж добронамерени действия. Но въпреки маскировките, виждаме истината и няма как да я приемем, затова се откажете. :)

16 април 2019 г. 15:43:52 ч.
Всяка една майка

Твърдо против

Твърдо против тези абсурдни действия, не разбирам дали на БГ администрацията и е платено да приеме и наложи тези анти Български и античовешки  дела или просто не разбират до какво могат да доведат те. Предвид средствата усвоени от Норвежките програми където сработват същите тези безумия, по-скоро първото. Което е чисто продажническо поведение. И може би е време да се сезират съответните контролни органи. 

16 април 2019 г. 15:49:41 ч.
ralitzaraicheva

Несъгласие с плана за действие за периода 2019-2020 г. за изпълнение на Националната програма

Здавейте, подробно изчетох плана за действие за периода 2019-2020 г.  за изпълнение на Националната програма за превенция на насилието и злоупотребата с деца, и тъй като съм юрист по професия искам да изкажа несъгласието си снего и да Ви обърна внимание, че той противоречи на: Конституцията на Република България, а именно: чл. 32, чл. 33 и най - вече чл. 47, чл. 57.

От начина по който е изготвен плана за националната програма ясно и недвусмислено се вижда, че има много голяма финансова подкрепа от Норвежкия финансов механизъм, което по никакъв начин не гарантира на българските родители, че няма да има лобиране и въвеждане на норвежкия модел и тяхната система. Факт, е че в България добре подплатените финансово искания се възприемат много лесно.

Не е обосновано защо се дават толкова много права на социалните работници, които в България са много ниско платени на фона на останалите институции и никой не може да гарантира обективност и безпристрастност в тяхната професионална преценка. От друга страна ако се направи анализ на кадрите които са завършили висше образование в областта на социалните дейности ще се види, че това са лица които са влезли да изучават висше образование с много ниски оценки и са завършили също с такива, което на свой ред извиква въпроса доколко са компетентни и доколко техните дипломи гарантират тяхната надеждност, като се има в предвид колко важна задача се опитвате да им възложите.

На следващо място никъде не видях допитване до родителите, да ще им събирате информация, ще искате съдействие, но не ги питатте за мнението относно плана и стратегията за детето, защо?

Защо никъде в публичното пространство темата не се дискутира, защо когато се обсъжда не се канят представители на родителите?

Защо в този план и тази стратегия вместо да се дават огромни правомощия на държавната агенция за закрила на детето, не се предвижда подрепа финансова и морална на тези застрашени деца?

Защо не помислите да подкрепите финансово родителите чрез намалено работно време и по-високи детски надбавки вместо да мислите как да им отнемете децата?

 

Защо се възприемат подходи от норвежкия модел, а след това се отричат от г-жа Лилова? Кога тази госпожа ще застане пред българските родители и избиратели и ще отговори директно без заобикалки?

Защо НПО които са участвали в работните групи са получили финансиране от Норвежкия финансов механизъм, видно е от техните страници, навсякъде стои логото на Норвежкия финансов механизъм!

Защо се разпространяват плакати и информация в детските градини без съгласието и писменото уведомяване на родителите?

Защо няма информационна кампания и прозрачност в работата на Държавната агенция за закрила на детето?

Как ще ни гарантирате основните права, които имаме по Конституция?

И не на последно място не забравяйте, че идват избори. Давайки права на шепа хора, с правомощия да отнемат деца по Норвежкия модел и приемайки финансиране за това, Вие накърнявате основни права на нас родителите и на децата ни. Защо нито един политик от нито една политическа партия не се зае с позиция по въпроса за стратегията и плана??? Единствено синода и мюфтийството изразиха притеснения! Защо политиците не защитят децата на България, а от написаният план и стратегия поставят родителите им в риск, и в 99 % от хипотезите ги правят виновни по техните показатели! ИСКАМЕ ГАРАНЦИИ, ЧЕ ПРАВАТА НИ ПО КОНСТИТУЦИЯ НА НАС И НА ДЕЦАТА НИ ЩЕ БЪДАТ ЗАЩИТЕНИ!

16 април 2019 г. 15:53:52 ч.
dveleva

Застрашени са децата ни! Няма да престанем да отхвърляме тази гадост!

Отново се намесва покварната система по Норвежкия механизъм! Не е реално и морално нашата държава да следва нечии чужди закони, соито абсолютно противоречат със семейните ценности, християнската религия, както стана ясно и от Становището на Светия синод! Този норвежки модел е абсолютно против семейството, децата и хората като цяло! Цели държавата да притежава всичко, дори и собствените ни деца и да се разпорежда с тях както намери за “добре”! ТВЪРДО ПРОТИВ ПРИЕМАНЕТО НА ТАЗИ ПАГУБНЯ СТРАТЕГИЯ! Децата ни не са собственост на социалните и държавата, възпитянието трябва да е инициирано от семейството, а държавата само да помогне в случай на нужда! Не подкрепям настройването на децата срещу собствените му родители, не приемам родител 1 и родител 2, вместо майка и баща! Не приемам да потъпквате нас грижовните родители, да се подават недостоверни сигнали на “загрижени” от обществото хора, кой знае с каква цел и под нечии контрол! Не приемам децата да се натоварват още от ранна детска възраст с проблемите на възрастните! Не приемам да се пропагандира свободата на избор за сексуална ориентация от детска възраст, дори от бебета!! Пълен абсурд е всичко свързано с Ювеналната юстиция! 

 

16 април 2019 г. 15:54:32 ч.
Е. Милева

Против

Против плана на действие, против националната програма, против извратената Ви стратегия. Вместо да направите нещо смислено за тая държава, Вие се чудите как да я довършите. Никой не си е тръгнал от тоя свят с парите, които е събрал, откраднал, присвоил (както е при Вас, специално). Вземете помислете, вместо на кой още да се дадете четирибуквието срещу пари, да се вземете в ръце и да се откажете от тези чужди "стратегии", които нямат място в българското семейство и българските традиции. Спрете да се гаврите с народа. И ако не сте разбрали, да повторим:

 ПРОТИВ ПЛАНА НА ДЕЙСТВИЕ, ПРОТИВ НАЦИОНАЛНАТА ПРОГРАМА, ПРОТИВ ИЗВРАТЕНАТА ВИ СТРАТЕГИЯ.

16 април 2019 г. 16:01:54 ч.
Е. Милева

Против

Против плана на действие, против националната програма, против извратената Ви, изкопирана стратегия. Тези "гениални" стратегии, планове и други такива нямат място в България, в българското семейство и при българските традиции. Вместо да си продавате четирибуквието на някои индивиди, вземете се в ръце и не приемайте тези чуждестранни програми. Достатъчно се гаврите с народа. Никой не е напуснал живота с парите, които е спечелил, откраданал и присвоил ( като последните две са Ваша специалност). И ако не сте разбрали от всички останали коментари, да повторя:

ПРОТИВ ПЛАНА НА ДЕЙСТВИЕ, ПРОТИВ НАЦИОНАЛНАТА ПРОГРАМА, ПРОТИВ ИЗВРАТЕНАТА ВИ, ИЗКОПИРАНА СТРАТЕГИЯ.

16 април 2019 г. 16:03:48 ч.
Е. Милева

Против

Против плана на действие, против националната програма, против извратената Ви, изкопирана стратегия. Тези "гениални" стратегии, планове и други такива нямат място в България, в българското семейство и при българските традиции. Вместо да си продавате четирибуквието на някои индивиди, вземете се в ръце и не приемайте тези чуждестранни програми. Достатъчно се гаврите с народа. Никой не е напуснал живота с парите, които е спечелил, откраданал и присвоил ( като последните две са Ваша специалност). И ако не сте разбрали от всички останали коментари, да повторя: ПРОТИВ ПЛАНА НА ДЕЙСТВИЕ, ПРОТИВ НАЦИОНАЛНАТА ПРОГРАМА, ПРОТИВ ИЗВРАТЕНАТА ВИ, ИЗКОПИРАНА СТРАТЕГИЯ.

16 април 2019 г. 16:04:40 ч.
Е. Милева

Против

Против плана на действие, против националната програма, против извратената Ви, изкопирана стратегия. Тези "гениални" стратегии, планове и други такива нямат място в България, в българското семейство и при българските традиции. Вместо да си продавате четирибуквието на някои индивиди, вземете се в ръце и не приемайте тези чуждестранни програми. Достатъчно се гаврите с народа. Никой не е напуснал живота с парите, които е спечелил, откраданал и присвоил ( като последните две са Ваша специалност). И ако не сте разбрали от всички останали коментари, да повторя: ПРОТИВ ПЛАНА НА ДЕЙСТВИЕ, ПРОТИВ НАЦИОНАЛНАТА ПРОГРАМА, ПРОТИВ ИЗВРАТЕНАТА ВИ, ИЗКОПИРАНА СТРАТЕГИЯ.

16 април 2019 г. 16:10:52 ч.
kristalina999

ТЪВРДО НЕ НА ТАЗИ ПОРЪЧКОВА СТРАТЕГИЯ !

Ще има и масови кървави протести! Търпяхме ви простотиите ,но достигнахте повратната точка !Стратегия ,за която са платени 3 милиарда евро от Норвегия ???? Кой прибра тези пари ,за да пробута въвеждането на Ювеналната Институция у нас ???? Имената на грантовете трябва да бъдат публично обявени и те да бъдат осъдени за държавна измяна ! Няма да позволим децата ни да бъдат отнемани от семейството и продавани като стока в Норвегия в педофилски мрежи и гей приемни семейства ! Съд за НПО тата пробрали милиарди за въвежднето на тази стратегия ! Забрана на всякакви НПО та в БОЛГ-АРИЯ ! 

16 април 2019 г. 16:15:20 ч.
Елизабета

Твърдо Против!

Не на стратегията за детето 2019-2030!Само глупости се мислят в тази държава!

16 април 2019 г. 16:16:31 ч.
magito

ПРОТИВ

Не вярвам някой трезвомислещ човек да бъде съгласен с тази извратена пропаганда, маскирана като стратегия, пационална програма,план за действие и т.н. Нашите закони биха били напълно достатъчни, ако имаше съвестни хора, които да си вършат работата без чуждестранни "стимули". Спрете се вече! Този проект е отречен от СВЕТИЯ СИНОД НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА, от мюфтийството, както и от огромна част от българите. Политиците сте избрани от гражданите и трябва да защитавате техния интерес - интересът на българите трябва да е приоритет за вас, а вие се продавате така лесно. Не без причина наричат България к**вата на Европа, именно заради вас. Целта на този целия цирк е пак да лапате пари, да усвоявате средства, а не да се подобри животът в България на всички. СТИГА ВЕЧЕ! Няма да търпим повече!Посегателството над децата ни е последната капка!

16 април 2019 г. 16:22:01 ч.
Vil

Против Плана за действие 2019-2020г.

Прочетох този План за действие и мога категорично да заявя, че аз не виждам българчето в него. Сякаш е писан за децата в някое гето, за Конго или може би е просто изкопиран от Норвегия. Наркотици, насилие, полицесйко управление, детски съд, сини стаи, забрани, намеси... План претендиращ да се бори с насилието по своята същност представлява насилие. Насилие от страна на държавата върху българското семейство и българските деца.Веднъж предвижда превръщането на страната ни в полицейска държава, място където клеветите и доносите са издигнати в култ. Втори път имаме груба намеса на всякакви държавни чиновници в отношенията между родители и деца, събиране на бази данни без съгласието на българските граждани и задължаване на ползване на социални услуги.Натрапения социален патронаж цели да се изнамерят деца в риск така че г-жа Лилова да си попълни бройката изискуема й по Норвежкия финансов механизъм. Пък какво ще стане с тия деца, вълците ги яли, нали така. Усвоихте парите и сега дойде време да плащате. С нашата свобода  и нашите деца! 
Не приемам промени в законодателството ни по чужди модели. В една Великобритая миналата година легално убиха дете въпреки протеста на родителите му, щото държавата реши че да го убие е в неговия най-добър интерес. И Алфи Еванс съвсем не е едиснтвеното дете, затрито от подобно ювенално законодателство, което делегира огромни права на държавните чиновници за сметка на родителите.
 В допълнение натрапени обучения от Сороските НПО-та за нашите деца още от детската градина! Това е безумие! Този план изобщо не е съобразен с българската действителност и нашата народопсихология. Да, децата са личности и не са наша собственост, но те не са и собственост на държавата, още повече на някакви външни организации целящи да прокарват ЛГБТ ценности и джендър идеологии. Както е казал Свети Нектарий Егински "Възпитанието на детето трябва да започне още от ранно детство, от първата им поява на този свят, с цел умствените способности на детето да бъдат насочени към красивото, доброто, истинското и да се отдалечат от лошото, двуличието и лъжата". Само че вместо да насочите децата към доброто вие ги заливате с лекции, обучения, листовки и какво ли не на тема насилие, така че без да ги питате ги въвличате в този ужас, в света на възрастните, без да ви е грижа за крехката детска психика. И обучения за техните права, целящи да ги противопоставят на родителите им! Написалите този план са за ЗАТВОР! ПРЕСТЪПНИЦИ!  И ако той бъде приет протеста в Габрово ще ви се стори като демо версия, защото ще ви изметем! 

16 април 2019 г. 16:29:32 ч.
Mima

ПРОТИВ!!! ПРОТИВ!!! ПРОТИВ!!! ОСТАВКА НА ВСИЧКИ ПРОДАЖНИЦИ НА БЪЛГАРСКИТЕ ДЕЦА!!!

Забравете, че ще ви оставим да се подигравате с нас и нашите деца! Знаете ли, че всичко се плаща на този свят и не мислете, че ще се измъкнете безнаказано! Този път прекалихте! Търпението ни вече се изчерпа! Когато вие родите, отгледате деца, можете да правите каквото си искате с тях! Нашите си ги носим ние по 9 месеца, рискуваме живота си да ги родим, даваме мило и драго, за да растат спокойни и щастливи деца, без ВАШАТА каквато и да било помощ, и накрая вие да се намесвате в нашите семейства! Не вменявайте на родителите само задължения - да ги отглеждат, възпитават, изучават, да се грижат за спокойствието, здравето и образованието им и пр. Ние го правим с любов и всеотдайност за тях! Родителите също имат права - да защитават своите деца, да ги пазят от посегателството на такива като вас!!! Готови се на всичко и с всички средства да браним децата си!!! Оставка на всички предатели!!! На който не му харесва да живее в България, да хваща пътя и да отива в Норвегия!!! Продажници!!!

16 април 2019 г. 16:52:04 ч.
Bubulina89

Против

Това е една голяма глупост,както и гнусен начин на отнемане на детето от семейството му. Против!!!

16 април 2019 г. 17:17:28 ч.
yordankaurilska

Против!

Смятам, че най-малкото не е редно, а дори е пагубно институции да се внедряват в семейната среда! В рамките на нормалното е държавата да подпомага семействата, но не и да измества ролята на родителя! А пък изваждането на детето от семейна среда без неоспорими факти за нездравословното й влияние е абсолютен непреодолим шок и за двете страни. Какво ще стане с психиката на това дете? Кой ще възпита нравствени ценности и идеология у него? А може би целта е точно такава - срив. Ако се срине семейството, срива се всичко и бъдеще няма да има за нашия народ.

Картинката е ясна - всичко това е, за да се усвоят едни пари.

Уважаеми дами и господа народни представители, колко пари струват нашите деца?! Колко пари струват вашите деца?! Нима децата имат цена?! Дали ви е минало през ума, че парите може и да ги приберете, но никой не е вечен. Всички тези мръсни и кървави пари няма да можете да си ги вземете, когато земният ви живот приключи. Умът ми не побира мисълта как с лека ръка осъждате българският народ на гибел... Не ви ли е грижа за вашите собствени наследници и тяхното бъдеще?!

Господ да ни е на помощ!

 

16 април 2019 г. 17:18:22 ч.
tj

ПРОТИВ ПРИЕМАНЕТО НА СТРАТЕГИЯТА!!!

Твърдо против съм приемането на тази безумна стратегия, която е в разрез с ценностите на християнското семейство и има за цел посегателство върху българските деца. 

16 април 2019 г. 17:31:45 ч.
DT1

Против

Какво целите с тази програма. Не виждам никакво разумно обяснение, освен взимане на едни пари по едни проекти, които дори и да се приемат като закон, няма да се спазват. Защо не давате гласност на този т.нар. "план"? Защо не го подложите на обнародване и на направите проучване кой е за и кой против. Никой няма доверие на нашите народни представители, чиято цел е да вземат някой лев и ако може да е повечко. Защо не се вглеждате в резултатите от тази помия - увеличаване на самоубиствата, депресията, намаляване на браковете, увеличаване на педофилията и какво ли още не. Или да говорим с научни епитети:

Разстройства на половия идентитет 64

 

64.0 Транссексуалност; 

64.1 Двуролев трансвестизъм; 

64.2 Разстройство на половия идентитет в детска възраст; 

64.8 Други разстройства на половия идентитет; 

64.9 Разстройство на половия идентитет, неуточнено; 

65.0 Фетишизъм.

65 Разстройства на сексуалното влечение:

65.0 Фетишизъм;

65.1 Фетишистки трансвестизъм; 

65.2 Ексхибиционизъм;

65.3 Воайорство;

65.4 Педофилия;

65.5 Садомазохизъм;

65.6 Множествени разстройства на сексуалното влечение; 

65.8 Други разстройства на сексуалното влечение;

65.9 Разстройства на сексуалното влечение, неуточенено.

66 Психологични и поведенчески разстройства, свързани със сексуалното развитие и насоченост

66.0 Разстройство на сексуалното съзряване; 

66.1 Дистонна на Аз-а сексуална насоченост; 

66.2 Разстройство на сексуалните влечения; 

66.8 Други разстройства на психосексуалното развитие; 

66.9 Разстройства на психосексуалното развитие, неуточнено.

 

Защо си мислите, че ще приемете поредната простотия и тя ще мине само, защото не давате гласност и информация на хората. За съжаление все по-малко разумни хора остават в нашата държава, а останалите лесно се контролират. Но мисля, че този път дори и те ще протестират против този план. А ако това се приеме - замислихте ли се какво ще правите с тези деца??? Няма места по нашите "Центрове" (дупки) за изоставени от родителите си деца. Или ще ги продавате и изнасяте? Отново няма никаква логика зад поредната простотия, която сте на път да приемете. Пак преди избори, пак за пари, пак за падане на едно правителство. Но то е все тая кой е, народът вече му е все тая и вижда, че каквото и да направи нищо няма да се промени. Всичко си има начало и край. За съжаление краят обикновено се поставя с нежелани от никой действия. Но каквото повикало такова се обадило.

Като цяло - против, ако на някой въобще му пука

16 април 2019 г. 18:15:54 ч.
teodorabene

Няма достатъчна прозрачност в този план - твърдо против реализирането му в този му вид!

Децата са най-важното за една страна. За мен подобен план трябва да има широка дискусия и да има много повече яснота как точно ще се прилага. Например патронажа на деца от 0 до 3 за мен е тотално неясен. По какъв начин ще се осъществява? Има страшно много методи за отглеждане на деца - аз трябва да се придържам към избрания от моя патронаж? На какво точно ще бъдат обучавани родителите и какво ще се случва ако не го спазваме? Ако детето ми пищи като му мия зъбите това значи ли че прилагам насилие и социалните трябва да дойдат? За мен това е метод да се прилага насилие към родителите (а от това ще страдат и децата) вместо да се идентифицира насилие над децата. Абсолятно съм съгласна със становището на светия синод при все че грам не съм религиозна и съм абсолютен противник на шамарите в детското възпитание. Този план дава твърде много власт в ръцете на случайни социални сложители и абсолютно никакъв механизам родителите да си защитим правата. Нека помогнем на семействата в нужда и да направим така че да могат да си гледат спокойно децата, а не да търсим начини да им покажем колко са неспособни като родители. За едно дете винаги винаги е по-добре да е с родителите си даже и да не са перфектни. Ако някой от родителите вече прави нещо недопустимо (като константен физически/психически тормоз) тогава нека той/тя бъде отделено от семейството (затвор). Нека плаща виновника, а не детето. Твърдо против този план съм.

16 април 2019 г. 18:30:09 ч.
Една от народа

ПРОТИВ!

НЕ НИ ПИПАЙТЕ ДЕЦАТА! 

16 април 2019 г. 18:42:29 ч.
pika_pika

План за действие... за унищожение на българското семейство

Защо за необходими чужди средства, т. е. политики за уж спасение на децата ни?! От кого ги спасявате?! И на кого ги давате?! Колко пари получихте, за да ни продадете? Нима България няма закони, които гарантирант едно нормално детство? Или вече нормалното е ненормално? Спрете с тези абсурди!

Обявете плановете си явно, така че всички хора, обществото да научи за тях. За да може да реагира. Или рачитате, че ей така, под сурдинка, нещата ще станат без много шум? Или пък всъщност въобще не ви вълнува мнението на обществото!

НЕ на стратегията!

НЕ на плановете ви!

16 април 2019 г. 18:47:18 ч.
Marginal

Не пипайте децата ни педофили!

Живял съм 23 години във Френска Канада и там се практикува изкуствено разваляне на семействата с цел да се ползват бившите им членове за секс и политически цели. 

И тези бивши членове понякога са децата.

Даже има направен филм по истински случаи където бащата е фалшиво обвинен, че е имал сексуална връзка с децата си след което го съдят и осъждат въпреки, че през цялото време Жена му е на неговата страна.

Никой не ги слуша нито него нито нея и нито съдебните власти нито  полицията нито социалните работници.

Няма никакви доказателства разбира се затова в което го обвиняват 

След години го оправдават и му плащат обезщетение, но междувременно пращат децата на осинлвителни семейства следствие на която травма момчето бива сексуално използвано от осиновителното семейство, а момичето почва да употребява наркотични вещества.

Не пипайте българските деца  а ако Норвегия се чуди какво да си прави излишните пари да ги даде за нещо по-полезно. 

 

Благодаря за вниманието. 

 

 

Благодаря за вниманието. 

16 април 2019 г. 19:38:07 ч.
goldy68

Стратегията още не приета, а вие сте готови с плана????

Е, НЕуважаеми управляващи. Май изобщо нямате намерение да вземете предвид реакциите на обществото, от което всъщност сте избрани за да ръководите умно, незвисимо и в негов интерес. Взехте се прекалено на сериозно, а всъщност забравихте, кой ви избра за да работие за него. Ако искате вашите деца и внуци ги правете опитни мишки, но не зкачайте децата на България (упс, вашите деца и внуци май не ги причислих към останалите).  Тази Стратегия и План са с твърде неясно съдържание, което има за цел да хвърли пясък в очите и после да си действате като ви е угодно иЛи както е угодно на вашите "спонсори". ТОЛКОВА ЛИ СТЕ НЕКОМПЕТЕНТНИ ГОСПОДА И ДАМИ УПРАВЛЯВАЩИ, ЧЕ ГЛЕДАТЕ ДА ВЗАИМСТВАТЕ ОТ ЧУЖДИ, ОТДАВНА КОМПРОМЕТИРАЛИ СЕ ВЕЧЕ СТРАТЕГИИ, ПОЛИТИКИ И ПЛАНОВЕ. ИЛИ ТОЗИ, КОЙТО ПЛАЩА ТОЙ ПОРЪЧВА МУЗИКАТА. ЖАЛКИ СТЕ.. АКО ИСКАТЕ ДА ЧЕРПИТЕ ОПИТ ЗАЩО НЕ ПОТЪРСИТЕ И ИЗУЧИТЕ ПОЛОЖИТЕЛН ТАКЪВ, А СЕ ХВАНАХТЕ ЗА ЧУДОВИЩНИТЕ ПРАКТИКИ НА НЕНОРМАЛНИЦИТЕ.. ТЕ ПРОСТО СИ ПЛАЩАТ И ТО МНОГО ДОБРЕ, НАЛИ??????

АКО НЯКОЙ МИ КАЖЕ, ЧЕ ДЪРЖАВИ, КОИТО УЗАКОНЯВАТ И ПОДКРЕПЯТ ПЕДОФИЛИЯТА, РАЗРУШАВАНЕТО НА СЕМЕЙСТВА И СЪЗДАВАНЕТО НА НЕНОРМАЛНИ ТАКИВА, СА ЗА ПРИМЕР ЩЕ ГО ПОМИСЛЯ МЕКО КАЗАНО ЗА МАЛОУМЕН. Е, ПРАВЕТЕ СИ ИЗВОДИТЕ УПАВЛЯВАЩИ НА БЪЛАГРИЯ. ВИЕ НЕ ЗАСЛУЖАВАТЕ НАРОДА СИ И ПО-ДОБРЕ СЕ РАЗКАРАЙТЕ, ТАМ ОТ КЪДЕТО ВИ ПРИСТИГАТ ГРЕШНИТЕ ПАРИЧКИ. СЪЖАЛЯВАМ, ЧЕ СЪМ ГЛАСУВАЛА ЗА ВАС, ВИЕ НЕ СТЕ ДОСТЙНИ ДА МИ БЪДЕТЕ ПОДЧИНЕНИ..

С ОГРОМНО НЕУВАЖЕНИЕ!!!

16 април 2019 г. 19:38:47 ч.
svetla_g

НЕ НЕ И НЕ ! ПРОТИВ !

Мисля, че няма нормален човек и родител, който да е съгласен... Ужасена съм... Нямам думи ... 

16 април 2019 г. 19:45:13 ч.
svetla_g

Против Проект на План за действие за 2019 -2020 !!!!

Против Проект на План за действие за 2019 -2020 !!!! 

16 април 2019 г. 19:48:56 ч.
Калина Малина

Трагедия за детето

Трагедия за детето не мина номера и сега този бисер? Браво, добре следите какво иска българския народ! Грижите се за вашите граждани като кучето на нивата 🤦🏻‍♀️

16 април 2019 г. 19:55:32 ч.
Flanger

НЕ, НЕ, И НЕ!!!

Напълно ПРОТИВ!!!

16 април 2019 г. 19:57:28 ч.
Yohana

Посмейте!Категорично съм ПРОТИВ!

Посмейте да закачите децата ни! Вие сериозно ли си мислите, че сме забравили едни 500 години робство, през което сме плащали кръвен данък?! Какво се лакомите напоследък за чедата ни? Вие всъщност българи ли сте, или не баш?! Ако сте българи - горко ви, ако не сте - е ще разберете дали ще ви мине номерът! 

16 април 2019 г. 19:58:30 ч.
kristalina999

ТВЪРДО ПРОТИВ НА ТОВА БЕЗУМИЕ

всеки от нас, които сме потърпевши от системата на здравеопазването, от умишлено поддържаната бедност, поради унизително ниско заплащане утре може да се прости с децата си, защото не е им е осигурил неясно формулиран стандарт на живот, неглижирал е здравето им и пр. Казват, че страхът е лош съветник, но розовите очила не са спасение от проблемите. Не е ли куриозно най-бедната държава в ЕС, довела населението си до ръба на оцеляването, превърнала здравеопазването в търговско дружество, плащаща на съмнителни приемни семейства заплати по-високи от средната заплата за страната и допълнителни средства за издръжка на приемното дете, срещу 40 лв.месечни добавки за децата отглеждани в биологичните им семейства, да прави стратегии с които да спасява децата от собствените им семейства? Колко от семействата ще се окажат в състояние да осигурят приличен стандарт на живот?ПРОТИВ СЪМ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

16 април 2019 г. 20:14:11 ч.
Evdokiafe

КАТЕГОРИЧНО ПРОТИВ!!!!!

Хайде стига глупости. От едното на другото място прехвърляте една и съща информация. Категорично против!!!!

16 април 2019 г. 20:44:15 ч.
Ралица

НЕ НА ПЛАНОВЕТЕ ви

Стратегията за детето 2019-2030 година противостой на Конституцията ни. Законът в сегашния си вид е неясен, не е конкретен. 

Предложенията по този проект са антихуманни, меко казано зверски. Извеждането на деца от семейната им среда е стрес за самите деца, но това само родител би могъл да го проумее.Вместо да се погрижите как да се помага на родители в нужда, или да се подмомагат самотните родители, Вие искате да дискриминирате българите като ги номерирате с чифри или букви, или още по -лошо като се отнемат децата на народ за който семейството е всичко.

Нашата ценностна система е така изградена, че семейството е нещо свято. Ние отдаваме живота си в името на децата си. НЕ ЗА ПАРИ, КАТО ПРИЕМНИ РОДИТЕЛИ, НИЕ ГО ПРАВИМ БЕЗ ДА НИ ДАВАТЕ ПАРИ, за да ги отглеждаме.

Норвегия ли взехте за пример? Вие не мислите за децата. Имате ли психолози, който да Ви обяснят, че разбиването на детската психика, чрез отделянето от семейната среда може да нанесе безброй травни несравними. Хората в приемните семейства ли ще гледат децата на родители с минимални заплати? Изобщо как допускате, че ще се примирим със закон поставящ ни в позиция на донори, без права. А раждаемостта, така ли ще я стимулирате??? Или целта е съвсем да изчезнем. Отидете в ромските гета и ги настането в приемни семеиства, стиска ли ви? Ние и сега си имаме закони, които да защитават децата. Децата поставени в риск, малтретирани, бити... да те трябва да бъдат защитени, но нека точно и ясно да бъде фолмулирано, кой са те, в кой случай, какво е насилие. Детето е личност, да ние ,родителите много добре знаем това, ние всеки ден се грижим и обгрижваме тези личности, държавата сега къде е да защити децата ни от Педофилските и джендерските организации и антихуманният закон, който стремглово сте хукнали да приемате, защото става дума за пари.

За вас деца е равно на пари, за приемния родител дете е равно на пари.

За нас ДЕТЕ е равно на ВСИЧКО, ЛЮБОВ,ВСИЧКО !!!

Разберете ние търпяхме, стига толкова.Донос да може да противостой на родител, без право на доказване, детски съд, изземане на дете... вярвате ли, че българина ще търпи тези своеволия от ваша страна. Държавата не знае кое е най-добро за децата. Държавата трябва да се грижи да държи далеч от децата ни педофилите,убийците и престъпниците. Оставете ние да решаваме как да гледаме децата си. 

Църквата е с критики към този проект. Няма здравомислещ човек, прочел  безумния проект копиран от една деградирала Норвегия, да ви подкрепи. Върнете им парите, отидете да живеете там с децата си, внуците си, ако имате такива.Взели сте пари за един проект, наемате приемни родители захранвате ги с материал...деца и си мислите, че Българина ще стой и гледа. Искаме отхвърляне!!!

16 април 2019 г. 21:26:44 ч.
Ралица

НАРОДА КАЗВА НЕ

 

Защо сините стаи са финансирани от Норвегия? Защото са много мили,загрижени и добри ли или просто пътят към Ада е усеян с добри намерения...

Защо винаги взимате за пример деградирали системи? Защо не се допитахте до народа? Изтормозихте ни само с идеята, не ни се мисли после,ако имате неблагоразумието да приемете всички тези небивалици въпреки НЕДОВОЛСТВОТО на Народа. Как мислите, че тихо и мирно ще се случи...

Защо няма дебати, занимавате ни с апартаментите си, което грам не ни вълнуват в момента.Това, че неглижирате мнението ни е само във ваш минус, съветници нямате ли? Или си мислите,че като не дават нищо по телевизията всичко е наред. Ние се поизнервихме вече. Помислите как работи сегашната съдебна система, хората не ви вярват, вие сте тръгнали детски съд да създавате, чак и децата от училище да взимате все едно са си ваши....Всичко през добре оформетото лото Децата имат права или не на насилитето... То в проекта за детето достатъчно насилие има спрямо децата от ваша страна. Защо пък не помислихте да защитите децата претърпяли насилие от социалните работници и не си го формулирахте в писанията, например социалния работник да бъде изправен пред съд за Социални работници. Защо не помислихте, че ще е добре да се обясни на децата не само какви права имат, но и къде е границата, какво не може…До 18 годишна възраст с перо ще ги галим  на 18 ще им кажем ООО НЕ НЯМАТЕ ПРАВО ДА ПРАВИТЕ …. Телефонът финансиран от Норвегия… та той е същия като на Барневерн….Практиката която искате да прокарате не е никак добра и обикновеният човек вече е наясно с това. Народа е против. Изобщо имаме ли права? Имаме ли право на Глас? Защо ни го отнемате? Това са чужди интереси, закони не се пишат преписвайки чужди закони, още повече на Норвегия. Ние загубихме вярата във вас, предавате ни за пореден път, но децата ни да предадете ....Няма човек около нас, който да е съгласен с тези безумия, вземете помислите, че нещата не отиват на добре.

 

16 април 2019 г. 21:27:21 ч.
Ралица

НЕ НА ПЛАНОВЕТЕ ви 2

 

Защо сините стаи са финансирани от Норвегия? Защото са много мили,загрижени и добри ли или просто пътят към Ада е усеян с добри намерения...

Защо винаги взимате за пример деградирали системи? Защо не се допитахте до народа? Изтормозихте ни само с идеята, не ни се мисли после,ако имате неблагоразумието да приемете всички тези небивалици въпреки НЕДОВОЛСТВОТО на Народа. Как мислите, че тихо и мирно ще се случи...

Защо няма дебати, занимавате ни с апартаментите си, което грам не ни вълнуват в момента.Това, че неглижирате мнението ни е само във ваш минус, съветници нямате ли? Или си мислите,че като не дават нищо по телевизията всичко е наред. Ние се поизнервихме вече. Помислите как работи сегашната съдебна система, хората не ви вярват, вие сте тръгнали детски съд да създавате, чак и децата от училище да взимате все едно са си ваши....Всичко през добре оформетото лото Децата имат права или не на насилитето... То в проекта за детето достатъчно насилие има спрямо децата от ваша страна. Защо пък не помислихте да защитите децата претърпяли насилие от социалните работници и не си го формулирахте в писанията, например социалния работник да бъде изправен пред съд за Социални работници. Защо не помислихте, че ще е добре да се обясни на децата не само какви права имат, но и къде е границата, какво не може…До 18 годишна възраст с перо ще ги галим  на 18 ще им кажем ООО НЕ НЯМАТЕ ПРАВО ДА ПРАВИТЕ …. Телефонът финансиран от Норвегия… та той е същия като на Барневерн….Практиката която искате да прокарате не е никак добра и обикновеният човек вече е наясно с това. Народа е против. Изобщо имаме ли права? Имаме ли право на Глас? Защо ни го отнемате? Това са чужди интереси, закони не се пишат преписвайки чужди закони, още повече на Норвегия. Ние загубихме вярата във вас, предавате ни за пореден път, но децата ни да предадете ....Няма човек около нас, който да е съгласен с тези безумия, вземете помислите, че нещата не отиват на добре.

 

16 април 2019 г. 21:34:51 ч.
lily_todorova

Поредният дебилен опит да се прокара тази перверзия

Против съм. Прокарвате чужди държавни политики несъвместими с принципити на морала, християнските ценности и правовата държава. Държавните институции няма място в отношенията между родител и дете, нямат място в детската градина да промива ума на децата ни. Детето не е отделна единица от семейството си и до пълнолетието си, то е отговорност и грижа на родителите си. Спрете се.

16 април 2019 г. 21:41:51 ч.
Teddy333

Не искаме да живеем в полицейска държава, още по-малко децата ни да страдат от това

Във вашата ефективна система за превенция на домашното насилие над деца сте включили Националната програма „Работа на полицията в училищата“????

3.2.1. Разработване на методически указания/насоки за превенция на ранните бракове - с какви точно методи смятате да постигнете това?? Сексуалното образование се измества във все по-предни класове - в момента е в 4-ти клас!!!! Не може да уеднаквявате ромчетата, които се женят на по 10-12 г. с българчетата, които на тази възраст още играят с кукли и влакчета. Разработете отделни системи за малцинствените групи, но не и уденаквена за всички. Ние сме против западната тенденция сексуалното обучение да започва от детската градина!!!

Утвърждаване на патронажните грижи за деца до 3 години, като ефективен механизъм за промоция на психичното здраве на бебето и малкото дете и идентифициране на деца в риск от насилие и неглижиране - патронажните грижи отново е нахлуване в личния свят на родителите. Заради единици, ще страдат хиляди - а как ще осигурите психичното здраве на бебето и малкото дете чрез постоянни посещения, натрапвания и притеснявания на техните родители??

Създаване на програми, насочени към подпомагане на родителите при раздяла - вместо да съдействате за превенция на разделите и разводите, вие ги подпомагате??? За да предотвратите травмата на децата, която понякога остава за цял живот, е необходимо да насочите усилията си към превенция на разводите

Създаване и въвеждане на обучителни модули за начално и продължаващо обучение, насочени към права на детето, детско развитие,  деца, участващи в правни процедури, включително  децата, пострадали от и свидетели на престъпления и насилие в програмата на Националния институт на правосъдието, Академията на МВР и Центъра за обучение на адвокати „Кр. Цончев“ - Ако не знаехме какво става със западните държави, вероятно нямаше да има проблем, но всички се опасяваме, че същите програми под красиви маски ще бъдат приложени в България.

НИЕ КАТО РОДИТЕЛИ НЕ МОЖЕМ И НЯМА ДА ПРЕДОСТАВИМ НА ДЪРЖАВАТА ДЕЦАТА СИ, ЗАЩОТО ТЕ СА НАША ГРИЖА И ОТГОВОРНОСТ!

16 април 2019 г. 21:44:51 ч.
lily_todorova

Против ПРОЕКТ НА ПЛАН ЗА ДЕЙСТВИЕ 2019-2020г

Против съм. Този Проект за план е незаконосъобразен, защото се основава на Стратегията за Детето, която не е част от действащото българско законодателство.
 
Прокарвате чужди държавни политики несъвместими с принципити на морала, християнските ценности и правовата държава. Държавните институции няма място в отношенията между родител и дете, нямат място в детската градина да промива ума на децата ни. Детето не е отделна единица от семейството си и до пълнолетието си, то е отговорност и грижа на родителите си. Спрете се.

16 април 2019 г. 21:55:32 ч.
Ira900903

Пртив Проекта на План за действие за 2019 -2020!!!

Уважаеми Министерски съвет, господа управляващи,

Не забравяйте, че сте избрани от Народа Български, за да представлявате нас - БЪЛГАРИТЕ, за да защитавате нашите интереси, за да работите в полза на България, не обратното! Защо позволявате намеса на чужди институции, приемате всяко финансиране, за да се "наливат" милиони и милиарди не в нашата държава, както обикновено твърдите, а във вашите джобове? Защо тъпчете своя народ, на който дължите всичко, каквото имате, всичко, каквото сте постигнали, а не действате в името на народа? Защо разрушавате културата, обичаите, унищожавате традиционното българско семейство, където родителите са майката и бащата, а не родител 1 и родител 2? Защо продавате държавата ни? Защо използвате децата ни като стока, като материал, за да създадете този извратен бизнес... Да, бизнес, търговия с НАШИТЕ  ДЕЦА. Продавате децата ни на изнасилвачи, педофили, хомосексуалисти, садисти... . Ние не сме роби, не сме колония!!! Чуйте гласа на народа си! Събудете се! Застанете до своя  народа!

Нима действате в полза на децата? По какъв точно начин? Като социални и др. подобни служби ги отвличат от училищата и детските градини, без да уведомят родителите? Като ги разпитват и по този начин ги стресират  и рушат психиката им? Като ги отнемат от родните майка и баща? Като ги тъпчат с успокоителни, когато са разстроени, плачат и искат при родителите си?... Как??? 

Нима вие нямате деца? А родители? Вместо непрекъснато да усвоявате финансиране от огнището на разврат, проституция, културна деградация, морална деградация... - Норвегия, вместо да издевателствате и отнемате правата на родителите, вместо да развращавате децата ни, да ги вербувате да доносничат, помогнете на семейства в нужда, но не по този начин, по който го правите или искате да го правите, отнемайки децата от родителите им, а осигурете домове на нуждаещите се родители, където ще имат възможност да отглеждат собствените си деца, осигурете им нормални условия, нормално обезщетение, за да може да полагат необходимите грижи за децата си... Не унищожавайте нацията ни! Чуйте народа си! 

16 април 2019 г. 22:01:52 ч.
Leni

Не на новия “кръвен данък”

Уважаеми Дами и Господа,

четейки поредната ненормалщина се чудя до кога ще продължавате да жертвате национален интерес и правата на собствените си граждани? До кога ще продължавате да продавате страната и децата ни? Нима не се наситихте!

Аз казвам НЕ на вашата стратегия, Не на вашите планове, не на Истанбулската конвенция и всички западни простотии, които само целят да затрият нацията ни. Вярно е, че има деца в риск, но нашия Наказателен кодекс и Закона за защита на детето са достатъчни сами по себе си нормативни актове, стига ефективно да бъдат налагани.

Предвид ширещата се корупция и превишаващата правата си администрация, предвид фондовете, които ще усвоявате и бонусите, които се готвите да си раздадете, чрез тази Стратегия и План, аз съм абсолютно против дори обсъждането й...както съм против и въвеждането й. 

Спрете вмешателството на външни фактори във вътрешната ни политика. Стига!

Аз отказвам в мирни времена да плащам “кръвен данък” . Вярвам, убедена съм, знам, че има и други като мен. 

Дано се вслушате най-накрая в избирателите си, за да не ви покажат червен картон на задаващите се избори!

16 април 2019 г. 22:27:58 ч.
1234

Не на Плана за действие за 2019 -2020 и Доклада! Не! Не! Не!

Това ли искате?

Да имамете право да инспектирате всяко семейство и право да отнемете което и да е дете от семейството по наше усмотрение без съд.

Броят на децата в семейството снижава качеството на живот на всяко дете и може да е повод да бъде отнето.

Ще оценявате и диктувате на родителите задължителни за изпълнение методи за възпитание и грижа за децата.

Каквито и да е възпитателни мерки в семейството са забранени.

Възпитанието - това е насилие и нарушаване правата на детето.

Децата при всеки случай на конфликт са длъжни да се оплакват на родителя, учителя, психолога, омбудсмана по телефона на доверието, който е същия като норвежкия Барневарн 116111

Правата на детето са по-висши от тези на родителите му. Към родителя има „презумпция за виновност“.

Вие сте специална инстанция, неподлежаща на контрол от вътрешен и международен съд. 

Не става!

16 април 2019 г. 22:31:30 ч.
niya07

ПРОТИВ

Стига вече и в домовете ни искате да влезете,писна ни от безумията ви!!!НЯМА ДА ПОЗВОЛИМ ДА ПОСЯГАТЕ НА ДЕЦАТА НИ И ДА ГИ МАНИПУЛИРАТЕ!!

ОСТАВКАААА!!!

16 април 2019 г. 22:31:32 ч.
1234

Против съм!

Защо като ВОДЕЩИ отговорни институции на много места присъстват УНИЦЕФ, НПО, (чиито имена не искате да назовете, освен Националната мрежа на децата), доставчици на социални услугиНа кого ни продадвате децата?

Това е скандално!

Особено скандално е УНИЦЕФ да раздава правосъдие - Давате им административното, гражданското и наказателното производство! Ние сме суверена държава. Защо друг трябва да превземе съдебната ни власт по този начин?

Оставка за това предложение! 

Има още други места в стратегията - давате на неназовани НПО контрола по Превенция на училищния тормоз.

И още твърде много безумни моменти има! Не се приема!

16 април 2019 г. 22:36:54 ч.
1234

Центърът е семейството, т.е. родителите, които се грижат за децата си

ПРОТИВ: 

 

1. Изземване на родителските права в полза на държавата2. 
Проява на дискриминация към родителите и потъпкване на техните най-основни човешки права3. Възможност за бързо легално отнемане на децата от страна на държавните служители

4. Пълно обхващане на децата в програмите за ранно сексуално обучение

16 април 2019 г. 22:38:07 ч.
balipieva

ЛЮБОВТА НЕ Е СТОКА ЗА ПРОДАН!

Спомнете си Вие, които стоите начело на държавата и сте поели отговорността, да управлявате народа и да го водите напред, че някога сте били деца. Колкото и смели да сте били тогава, все е имало случай, в който ви е било страх и сте очаквали вашите родители да ви защитят. И те са били там, за Вас. Спомнете си какво е топлина, прегръдка, поглед с ЛЮБОВ. Ако не си спомняте, поговорете с вашите родители и си ПРИПОМНЕТЕ. И така, връщайки се назад в тези моменти, си представете, че ви отведат при някоя леля, на която се ПЛАЩАТ ПАРИ, ЗА ДА ВИ ОБИЧА и закриля. Дали би било същото, как го чуствате? 

Смятате ли реално, че дете отделено от родителите си, ще обича друг възрастен като тях? Не, никога. Ами тогава какво му спестявате на това дете? Целта на ЖИВОТА е да обичаме. Нека действията бъдат в посока помощ на биологичните родители - ако са бедни, платете на тях пари, за да гледат децата си, ако нямат работа - нека станат "приемни родители" на децата си, ето им работно място! Да, ама не това е целта, нали!!!!!

Ако днес смятате, че средата за децата ни е недостатъчно добра за тях, какво ни казвате реално. Че това, което сте сътворили през годините не е било правилно ли? Защото, Вие, управляващи дами и господа, измисляте и налагате, а ние, вашите избиратели, се предполага, че трябва да спазваме. 

А вашите деца, сигурни ли сте, че достатъчно добре ги гледате? Кой ще надзирава и изследва вас, като родители? Нали е добре да правим онези действия и неща, които искаме да ни се връщат и на нас. МИСЛЕТЕ дами и господа сега, че после "ама аз не знаех, че така ще стане" няма да има значение. 

Обичам майка си, която ме е осиновила, без да вземе пари! ОБИЧАМ ДЕЦАТА СИ и правя всичко възможно да ги науча да живеят ЩАСТЛИВО, без значение колко материални блага имаме. Щастието не се мери с количество и притежание. То е в знанието, че добротата заема централно място в главите ни. 

ЛЮБОВТА НЕ Е СТОКА ЗА ПРОДАН! Тя е дар за човека!

16 април 2019 г. 22:49:21 ч.
1van1@mail.com

Против

Про

16 април 2019 г. 22:54:17 ч.
Живот

Твърдо против

Не съм съгласна да се прокарват чужди стратегии и планове в нашата държава. Ние сме нация с Вековна история, която се е съхранила до днес именно чрез семейството. Само заради едни пари, които трябва да усвоите, сте готови да продадете децата на България - вашето бъдеще. Ние родителите НЕ Подкрепяме подобно нещо, те са в разрез с нашата конституция и с правата ни като човешки същества !! !!!!! 

16 април 2019 г. 23:16:02 ч.
ka9

Категорично против съм за проекта на План за действие за 2019 -2020

Против стратегията съм, която ще даде възможност на социалните служби да се месят в семейството и да имат повече правомощия от тези на родителите  спрямо собствените им деца. Искам да се отхвърли цялата стратегия!Не приемам факта, че някоя държава, която в случая е Норвегия, да дава тон и да ни учи как да възпитаваме и отглеждаме децата си.

16 април 2019 г. 23:52:37 ч.
dara4230

Категорично ПРОТИВ плана за действие за 2019 -2020!!!

След като се запознах подробно с предложения план за действие за 2019-2020 за изпълнение на Националната програма за превенция на насилието и злоупотребата с деца, мога категорично и безусловно да заявя твърдата си позиция ПРОТИВ. 

Подобен план цели разрушаване на основната и най-значима единица на българското общество - а именно семейството. Вмешателство от институции, организации и социални работници във възпитанието, образованието и отглеждането на българските деца, би довело само и единствено до разрушаване връзката дете-родител, чрез манипулиране и възползване от крехката и доверчива детска природа за настройване срещу родителите. 

Моля не приемайте този план, или негов подобен, защото ясно се вижда негативното му влияние в други европейски държави по сходен модел. 

Благодаря, че взехте под внимание мнението на една българска майка!

17 април 2019 г. 00:25:43 ч.
galfi

ТВЪРДО ПРОТИВ!

ТВЪРДО ПРОТИВ!

Стратегията пропагандира и насърчава АНОНИМНОТО ДОНОСНИЧЕСТВО, както е през социализма и така всеки може анонимно да подаде сигнал срещу вас до властите и вие ще сте виновен „по презумция“. Детето Ви ще бъде настанено в приемно семейство до доказване на Вашата компетентност да бъдете родител! (В Норвегия дават деца и на хомосексуални приемни „родители“.)

*Ще се създатат и електронни досиета на всички деца без изключение, което отново е препратка към ерата на социализма с досиетата за неудобните за властта. Тотален контрол.

НЕ Одобрявам никакви стратегии, закони и нормативни актове, които са основани на норвежки пари, на конфликт на интереси и на обмян на опит (разбирай наши съдии канени на голямо парти и обиколка на фиорди в Норвегия). Не желая да продам детето си на държавата, приемни семейства, който работят това за пари или още по-малкото на гей двойки (както е практика пак в любимата Норвегия.

17 април 2019 г. 00:27:15 ч.
pamir

Отхвърляме вашия план за действие за периода 2019-2020

Планът за действие е леко смекчен вариант на Стратегия за детето 2019-2030, но в него присъстват всички смущаващи и извратени концепции от стратегията, които са в нарушение на Конституцията на РБ.

Отнема се ролята на родителите за възпитанието на децата, а чрез ранното сексуално образование се отваря врата за прокарване на джендър идеология.

Никой български родител няма да приеме вашите стратегии и планове. Отхвърляме ги категорично!

 

 

17 април 2019 г. 00:29:10 ч.
pvm07

Време разделно

Категорично съм ПРОТИВ! Не може сляпо да се следват чужди решения! Дойде време да застанем зад НАЦИООНАЛНИТЕ СИ ИНТЕРЕСИ. Ако тотално загърбим основната градивна единица на обществото ни -СЕМЕЙСТВОТО, как се очаква да има ОБЩЕСТВО, НАЦИЯ, НАРОД?! Събудите се, хора!

17 април 2019 г. 00:44:14 ч.
PetyaP

Спрете се!

Значи на всички ни е ясно, че сте взели едни пари(големи) и сега ще ни ползвате децата като банкомати. Да знаете, обаче че няма да стане. 100 човека от всички набъркани НПОта не могат да се преборят с нас - родителите на децата!!! Ще ви изринем със Стратегиите и плановете и под плановете и скритите мишоци от НПОтата. 

17 април 2019 г. 01:27:25 ч.
alexivan

ПРОТИВ ВСЯКАКВИ МЕРКИ, ПРОЕКТИ, СТРАТЕГИИ, КОИТО СА КОПИЕ НА СКАНДИНАВСКИТЕ ДЪРЖАВИ

ТВЪРДО НЕ!

КАТЕГОРИЧНО НЕ!

ПРОТИВОРЕЧИ НА БЪЛГАРСКИТЕ НИ ЦЕННОСТТИ, противоречи на любовта към децата НИ!

НЕ искаме норвежки модели, не искаме вашите планове, проекти, стратегии!Доносници ли ще обучавате? Искате да затриете цяла една нация? Влезе ли в действие подобен геноцид на децата ни емигрантската вълна ще се засили още повече, хората ще емигрират в страни, където ще имат свободата да си отглеждат децата с любов без да се страхуват дали някой ги дебне, дали някой не ги харесва и поради тази причина да подава сигнал.

Влезе ли в сила подобен проект ОСТАВКА!Въпреки всичко, ценностите в Бъглария и морала на хората е доста по-голям от този в Западна Европа. Развитите страни са толкова развити, че чак са станали развратни. Вярвам, че ако някое дете е в беда то ще се разбере и никой от нас няма да остане равнодушен, но това може да стане само и ако наистина е в беда. А не да поддтиквате децата едва ли не да обвиняват родителите си само и само бизнеса с приемните родители да процъвтява. 

Вие имате ли деца? Не бихте ли дали живота си за своите деца? Нашите деца са нашето бъдеще! Никой не може да обича децата повече от техните родители!

17 април 2019 г. 01:53:42 ч.
nellygaya

Ддецата на България са затрашени от голяма опасност

Категорично съм против всякакви  стратегии, разрушаващи автономността на семейството и детството на децата ни!

Моля, заемете се с проблемите в страната и не създавайте нови деструктивни модели, несъществуващи досега!

Нито полицията, нито държавата или училището имат право да се намесват в семейството, то е свято!

Благословени и свободни нека да са  децата на България!

Ще се борим за свободата и няма да ви дадем нито едно дете!

17 април 2019 г. 02:04:08 ч.
AlbenaI

Колко пъти ще ни пробутвате една и съща стратегия, преименувана като уж различни планове и проекти?

Това е поредният проект/ план или както още искате си го преименувайте, в който са заложени идентични антисемейни практики като в Стратегия за детето 2019-2030, срещу която категорично и масово беше изразено обществено недоволство. Значи, ясно е, че парите по норвежкия финансов механизъм вече са дадени, трябва да бъдат усвоени точно както поръчителят диктува и да се даде отчетност, но атаките на държавните институции срещу интегритета на българското семейството и срещу родителя като суверен на семейната институция много рязко и агресивно зачестиха от едно известно време насам. Норвежците явно започнаха да тропат с крак и да искат по-ефективни и бързи резултати за усвояването на парите, които са дали. Смятате да ни атакувате по всички фронтове с идеята да станем разногледи или се надявате скоро да се уморим и да ни писне да изразяваме критиката си срещу тези проекто-безумия? Уважаеми, за Ваш лош късмет, все още има хора в България, които не са изпаднали в медийна кома и използват по предназначение способността си да разсъждават трезво и логично. Има много будни хора, които ще направят всичко възможно, за да не бъдат допуснати подобни тоталитарни, чуждестранно финансирани и лансирани с любезното съдействие на едни и същи НПО-та, искания за промяна в законите и съдебната система, които целят орязване на правата на родителите да имат основна роля в грижата за своите деца и тяхното благоденствие. Държавните институции НЕ СА и НЯМА ДА БЪДАТ първа инстанция в грижата за благоденствието на българските деца - тази роля в Българската Конституция е отредена на родителя, както и във всички неписани морални закони! Държавните институции биха могли единствено ДА ПОДПОМАГАТ родителите в грижата за децата им. Това свое право, ние българските родителите, възнамеряваме да браним все по-зорко и все по-гласно, предвид засилените институтционални амбиции от тоталитарен характер.

17 април 2019 г. 03:35:11 ч.
dani079

НЕ СЪМ СЪГЛАСНА ДЕЦАТА МИ ДА СТАВАТ ЛЕСНА ПЛЯЧКА ЗА БОЛНИ МОЗЪЦИ !!!

Опитвате се де прокарвате закони, планове  и директиви по външни нареждания , по искане на морално пропаднали общества ,по искане на ЕС ( без който бяхме 100 пъти по -добре ) ,опивате се да направите от децата ни лесни плячки за перверзници и на хора които искат да печелят от тях  ,опивате се да се правите на заинтересовани ,на изпълнителни за да не ви се карат отгоре ...........ЗА БОГА ТОВА СА НАШИТЕ ДЕЦА , за да ги пазите (което уж толкова искате) не трябва заинтересованост и мания за някакви абсурдни правила ,трябва загриженост и любов драги , и не само в дома , а в училище ,при лекаря , на улицата и т.н .Наблегнете на обраованието на тези деца , покажете че ви е грижа , накарайте родителите да повярват в системата ,тогава ще получите искания резултат , без скришното прокарване на закони ,правила и планове за действие . Не Ви ли е срам ,кога пропаднахте толкова ,та и децата ни продадохте ! 

17 април 2019 г. 07:22:10 ч.
BB039313

ПРОТИВ!!!!

Абсолютно против приемането и прилагането на Стратегия за детето 2019-2030. Не желая и няма място държавата в отглеждането на детето! Всеки сам решава дали иска, дали може да има деца и как да ги възпитава. Детето не трябва да бъде отнемано от родителите си,всяка чужда намеса влияе негативно на крехката му възраст! 

Вън на всички джендъри и Норвежки путкопоклонници от България!

17 април 2019 г. 07:58:11 ч.
Milkakancheva

ТВЪРДО НЕ НА ПЛАНА

ТВЪРДО НЕ НА ПЛАНА

Изключително извратено е от ваша страна да се мъчите УЖ да събирате мнение по програма от заинтересованите лица-родителите и това да е така покрито и да не му се дава гласност. За какъв държавен суверенитет се говори изобщо, като за чуждо финансиране сте готови да продадете и майките си. Не можете да взаимствате чужди съмнителни политики и още по малко от страна, която няма нищо общо нито с икономическата обстановка в България, нито с ценностите на християнското семейство. Как може да насърчавате "подаването на сигнали" - ДОНОСНИЧЕСТВОТО и то разбира се дори и фалшиво да остава безнаказано. Пропуснахте отново децата с проблеми и аутизъм и се чудите как да вземете здравите деца. Вие не успявате да осигурите адекватна психоложка помощ на нуждаещите се... Кой и с какви процедури ще определя кои деца са в риск... Ами то тогава 90% от децата от ромски произход, живеещи в гетата, дали ще ги приберете да им търсите приемни семейства и спасителни центрове. Родителите им ги влачат по цял ден с каруците по кошовете и по бунищата да търсят цветни метали и какви ли не находки... Ама за тях прибирате пари за интеграция и няма да се занимавате. Или смятате, че като напудрите тея простотии в някакъв нов ПЛАН, всичко ще заработи идеално. И в момента има къде да се подават сигнали и човек може да го направи много лесно в случай на необходимост. Да знаете до сега не съм чула някой да допуска организациики като Уницеф да му се месят в социалната политика и други страни да диктуват какви мерки трябва да бъдат взимани спрямо собствените ни деца. Че няма ли хора с необходимото образование и ум в главата в тая държава да изработят адекватни мерки и превенции? Явно няма.  Вие деца нямате ли? Страх от Бога нямате ли? Видя се, че много ви влече модернизма като родител 1 и 2 или норвежката система за възпитание на деца, където в детските гради на четити годишна възраст трябва да им обяснат какво е масторбация, обаче българският родител не одобрява тази политика и няма да я приеме на никаква цена, ще се бори с всички законови средства против. Не забравяйте, че децата са единственото нещо, което притегля малкото, останало, работоспособното население да си стои в България. Ако нормалното отглеждане стане невъзможно, ще си останете само с ромското население и всички ще минат еднопосочно през терминал 2.

17 април 2019 г. 08:34:15 ч.
dovi

Вие сте позор

самозабравили се изчадия, всичко оправихте и до тук опряхте, само народен съд и иземване на имущество и париза ВАС господа управляващи!

17 април 2019 г. 08:44:42 ч.
porasnala

Спрете ,това безумие!

Ако сами не можете,ние ще ви спрем!Вие,сте позор за България!

17 април 2019 г. 08:52:35 ч.
Започнете да ни чувате!!!!

Против!!!

Започнете да чувате и малкото останали хора в тази държава, докато не са се запътили към терминала.. ПРОТИВ СМЕ!!! 

17 април 2019 г. 08:54:03 ч.
KRKOSTOVA

ПРОТИВ ПОРЕДНАТА ГАВРА, НОСЕЩА ГРЪМКОТО ЗАГЛАВИЕ ПДИНППНЗД!

КАТЕГОРИЧНО ПРОТИВ!!! КОЙ ПИШЕ ТЕЗИ БЕЗУМНИ ПРОЕКТИ? КОЙ СЕ ХРАНИ ОТ НАШИТЕ ДАНЪЦИ, ЗА ДА СЪТВОРЯВА ТАКИВА БЕЗУМИЯ? НПО-тата прекаляват, норвежките извращения да си останат в Норвегия! ЗАСРАМЕТЕ СЕ! Децата са на българите, не на държавата. Като искате да защитите децата от насилие, направете училищата место, където децата ще ходят с желание, а няма да се убиват! Осигурете необходимата здравна помощ за децата ни, за която всички плащаме чрез безумно високи данъци и осигуровки.Всички абсурдни мерки, които са вписани в поредната документирана глупост целят отнемане на децата от родителите, присвояването на деца от държавата е абсолютен тоталитаризъм и НАРУШАВАНЕ НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА. Институцията, грижеща се за децата е СЕМЕЙСТВОТО, НЕ ДЪРЖАВАТА. ДЪРЖАВАТА НЕ МОЖЕ ДА СЕ СПРАВИ С ЦИГАНСКИЯ ПРОБЛЕМ, ДЪРЖАВАТА НЕ МОЖЕ ДА СЕ СПРАВИ С УМИРАЩИТЕ ОТ ГЛАД ПЕНСИОНЕРИ, ДЪРЖАВАТА НЕ МОЖЕ ДА СЕ СПРАВИ С ДЕЦА, КОИТО СА БОЛНИ И ИМАТ НУЖДА ОТ ФИНАНСОВА ПОДКРЕПА, ДЪРЖАВАТА НЕ МОЖЕ ДА СЕ СПРАВИ С ФИНАНСОВАТА КРИЗА, С КОЯТО СЕ СБЛЪСКВАТ ВСИЧКИ ХОРА ЖИВЕЕЩИ В ПРОВИНЦИЯТА И МАЛКИТЕ ГРАДОВЕ, ДЪРЖАВАТА НЕ МОЖЕ ДА СЕ СПРАВИ С КОРУПЦИЯТА, ДЪРЖАВАТА НЕ МОЖЕ ДА СЕ СПРАВИ С АНТИ-БЪЛГАРСКИ НПО-ТА, ДЪРЖАВАТА НЕ МОЖЕ ДА СИ ОПРАВИ ПЪТНАТА ИНФРАСТРУКТУРА, ДЪРЖАВАТА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПОГРИЖИ ЗА ГОРИТЕ, ДЪРЖАВАТА НЕ МОЖЕ ДА СЕ СПРАВИ С МАФИЯТА, ПРОСТИТУЦИЯТА, ТЪРГОВИЯТА С ОРЪЖИЯ, ХОРА, НАРКОТИЦИ. И същата тази държава , понеже е оправила всичко друго, тръгна да оправя децата. Много хора, посягат към алкохола поради нищетата, в която съществуват, и това е тласъкът към зависимостта. Това също е една от основните причини за ДОМАШНО НАСИЛИЕ, НО ДЪРЖАВАТА НЕ ИСКА ДА ТРЕТИРА КОРЕНА НА ПРОБЛЕМА, А СЛЕДСТВИЯТА ОТ НЕГО. 

КАТЕГОРИЧНО ПРОТИВ!

17 април 2019 г. 09:06:02 ч.
kristalina999

НЯМА ДА ПОЗВОЛИМ ТАЗИ СПЕКУЛАТИВНА СТРАТЕГИЯ ДА ВЛЕЗЕ В СИЛА ПОЛИТИЦИ БЕЗ МОРАЛ И СЪВЕСТ

Има една държава, от която три милиона от народа й избяга, за да може да оцелее. Има една държава, в която хора умират от глад по къщите си, а на всяка улица има просяци. Има една държава, в която работещите са бедни, а крадците-богати.Има една държава, в която може да се произвежда от пиле мляко, но се внася всичко.Държава, която изкла животните си, за да внася замразено двадесетгодишно месо.Държава, която е земен рай и в която доматите и ябълките идват от другия край на света.Държава, в която всички природни ресурси са дадени на концесия на чужди господари.Държава, в която децата получават по-малко пари от държавата от бездомните животни.Държава, в която ежеседмично се закриват болници, а лекарите бягат от мизерията.Държава, в която минималната заплата е под минимума за оцеляване, а минималната пенсия -три пъти под минимума за оцеляване. В тази бедстваща държава управлява самозван диктатор, избран с изборни манипулации и фалшификации, както и чрез натиск и манипулиране на хората. Държава, в която гласоподавателите са повече от действителното пълнолетно население, което живее на територията. Държава, в която управляващите разчитат за властта си не на народа, а на чужди господари. Държава без армия, която си наряза оръжието и дава милиарди, за да купи старото оръжие на господарите си. Държава, в която правата на различните са много по-големи от правата на мнозинството. В която държавата решава какъв да бъде моралът и ценностите на детето ти. Държава, в която чуждите ценности на господарите на управляващите са преди морала и ценностите на народа.Ужасяващо, нали? Да очакваме ли реакции на международната общност с призиви за демократични избори и сваляне от власт на диктатора? Не, няма да има. Защото в тази държава няма петрол.Защото тази държава е България. Която,странно защо счита, че в далечна Венецуела има диктатура, а тук има демокрация. Защото така са ни казали господарите. А нашите управляващи са много послушни. И може би точно това, че нямаме петрол, наркотици и злато, е шансът ни да се измъкнем от играта, която ни наложиха. Защото ако останем в нея, няма да остане нищо от нас. Защото промиването на мозъци е необратимо. И след нас ще останат само овце….

17 април 2019 г. 09:12:42 ч.
nikolet1808

ПРОТИВ!!!

Напълно ПРОТИВ съм този закон! Децата са отделни личности, но за да станат такива и да израстнат добри, възпитани хора е заслуга на техните родители! Кой по-добре би се грижил за децата ни от нас, родителите?! На къде отива България?! ИСКАМ ДА ОТГЛЕДАМ ДЕЦАТА СИ В СПОКОЙСТВИЕ И ЛЮБОВ! 

17 април 2019 г. 09:19:15 ч.
radi.angel

Това безумие дали е възможно някой с нормален разум да подкрепя?

Господа без сърца, не ви ли е съвестно да участвате в нещо подобно изобщо? С какви очи гледате всеки ден хората? Имате ли и капка идеали, с които да предлагате нещо добро за Човека? Или само парите и жалкото мизерно съществуване на собствените ви тела е по-важно от душите на децата, които с доверие се раждат на Земята и иска да бъдат ОБИЧАНИ!? Само любовта е способна да възпита нормални и здрави хора, а най-голямата любов е майчината! Не позволявайте алчността и безверието да изядат душите ви! НЕ на такива формални и зловещи стратегии, които позволяват да се съсипе Човечеството от корена му!

17 април 2019 г. 10:33:24 ч.
apomme

Направили сте препис на стратегията, която "отхвърлихте"

В плана за действие сте заложили всичко гнило от статегията, която уж не приехте. Защо искате да заблуждавате обществото ни? 

2.2. Повишаване капацитета на специалистите за ранна оценка и сигнализиране на домашно насилие

2.2.1. Подобряване ефективността на полицейската дейност в областта на домашното насилие и насилието, основано на полов признак

По линия на Норвежки финансов механизъм

2019 – 2022 г.

Повишено  ниво на информираност за разпознаване на домашно насилие

Разработен инструмент за оценка на риска при   домашно насилие

Разработена база данни за случаи на домашно насилие;

Обучени полицейски служители за оценка на риска и представители на ромски НПО.

МВР

МТСП,

АМВР, НПО

4.2.2. Укрепване капацитета на полицията и изграждане на защитени условия за работа с деца в конфликт със закона и деца нуждаещи се от закрила

Норвежки финансов механизъм

2019 – 2022 г.

Гарантиране правата на деца в контакт със закона

Обучение на 600 полицейски служители – разследващи, ИДПС и др.;

Разработване на учебна програма в АМВР и практическо ръководство за приятелско към детето правосъдие.

Изграждане на два центъра за правна закрила на деца, 23 „Сини стаи“ в Районни управления, 57 стаи за полицейска закрила и 60 помещения за задържане на непълнолетни деца

МВР

АМВР

С една дума, родителите са виновни, ако искат да вкарат детето си в правия път, а децата престъпници ще бъдат толерирани и полицията ще съдейства за това.

17 април 2019 г. 10:43:59 ч.
Лия

ОСТАВКВА ЗА НАХАЛНИЦИТЕ, ОПИТВАЩЕ СЕ ДА ПРОБУТВАТ НЕПРИЕТА, НЕОДОБРЕНА И НЕПРОЗРАЧНА СТРАТЕГИЯ!!!

С изключение на НПО-тата, които са разработвали стратегията, за да станат доставчици на услуги и като проводници на чуждо влияние, в следствие на финансирането си, НИКОЙ, ЕХО, НИКОЙ не одобрява стратегията Ви! С чужди пари от чужди страни прокарвате чуждо вличние, това е предателство, КОЙ СЕ ОСМЕЛЯВА ДА ПРОКАРВА ТЕЗИ СТРАТЕГИИ ПРОТИВ НАРОДА, ОСТАВКА на продажната Ви шайка!!! 

България не продава децата си, няма да плащаме кръвен данък, за да си купувате още апартаменти!

 

17 април 2019 г. 11:02:36 ч.
Jorkaef

ЗАБРАВЯТЕ КОИ СТЕ, МИСЛЕТЕ ПОНЕ ЗА ДЕЦАТА СИ !!!!!!!!!!!!

НА ВНИМАНИЕТО НА ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ  !!!

ЗАЩО ИСКАТЕ ДА ЗАТРИЕТЕ БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ ???

ТОВА Е АНТИКОНСТИТУЦИОНЕН , АНТИХРИСТИЯНСКИ , АНТИСЕМЕЕН , АНТИМОРАЛЕН, ПРОДАЖЕН, ПРЕДАТЕЛСКИ ПЛАН ,НАСОЧЕН НАРОЧНО  СРЕЩУ БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ И ДЕЦАТА НИ, КОЙТО НИКОГА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМА И ПРИЛАГА .

ЗАТОВА ЛИ ВИ ИЗБРАХМЕ ??? ТОВА ЛИ Е ВОЛЯТА НА НАРОДА : ДА ЗАТРИЕТЕ НАС И СЕМЕЙСТВАТА НИ? ВИЕ НЕ СТЕ ЛИ ОТ НАС, НЕ СТЕ ЛИ БЪЛГАРИ?

 

17 април 2019 г. 11:21:55 ч.
ivan73

Против!

Доводи има предостатъчно, написани от тези преди мен! Няма как държавата да отнема родителските ми функции! Българските семейства знаят как да си гледат децата и няма нужда чужди държави да се месят във възпитанието им!

17 април 2019 г. 11:26:55 ч.
triksi

Против !!!

Никоя държава, няма право да диктува възпитанието на българските деца , нито вътрешната ни политика ! Кой е избрал партньорите на НПО - с каква квалификация са стигнали до тези постове, тези хора деца имат ли, а когато те самите са били деца помнят ли в каква среда са порастнали , нека направят разликата с този абсурд , който сами предизвикват  ? Няма да позволим нашите деца да растат в подобно безобразие, изгубихте и последната ни капка търпение. Гответе се , че ще защитаваме с цената на всичко спокойствието на децата си ! 

17 април 2019 г. 11:48:58 ч.
р_диди

Ядосана Майка! НЕ НА ЧОВЕШКОТО УНИЩОЖЕНИЕ

Нямате право по този начин да унищожавате единствените ЕСТЕСТВЕНИ структури за отглеждане и възпитание на човешки същества - НОРМАЛНИТЕ СЕМЕЙСТВАТА С РОДНА  МАЙКА И РОДЕН БАЩА!!! Да няма идеални, но всеки НОРМАЛЕН И ЗДРАВОМИСЛЕЩ ЧОВЕК обича децата си и дава мило и драго за тях! Не посягайте на семейната единица, за да разбиете обществото като социален феномен! Тези мерки са за унищожаване на човечеството повсеместно. 

Не забравяйте "мили" законотворци, че това ще се отнася и за вашите деца! Ако са ви мили разбира се! Оставете ни децата на мира, да си ги обичаме и отглеждаме с безусловна любов, защото именно на тях ще разчитате в бъдеще.

17 април 2019 г. 12:03:19 ч.
sisly

Против Стратегия за детето!

Категорично съм против тази Стратегия! Тя по никакъв начин не защитава децата в риск, напротив, дава предпоставки за злоупотреби с живота и бъдещето на децата ни. 

17 април 2019 г. 12:22:07 ч.
moonlady

Няма да стане! Деца за даване нямаме!

Кръв ще се лее, българите децата си няма да дадат! Ще се вдигнат, еничери за даване нямат! Бавно, тромаво, но силно и мощно! И тогава стой та гледай как гази стадо........

Хлъзгавите истории са за хлъзгавите нации! При нас няма да мине!!!!!!

 

17 април 2019 г. 12:56:46 ч.
Rado1988

Твърдо против!

Оставете родителите да си възпитават децата. Те носят цялата отговорност, не държавата.

Личната отговорност е преди общата. И прочетете внимателно книгата притчи от Библията и ще видите как трябва да се възпитава детето. Тия методи които искате да гласувате са сбъркани. Моля не приемайте едни сбъркани методи, които ще ограбят децата ни и страната ни.

 

Благодарни сме на д-р Марин Генчев, че след упорития си труд и заплахи към него успя да спре приемането на друг подобен закон за "джендърите"

 

Спрете да си мислите, че всичко което се прави на Запад е добро!!!

 

17 април 2019 г. 13:49:15 ч.
Pamela

Не на стратегията,не на планове за действие!!!!!!!

Като жена и бъдещ родител смятам,че всякакви стратегии, планове за действие и прочие не биха ни били от полза. Ние гражданите на Р.България сме твърдо против това,а сме ЗА традиционното българско семейство,което има права над детето си и знае най-добре кое е правилното за неговото собствено дете.

17 април 2019 г. 14:38:15 ч.
ivom53

ТВЪРДО ПРОТИВ ТАЗИ ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННА СТРАТЕГИЯ!! ВЪН НА НПО-ТА ФИНАНСИРАНИ ОТ НОРВЕГИЯ!!

ТАЗИ СТРАТЕГИЯ ПРОТИВОРЕЧИ НА ЧЛЕН 47 ОТ НАШАТА КОНСТИТУЦИЯ. ОСВЕН ТОВА Е В ЧУЖД АНТИБЪЛГАРСКИ ИНТЕРЕС, ТЪЙ КАТО ПРАВИ ИЗНАСЯНЕТО НА НАШИТЕ ДЕЦА В ЧУЖБИНА ПО-ЛЕСНО. БЪЛГАРИЯ НЯМА ЗАКОНИ СРЕЩУ ОСИНОВЯВАНЕТО В ЧУЖБИНА И ПРЕДВИД ДЕМОГРАФСКАТА КРИЗА, В КОЯТО СЕ НАМИРАМЕ, ТОВА Е АНТИБЪЛГАРСКИ И АНТИЧОВЕШКИ ПРОЕКТ, ЦЕЛЯЩ ТОТАЛНОТО СТОПЯВАНЕ НА НАЦИЯТА НИ! ВСИЧКИ, КОИТО ПОДКРЕПЯТ ПРЕДЛОЖЕНАТА СТРАТЕГИЯ СА ПРЕДАТЕЛИ!!! ТЕ ПРОДАДОХА ВСИЧКО БЪЛГАРСКО И СВЯТО. ЩЕ ИМА ПОСЛЕДСТВИЯ, БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД НЯМА ДА ПРОСТИ. ОЧАКВАЙТЕ НИ НА 22-РИ!!!!

17 април 2019 г. 14:57:51 ч.
Zlati

ВЪЗРАЗЯВАМ

Това е опит да се прокара т. нар. Истанбулска Конвенция. Тихомълком и против волята на Народа. Като наречете нещата, с други имена те няма да променят същността си.  Не се ли притеснявате, че подобни действия, могат да предизвикат дълбоки конфликти в Обществото и могат да доведат до инциденти? Това ли искате? Това ли е вашата мисия? 

Опомнете се и застанете на старана на Народът, който ви храни! Българският народ.

17 април 2019 г. 15:00:10 ч.
vechnalazarova

КАТЕГОРИЧНО НЕ НЕ НЕ НЕ

КАТЕГОРИЧНО НЕ НЕ НЕ

Този проект е някакъв абсурд....как да обясня на детето си , че вече негови родители ще бъде държавата...това е подигравка със семейството.....да не сте посмяли да го приямете този план господа управници  - продажници

17 април 2019 г. 15:18:09 ч.
oliviata

Никой освен родитела не е Родител на децата ни !!!

Kak e възможно това? Не ви ли е срам да продадете децата на България?Та вие сами не зачитате Конституцията на РБ? Каква е тая Стратегия -това е Ювиналната Юсдиция, това е потъпкване на християнското семейство, всички негови ценности, това е садистично отношение към родителите и ТЕХНИТЕ ..повтарям ТЕХНИТЕ деца.

Нямате право !!! Не си мислете ,че ще ви позволим това. Не си мислете ,че ще ви се размине. Дано Господ се смили над вас и ви прости,защото нито един родител не би..

 

17 април 2019 г. 15:29:25 ч.
sepia71

Безверието ви ни погубва

АБсолютно против съм!!!! Такова падение ...дъното ще ударите ...спрете да унищожавате България!Децата на българските родители не трябва да стават работната евтина ръка на Европа,или пък тук да бъде територия-инкубатор за свежа плът за онези извратени европейски безценности...тук е необходимо да се въведе вероучение още в детските градини..

17 април 2019 г. 15:31:53 ч.
Петя.Матанова

против!!!

Против!!!

17 април 2019 г. 15:57:55 ч.
Belav

Категорично против!!!

Категорично съм против стратегията и плана за действие, който сте създали. Недопустимо е да прилагате порочни практики, които вредат на обществото и които собствените им създатели са превърнали във Франкенщайн. Недопустимо е, че го знаете и въпреки това да сте готови да го наложите и в нашата страна. Ясно е, че освен користни подбуди или натиск друго няма какво да ви води, за да налагате подобни политики. 

17 април 2019 г. 16:19:49 ч.
Mama Maria

Абсолютно против

Против опитите да се създаде специализиран съд за децата (известната ювенална юстиция по норвежки образец), против участието и ВМЕШАТЕЛСТВОТО на Норвегия и платените от Сорос, НОрвегия, фондация ОУК и други подобни НПО, които работят с ДАЗД - Национална мрежа за децата, няколкото Ви джендър организации и други подобни. Против създаването и финансирането на приемни семейства, вместо да се подпомагат истинските родители! Дори и стратегията да не засегне децата ви, изродените ви политики ще засегнат внуците ви! Дано си давате сметка, ме участвате в това срещу някакви смешни пари! 

17 април 2019 г. 16:33:45 ч.
hristo

Доразрушаване на Българското семейство

Уважаеми дами и господа, от които зависи приемането на този закон,

 

Ако наистина четете коментарите, ето и моето мнение по въпроса, като любящ родител:

Твърдо съм против планираните за въвеждане мерки. Открито се говори за проблеми, като:

- Стремглаво спадане на качеството на образование,

- Нарастващата със застрашителни темпове употреба на упойващи и наркотични вещества от учениците,

- Плановото унищожаване на перспективите за работа, замяната на ценностите ни, които допълнително объркват младите хора,

- Постоянното насаждане на липса на перспективи за развитие на точно тези хора в страната,

- Намаляването на раждаемостта в страната,

На фона на всичко това, Вие предлагате тези норми, за доунищожаване на Българското семейство. Не ви ли е срам?! Не знаете ли колко изследвания има за погубени човешки съдби, точно в резултат от тази политика?

Не разбирате ли, че така вредите на децата и техните родители? Този закон е по-лош от еничарството по време на турското робство! Сега няма как да крием децата си от ръцете Ви, но има как да емигрираме.

17 април 2019 г. 16:49:03 ч.
lyubobg

ПРОТИВ! Това не е защита на детето!

Плана и мерките дават абсолютни предпоставки за осъщестяване на злонамерени противоконституционни и корупционни практики легализиращи кражбата на деца от здрави законни родители!

Защото циганчета никой не иска, търсят се бели деца за които се плащат космически суми!

17 април 2019 г. 17:04:29 ч.
Vatova

ПРОТИВ ТЪРГОВИЯТА С ДЕТСКА ПЛЪТ!!!

 Аз и моето семейство, като отговорни родители и граждани заявяваме, че категорично и безкомпромисно отхвърляме „Национална стратегия за детето 2019-2030 г. – Всички права за всички деца“, като документ, олицетворяващ буквално чистото зло! Без колебание ще се борим до абсолютна победа над мафията, търгуваща с детска плът, която очевидно се е втъкала в държавните структури, след като държавни агенции си позволяват да предложат толкова голи и прозрачни, етично и морално несъстоятелни текстове, които имат за цел създаването на специализирана полицейска структура, по образец на норвежкия Барневарн, с цел отвличане и търговия с български деца. Направен е нескопосан опит, престъпните цели на Стратегията да бъдат прикрити с необятно-разтегливото и направо магично понятие – „Най-добрият интерес на детето“.

Невъзможно е да се води независима вътрешна политика, особено касаеща деца, на суверена държава с финаносви средства от друга държава!!

Бъдете готови за граждаснки протести!!! 

17 април 2019 г. 17:11:50 ч.
VY

ПРОТИВ проекта на План за действие за 2019 -2020

Дами и господа съставители на плана,

 

Имали ли измежду Вас родители или децата Ви са вече пораснали, или не планирате да имате такива?

Не се ли преполага, че Вие - съставителите трябва да сте хора с нужните морални ценности и житейски опит, за да знаете най - малкото с какво сте се захванали участвайки в този "проекто план"?

Наистина ли мислите за доброто на децата или преследвате други интереси???

В нашата държава като не остана какво вече да се краде и разпродава искате да посегнете и на най - свидното ни - децата ни?! Не смятате ли, че така ограбвате бъдещето на държавата ни - децата??

Къде е / кое е държавническото в този план или може би то само на мен ми убягва??...

17 април 2019 г. 17:25:46 ч.
Майканабългарче

Против Стратегията съм

Стратегията е в ущърб на българските деца и семейства. Не позволявайте да се разруши съвсем българското общество. Не продавайте бъдещето ни. 

17 април 2019 г. 17:38:13 ч.
Мели

ПРОТИВ ВСЯКАКВИ МЕРКИ, ПРОЕКТИ, СТРАТЕГИИ, КОИТО СА КОПИЕ НА СКАНДИНАВСКИТЕ ДЪРЖАВИ

Това е поредният проект/ план или както още искате си го преименувайте, в който са заложени идентични антисемейни практики, както в Стратегия за детето 2019-2030, срещу която категорично и масово е изразено обществено недоволство.

Държавните институции НЕ СА и НЯМА ДА БЪДАТ първа инстанция в грижата за благоденствието на българските деца - тази роля в Българската Конституция е отредена на родителя, както и във всички неписани морални закони! Държавните институции биха могли единствено ДА ПОДПОМАГАТ родителите в грижата за децата им.

Твърдо против на легализирането на отвличанането на деца!

 

17 април 2019 г. 17:50:26 ч.
angelinaan9

НЕ ВИ Е СРАМ!!!

Ще накарате хората да живеят в постоянен страх за децата си, не им стигат всички останали грижи и тревоги! Няма да намерите родител, който да подкрепи приемането на такава стратегия.

17 април 2019 г. 19:43:42 ч.
svasil

КАТЕГОРИЧНО ПРОТИВ

Разбирам вашето желание да се харесате на някои "хора" в западна европа и Вашингтон но това ще ви изиграе лоша шега. Не си мислете че ще можете да се радвате на спокойствие още дълго време.

 

17 април 2019 г. 19:47:43 ч.
svasil

КАТЕГОРИЧНО ПРОТИВ

Продавате ни за пари и власт , но тепърва ще плащате за тези си грехове.

17 април 2019 г. 20:03:06 ч.
АнтонияН

Против Плана за действие за 2019 -2020 и Стратегия за детето 2019-2030!

Аз съм твърдо против Плана за действие за 2019 -2020 и Стратегия за детето 2019-2030!

17 април 2019 г. 22:00:10 ч.
MagiN

Пак ли същата песен?!

Опитвате се отново да ни замажете очите! Против всички дяволски планове, стратегии и други, които целят отнемане на деца от любящите им родители сме! 

17 април 2019 г. 22:02:57 ч.
MagiN

Мислете за народа си!

Не ви ли е срам, вие също сте български родители, баби, дядовци! Така ли ще подпомагате демографската криза! Ще накарате младите да се страхуват да имат деца и да бягат далеч от Европа! Продажници долни! Не забравяйте, че Господ забавя, но не забравя! 

17 април 2019 г. 22:03:29 ч.
Н. Ненова

Категорично против!

Категорично против!

Предложените мерки, дейности и похвати за постигане на целите, както и съответните цели може да са валидни за конкретната държава, финансираща т. нар. Стратегия за детето. Но тук и сега в България народопсихологията, манталитета, концептите за живота, модела на възпитание и всичко останало няма как да отговарят на изискванията на чужди страни. Точно това прави стратегията неадекватна, крайна и агресивна спрямо модела на родителстване и грижа за децата. Не случайно всяка държава си има нейно си законодателство, социална система, здравна система и т. н.

Всичко друго за мен е лудост, целяща да осакати морално и емоционално децата ни и нас като родители.

17 април 2019 г. 22:07:58 ч.
Boyadzhieva

Против! Против! Против Плана за действие и налагане на Норвежкия модел - ювенална юстиция!

Никъде в ПРЕДЛОЖЕНИЯ ПЛАН ЗА ДЕЙСТВИЕ и в самата стратегия НЕ видях РОДИТЕЛЯ. Родителите са изключени от тази този план за действие свързан с новата Стратегия за детето, а и от самата стратегия. Размиват се критериите, по които едно дете ще бъде възприето като дете в риск. Използват се широкообхватни понятия за дете в риск, без да бъде уточнен точния критерий за определяне на децата в риск. Планът и цялата Стратегия противоречат на Конституцията на Р България като нейн основен закон и цели изземване на функциите родителите да възпитават децата си, което нарушава  правата на родителите чрез вмешателство от страна на държаваната власт, социални работници и социална полиция, които са характерни за Норвежкия модел, който е напълно неприемлив за реалностите на България. Правата на родителите се нарушават и чрез изграждането на детски съд и детска съдебна система, където се изключва участието на родителите по време на такъв процес. Изграждане на "сини" стаи за тормоз над детската психика, която ще бъде подложена на активна манипулация и тормоз от страна на педагози и социални работници, което нарушава правата на децата в Бълагрия.

17 април 2019 г. 22:08:01 ч.
Boyadzhieva

Против! Против! Против Плана за действие и налагане на Норвежкия модел - ювенална юстиция!

Никъде в ПРЕДЛОЖЕНИЯ ПЛАН ЗА ДЕЙСТВИЕ и в самата стратегия НЕ видях РОДИТЕЛЯ. Родителите са изключени от тази този план за действие свързан с новата Стратегия за детето, а и от самата стратегия. Размиват се критериите, по които едно дете ще бъде възприето като дете в риск. Използват се широкообхватни понятия за дете в риск, без да бъде уточнен точния критерий за определяне на децата в риск. Планът и цялата Стратегия противоречат на Конституцията на Р България като нейн основен закон и цели изземване на функциите родителите да възпитават децата си, което нарушава  правата на родителите чрез вмешателство от страна на държаваната власт, социални работници и социална полиция, които са характерни за Норвежкия модел, който е напълно неприемлив за реалностите на България. Правата на родителите се нарушават и чрез изграждането на детски съд и детска съдебна система, където се изключва участието на родителите по време на такъв процес. Изграждане на "сини" стаи за тормоз над детската психика, която ще бъде подложена на активна манипулация и тормоз от страна на педагози и социални работници, което нарушава правата на децата в Бълагрия.

17 април 2019 г. 22:08:04 ч.
Boyadzhieva

Против! Против! Против Плана за действие и налагане на Норвежкия модел - ювенална юстиция!

Никъде в ПРЕДЛОЖЕНИЯ ПЛАН ЗА ДЕЙСТВИЕ и в самата стратегия НЕ видях РОДИТЕЛЯ. Родителите са изключени от тази този план за действие свързан с новата Стратегия за детето, а и от самата стратегия. Размиват се критериите, по които едно дете ще бъде възприето като дете в риск. Използват се широкообхватни понятия за дете в риск, без да бъде уточнен точния критерий за определяне на децата в риск. Планът и цялата Стратегия противоречат на Конституцията на Р България като нейн основен закон и цели изземване на функциите родителите да възпитават децата си, което нарушава  правата на родителите чрез вмешателство от страна на държаваната власт, социални работници и социална полиция, които са характерни за Норвежкия модел, който е напълно неприемлив за реалностите на България. Правата на родителите се нарушават и чрез изграждането на детски съд и детска съдебна система, където се изключва участието на родителите по време на такъв процес. Изграждане на "сини" стаи за тормоз над детската психика, която ще бъде подложена на активна манипулация и тормоз от страна на педагози и социални работници, което нарушава правата на децата в Бълагрия.

17 април 2019 г. 22:10:12 ч.
BestMom

Този път народа ще се вдигне

Ако тази “стратегия” започне да действа, за първи път ще видите цяла България единна срещу вас!

Никой няма право да пипа децата ни!!! Вече сте взели пари, но не осъзнавате какви последствия ще донесе това. Вие сте вечно гладни, а не децата... 

Ако въпреки цялото недоволство, това стане факт - всички нормални млади хора ще напуснат страната...

17 април 2019 г. 22:29:54 ч.
Boyadzhieva

Против! Против! Против Плана за действие и налагане на Норвежкия модел - ювенална юстиция!

Напълно ми е ясно и съм информирана, че става въпрос за въвеждането на ЮВЕНАЛНАТА ЮСТИЦИЯ. Нейна основна задача е ликвидирането на възможността на родителите за  справедлив процес при обжалване по съдебен път на административните действия, свързани с неправномерното отнемане на деца от Социалните служби. Обикновено ювеналното съдебно производство е едноинстанционно, или пък пак същите съдии се произнасят при обжалването. В 99% от случаите съдът взима под внимание докалдите на Социалните служби, тъй като се възприемат за "безпристрастни експерти", напълно игнорирайки показанията на родителите. Става ясно, че за всяко отнето дете ще се плаща по веригата от социални работници, социална полиция и всякакви други административни структури обвързани с тази област, та чак пари ще получават приемните семейства. Това показва две неща: Първо - получавайки пари за всяко отнето дете или изискванията за активна отчетна дейност по този план и стратегия прави всъщност социалните работници НЕ безпристрастни експерти, а напълно пристрасни при взимането на решения за отнемане на НЕПРАВНОМЕРНО ДЕЦА, само и само за да си получат заплатите и да отчитат дейност. Това дава възможност за БЪДЕЩИ ЧИНОВНИЧЕСКИ СВОЕВОЛИЯ И СПЕКУЛИРАНЕ С ДАДЕНА ВЛАСТ И СОЦИАЛЕН ПОСТ. Второ - така написан Плана и Стратегията е опит за въвеждане на Норвежкия модел, който се изразява в пълен контрол върху семейството от страна на държавата и социалните служби. Така се създават условия за репресия над всички родители като им се въвежда презумция по виновност във възпитанието и отглеждането на децата си. Такива и всякакви други опити за РЕПРЕСИИ над населението от страна на държавната власт нарушава нашите права като граждани на Р България и води до установяване на есин тоталитарен модел за контрол. ОТКАЗВАМ ДА ЖИВЕЯ В ТАКЪВ МОДЕЛ И СЪМ ПРОТИВ СТРАТЕГИЯТА И ПЛАНА ЗА ДЕЙСТВИЕ.

17 април 2019 г. 22:43:07 ч.
VAtanasova

Категорично против

Спрете се! Защо чак сега се допитвате до хората? Защо не го направихте преди да вземете парите? Защо не попитахте тогава дали искаме, ние родителите, чужда държава да решава какво е най-добро за НАШИТЕ деца? Връщайте парите и не пипайте децата ни!!! 

17 април 2019 г. 22:43:11 ч.
VAtanasova

Категорично против

Спрете се! Защо чак сега се допитвате до хората? Защо не го направихте преди да вземете парите? Защо не попитахте тогава дали искаме, ние родителите, чужда държава да решава какво е най-добро за НАШИТЕ деца? Връщайте парите и не пипайте децата ни!!! 

17 април 2019 г. 22:46:16 ч.
Aneliya.dobrev

Долу ръцете от децата ни !!!

Не ви ли е срам ? Да продавате децата ни , и вашите деца и децата на вашите деца. Поредната "инициатива" с норвежко участие и НПО-та. Разберете, че ние не сме глупави и много скоро ще има възмездие за всичко това, защото народът се надига !!! Аман от вас !

17 април 2019 г. 22:51:21 ч.
VAtanasova

Против!!!

Категорично НЕ! 

Ако си мислите, че на вашите деца и внуци ще им се размине, жестоко се лъжете! Ако продъллжавате да се опитвате да прокарвате безумните си продажни идеи, за едни пари, взети от друга държава, първо вас ще погне народа! Продажници! 

Защо питате чак сега дали сме съгласни с тези стратегии и планове? Защо не питахте преди да вземете парите! Кой ви позволи да се разпореждате с НАШИТЕ деца! Безумци! Вие ли ги храните, повивате, обличате, обгрижвате?! Вие ли сте майка и баща, баба и дядо?! Някакви си чиновници, които искат да усвоят някакви пари! Пускайте ВАШИТЕ деца на пазара! Ние не сме добитък за разплод, за да решавате вие, какво ще стане с НАШЕТО поколение!

17 април 2019 г. 22:51:25 ч.
Boyadzhieva

Против! Против! Против Плана за действие и налагане на Норвежкия модел - ювенална юстиция!

В Плана и Стратегията се говори единствено и само за деца, никъде не са описани механизмите за подпомагане на семейството с цел подобряване на условията и оставяне на детото или децата в неговата семейна среда при биологичните му родители. Напротив! Целта е да бъдат изземвани неправномерно деца от родителите им, тяхната манипулация, отделянето им от семейната среда, техния тормоз, което води до редица психически и физически травни на отнетото дете. Никъде не се споменава за работа на социалните вътре в семейството при конфликт, финансови проблеми, или при временна несъстоятелност на семейството. Излиза, че всъщност плана за действие има за цел извеждане на детето от неговата семейна среда, а не подпомагане от страна на държавата и социалните  при семейства в нужда. ОПЕРАТИВНИТЕ ЗАДАЧИ по Плана са абсурдни и неприемливи, и отварят пътя за УЗАКОНЯВАНЕ на НЕПРАВНОМЕРНОТО ОТНЕМАНЕ НА ДЕЦА!!!!!!! Предвижда се НАМАЛЯВАНЕ НА БРОЯ НА ДЕЦАТА живеещи в бедност, в риск от бедност, както и тези живеещи в пренаселени жилища?!? И това при нашите реалности за живот в България при минимална работна заплата 560лв?!? Това означава, че многодетните семейства веднага попадат в рисковите групи, въпреки че се справят при отглеждането на децата си, но ако държавата и социалните решат, че не разполагат с нужния доход, или не разполагат с достатъчно капацитет (всяко дете да има собствена стая) ще бъдат разделяни братя и сестри, ще бъдат отнемани  на СИЛА  деца от семействата им. Отнетите деца ще бъдат настанени в приемни семейства, на които държавата ще плаща месечна издръжка за отглеждането им, а потърпешото семейство, което е дръзнало в тези условия да има повече от едно дете няма да бъде подпомогнато с нищо! Даже по-лошо ще бъде репресирано и смазано! Неправномерното отнемане на деца на базата на такива абсурдни критерии води до тежки психически травми на родителите, чиито права са НАРУШЕНИ. Всичко това в един момент ще доведе до отказ за раждането на второ или трето дете, защото родителите няма да са сигурни утре дали държавата и социалните няма да решат на свое усмотрение, че семейството не може да покрие наложените насила критерии за отглеждането на децата.

17 април 2019 г. 23:08:10 ч.
Boyadzhieva

Против! Против! Против Плана за действие и налагане на Норвежкия модел - ювенална юстиция!

Аз питам - това ли е механизма ви за преодоляване на демографската криза у нас? Държавата отдавна е абдикирала от грижата си за семействата на България! Показно са смешните детски помощи, които получават родителите, но пък за сметка на това приемно семейство получва една солидна сума за отглеждане на чуждо дете? С какво подпомагате вие биологичните родители, младите родители до сега? Намалена помощ на половина у нас за второ дете?!? А сега изведнъж ще налагате чужди тоталитарни закони за контрол и репресии над родителите, като обхвата на Плана и Стратегията включва децата, но не и семействата им!!!! Излиза всъщност, че утре семействата ще са виновни, че не могат да осигурят по-големи жилища за децата си или детето си, което всъщност НЕ е проблем на семействата, а е проблем на държавата, която предлага определени стандарти на живот. При такива случаи ще се внедри практиката за НЕПРАВНОМЕРНО ОТНЕМАНЕ НА ДЕЦА И РАЗДЕЛЯНЕ НА БРАТЯ И СЕСТРИ. ТОВА Е АБСОЛЮТНО НЕПРИЕМЛИВО И ИЗЛИЗА ИЗВЪН ЗАКОНИТЕ НА ВСЯКАКВА ЛОГИКА - вместо държавата да подпомогне семейство в нужда при временна финансова нестабилност или несъстоятелност, то му взима децата и плаща на някой друг да ги гледа. Без въобще да се интересува за психическите травми на родителите и  на насилствено отнетите деца при такива практики. На семейството се казва - Ваш е проблемът и като го решите ще ви върнем децата?!? ТОВА НЯМА КАК ДА СТАНЕ!!!! ПРОТИВ!!! ПРОТИВ!!!! ПРОТИВ ВСЯКАКВИ ЧУЖДИ ПЛАНОВЕ И СТРАТЕГИИ! Това заклеймява многодетните семейства и води до обезсърчаване повече от едно дете, защото това може да се изтълкува, че ги подлагат на риск от бедност и да даде повод за неправномерно отнемане!

17 април 2019 г. 23:13:51 ч.
Българка

КАТЕГОРИЧНО ПРОТИВ СТРАТЕГИЯТА ЗА ДЕТЕТО 2019-2030 И ПЛАНА ЗА ДЕЙСТВИЕ ЗА 2019-2020

Подкрепям всичко написано от другите хора тук. Затова няма да пиша доводи. Не видях нито едно мнение, подкрепящо стратегията и плана за действие. И ТОВА АКО НЕ Е ВОЛЯТА НА НАРОДА?!?!?!

Как можете за пари да продадете род и родина!  Минахте всяка граница. Не пипайте децата на българина, че тогава става страшно.

 

17 април 2019 г. 23:19:37 ч.
KalinaM

Против!

Един въпрос имам - Какво правят всички тези НПО-та в създаването на БЪЛГАРСКИТЕ закони???!!! Горе ръцете от децата ни!

17 април 2019 г. 23:19:40 ч.
KalinaM

Против!

Един въпрос имам - Какво правят всички тези НПО-та в създаването на БЪЛГАРСКИТЕ закони???!!! Горе ръцете от децата ни!

17 април 2019 г. 23:19:43 ч.
KalinaM

Против!

Един въпрос имам - Какво правят всички тези НПО-та в създаването на БЪЛГАРСКИТЕ закони???!!! Горе ръцете от децата ни!

17 април 2019 г. 23:28:21 ч.
Boyadzhieva

Против! Против! Против Плана за действие и налагане на Норвежкия модел - ювенална юстиция!

ПРОТИВ! ПРОТИВ! ПРОТИВ НАСИЛСТВЕНОТО НАЛАГАНЕ НА ПАТРОНАЖНА ГРИЖА на деца от 0 до 3 години, въпреки несъгласието на семействата да толерират едно такова нагло вмешателство от страна на социални и полиция. Ще се изготвят картотеки с информация за всяко семейство и новородените в него под такава грижа, до която не се знае кой ще има достъп и как ще се използва събираната информация и каква въобще ще бъде тя! Предвиждат се социални проверки по домовете без никакво предупреждение. Социалните работници влизайки по домовете ще правят доклади за това как семейството си гледа детето. Тези проверки ще се използват за разузнаване на семействата. Чрез патронажната грижа ще се казва от медицински и социални работници как да се възпитават и дисциплинират децата на проверяваните семейства. НЕ СЕ УТОЧНЯВА ПРИ НЕСЪГЛАСИЕ ОТ СТРАНА НА РОДИТЕЛИТЕ ЗА ТАКАВА ПАТРОНАЖНА ГРИЖА КАКВИ ЩЕ СА ПОСЛЕДСТВИЯТА - НАЙ-ВЕРОЯТНО РЕПРЕСИИ И ОТНЕМАНЕ НА БЕБЕТА! Няма как да ми се налага от чужд човек модел на възпитание, които аз не одобряван и не възприемам, да ми се налага на сила! ТУК ОТНОВО СА НИ НАРУШЕНИ ПРАВАТА КАТО ГРАЖДАНИ НА ТАЗИ ДЪРЖАВА! И накратко истинската цел на тази патронажна грижа - въобще не е грижа за подобряване на модела на възпитание, а всъщност тя ще идентифицира децата изложени на риск по някакви не логични и несъстоятелни критерии от страна на проверяващите социални работници, които само и само да отчетат дейност и да си вземат парите ще спекулират с влатта си и на сове усмотрение ще определят кое дете е в риск, и кое не! АБСОЛЮТНО НЕПРИЕМЛИВО! ВНЕДРЯВАНЕ НА СОЦИАЛНИ РАБОТНИЦИ по училищата и детски градини. Приканване населението за доносничество и подаване на сигнали за деца в риск, без да бъде проверявана истинността на сигнала пуснат от някой учител или социален работник, или съседа ви, защото нещо ви има зъб?!? След сигнал следва отнемане на детето още от учебното заведение, без да са уведомени родителите за подаването на сигнала и без да се направи проверка доказваща неговата инстинност. Следва набързо спретнат детски съд без участието на родителите, които се оказват с вързани ръце да се противопоставят и да защитят себе си и правото да отглеждат и възпитават децата си! АБСОЛЮТНО ПРОТИВ ДОНОСНИЧЕСТВОТО!!!! НЯМА ДА ВИ СЕ ПОЛУЧИ!

17 април 2019 г. 23:38:50 ч.
Boyadzhieva

Против! Против! Против Плана за действие и налагане на Норвежкия модел - ювенална юстиция!

Информация за Норвегия, Скандинавските страни и страни, които осъществяват такива практики свързани с Ювеналната юстиция има много. Изследванията в тази област показват, че тази практика всъщност повече вреди на децата и родителите, води до трайни психически, а в много случаи на физически травми (особено за насилствено отнети деца, които са физически насилвани от приемните си родители) и нарушава техните права!!!! Не си мислете, че не сме достатъчно информирани. И ако населението на тези държави е изпързаляно поради лиспа на информация и в  момента родителите там са крайно репресирани и с вързани ръце да си вземат отнетите деца обратно - ТУК В БЪЛГАРИЯ НЯМА КАК ДА СЕ ПОЛУЧИ! ПРОТИВ! ПРОТИВ! ПРОТИВ! А АКО НЕ РАЗБИРАТЕ - ОСТАВКА! Не си мислете, че не знаем всъщност, че става въпрос за вече усвоени пари от чужда държава, която цели одържавяването на неправномерното отменаме на деца и превръщането на тази пракитка в официална държавна политика. Не се уточняват кои точно са НПО-тата, които участват във финансирането на оперативните цели и задачи по Плана. Чуждото финансиране относно прокарване на чужда политика и закони свързани с вътрешната и външната политика на нашата държава, засяга националната сигурност на страната и я поставя под въпрос. Поставя и под въпрос националния суверенитет на държавата! ПРОТИВ! ПРОТИВ! ПРОТИВ! А АКО НЕ РАЗБИРАТЕ - ОСТАВКА!

17 април 2019 г. 23:45:54 ч.
Мели

ОСТАВКА!!!

Това е поредният проект/ план или както още искате си го преименувайте, в който са заложени идентични антисемейни практики, както в Стратегия за детето 2019-2030, срещу която категорично и масово е изразено обществено недоволство!

Държавните институции НЕ СА и НЯМА ДА БЪДАТ първа инстанция в грижата за благоденствието на българските деца - тази роля в Българската Конституция е отредена на родителя, както и във всички неписани морални закони! Държавните институции биха могли единствено ДА ПОДПОМАГАТ родителите в грижата за децата им.

Твърдо против на легализирането на отвличанането на деца!

 

18 април 2019 г. 01:02:36 ч.
AndreiAZ

ПРОТИВ СТРАТЕГИЯТА И ВСИЧКО СВЪРЗАНО С НЕЯ!!!

Категорично против стратегията за детето 2019-2030 и всички съпътстващи я документации, в това число и Планът за изпълнение!!!

Така, както са написани към момента стратегията и планът нарушават Конституцията на република България. Второ нарушават и Закона за лицата и семейството, според който децата до 14 г. са малолетни и недееспособни, което ще рече, че техните права се упражняват само от техните родители и законни настойници или попечители, а от 14 до 18 вече имат някакви права и задължения и могат да носят и наказателна отговорност при определени обстоятелства. Стратегията, обаче казва, че всички деца имат права и че тези права са независими от правата на родителите и въпреки техните права и въпреки техните задължения да се грижат и пазят децата си. Държавата си присвоява правата и отговорностите на родителите, като използва презумпцията, че всички деца са в риск и всички родителите са неспособни.

   Това, дали сега ДАЗД могат или не могат да изпълнят тази стратегия или дали социалните са достатъчно на брой и дали държавата има пари и воля да постигне заложеното в стратегията е абсолютно неотносимо. Ако тази стратегия бъде приета така както е сега, означава че на нейна база, ще бъдат приети и измененията на законите. Дали и как ще се прилагат е неотносимо, но влезе ли нещо в закон, то става задължително. Законите, както и Конституцията са обществения договор между гражданите и властта. Именно заради това, те трябва да бъдат много точно и ясно разписани, без възможности за двояко тълкуване и прилагане, така че "Буквата" и "Духът" на закона да съвпадат. В случая със стратегията това не е така. Нейният дух цели да защити децата, което е добре, но думите, с които е написана казват друго - неоправдано и прекомерно вмешателство в отношенията родител-дете. Стратегията се опитва да регулира едни обществени отношения, които по своята същност са нерегулируеми в конкретността, в която Стратегията изисква това да се случи. Никой закон не може в такава дълбочина да регулира тези обществения отношения, така че това да бъде ефективно и правата на всички участници в тях да бъдат еднакво защитени и отчетени като се избегне всяка възможност за административен произвол. Ето защо само някои обществени отношения могат да бъдат така конкретно и изчерпателно регулирани - това са наказателно правните, трудовоправните и съдебните. Изобщо отделянето на правата на децата или казано по друг начин овластяването на децата е правна безсмислица, не може да съществува. Децата до 14 г и до 18 години не могат да взимат самостоятелно решения касаещи техния начин на живот, здраве, кореспонденция, контакти с други възрастни или да се разпореждат с вещни права. До 14 години закона приема, че не могат да разбират свойството и значението на постъпките си. Тогава как  ДАЗД ще ги анкетира, как ще бъдат разпитвани и как ще се взима тяхното мнение за това дали родителите им се грижат добре за тях, дали се съобразяват с желанията им и пр. глупости. Биологията и физиологията не позволяват това. Законодателя е бил достатъчно разумен да прецени и периода на пубертета.

18 април 2019 г. 01:05:02 ч.
AndreiAZ

ПРОТИВ СТРАТЕГИЯТА И ВСИЧКО СВЪРЗАНО С НЕЯ!!!2

Още доста може да се изпише и вече много хора писаха. Тази стратегия не трябва да се приема!

Конституция на РБ, Чл. 6.

(1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права. Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.

Чл. 32.

(1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.

Чл. 47.

(1) Отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата.

   Не, противоречието не е в чл. 6, а чл. 47. В чл. 6 се казва, че всеки ражда свободен и с равни права. В този смисъл всяко бебе, дори това, което все още не е родено има права(за неродените има правна фикция). Децата до 14 г са правоспособни – т.е. имат всички права според хартата за правата на човека и според нашата Конституция и според сега действащите закони. Те могат да участват в съдебни процеси, когато това е нужно и при определени обстоятелства. Децата до 14 г. обаче се Недееспособни – т.е. не могат да упражняват правата си сами, а чрез своите законни представители – родители и настойници. В този смисъл от гледна точка на правата цялата тази стратегия е безсмислена, защото децата и сега си имат всички права и сега при нужда се изслушват и се взема под внимание тяхното мнение. Ако спрямо тях се извърши престъпление, те са защитени от закона дори повече от колкото възрастните. Не ми се цитира НК, но да кажем, че има специални текстове за тях и по-тежка наказателна отговорност в случаите, когато те са обект на насилие или престъпление. И сега( и то не от сега) сексът с дете под 14 годишна възраст, ама независимо дали детето го иска или не  дали някакъв ромски обичай или не, е  престъпление от общ характер. Много са нещата, които не са ОК.

"всяко решение, което има пряк или непряк ефект върху живота или благосъстоянието на конкретно дете, независимо дали се постановява от административен или от съдебен орган, или се взема от възрастен, който работи или полага грижа за конкретно дете в лично или професионално качество, следва да се основава на изслушване на детето и на зачитане на мнението и на възгледите на детето."

18 април 2019 г. 01:06:28 ч.
AndreiAZ

ПРОТИВ СТРАТЕГИЯТА И ВСИЧКО СВЪРЗАНО С НЕЯ!!!3

  Хайде тук да разплетем възела: Когато законодател каже „всяко решение“, той наистина има предвид всяко решение. Това обаче е безкрайно общо, както казах и по-горе, това може да доведе до произвол, защото соц. работник Х, може да реши да ги прилага буквално, както е написано. (всяко решение за вида у-ще, храненето – иска да яде само спагети; здравето – иска да си смени пола; външния вид – иска да си закачи обеци на носа и да боядиса косата лилава; )

   Отиваме по-натам – "пряк или непряк ефект" – значи може да реши да напусне семейството, защото богат чичко го е мотивирал, че ще му купи новия плейстейшън. Пред закона всичко е ОК, детето има право да реши къде и при кого да живее, щом е в негов интерес. (богатият чичко може да мотивира всеки соц. Работник, нали) – пример за пряк ефект върху живота! Благосъстояние – от тълковния речник това е добро материално състояние; богатство, заможност. Е как за Бога, едно дете ще може да прецени благосъстоянието си, своето и на семейството си и въз основа на това да формира мнение и възгледи ? Как детето ще има мнение по благосъстоянието и живота си като цяло, без изискуема от закона житейски опит и възраст. И отиваме по-натам, не просто ще изслушаме детето, НО решението ще бъде взето на ОСНОВАТА на неговото мнение. За съда това означава, че той е длъжен да постанови решение ОСНОВАВАЩО СЕ на мнението на детето. Но тъй като това в настоящето законодателство трудно може да стане, то ето как възниква необходимостта от детски съдилища и отделни закони, които да дават всички тези права на децата. И нека не се заблуждаваме, децата няма да проимат повече права, от колкото имат сега, социалните работници ще са тези с правата, защото те ще преценяват благосъстоянието, а децата са твърде лесно манипулируеми.

 

 

 

    Хайде тук да разплетем възела: Когато законодател каже „всяко решение“, той наистина има предвид всяко решение. Това обаче е безкрайно общо, както казах и по-горе, това може да доведе до произвол, защото соц. работник Х, може да реши да ги прилага буквално, както е написано. (всяко решение за вида у-ще, храненето – иска да яде само спагети; здравето – иска да си смени пола; външния вид – иска да си закачи обеци на носа и да боядиса косата лилава; )

 

   Отиваме по-натам – "пряк или непряк ефект" – значи може да реши да напусне семейството, защото богат чичко го е мотивирал, че ще му купи новия плейстейшън. Пред закона всичко е ОК, детето има право да реши къде и при кого да живее, щом е в негов интерес. (богатият чичко може да мотивира всеки соц. Работник, нали) – пример за пряк ефект върху живота! Благосъстояние – от тълковния речник това е добро материално състояние; богатство, заможност. Е как за Бога, едно дете ще може да прецени благосъстоянието си, своето и на семейството си и въз основа на това да формира мнение и възгледи ? Как детето ще има мнение по благосъстоянието и живота си като цяло, без изискуема от закона житейски опит и възраст. И отиваме по-натам, не просто ще изслушаме детето, НО решението ще бъде взето на ОСНОВАТА на неговото мнение. За съда това означава, че той е длъжен да постанови решение ОСНОВАВАЩО СЕ на мнението на детето. Но тъй като това в настоящето законодателство трудно може да стане, то ето как възниква необходимостта от детски съдилища и отделни закони, които да дават всички тези права на децата. И нека не се заблуждаваме, децата няма да проимат повече права, от колкото имат сега, социалните работници ще са тези с правата, защото те ще преценяват благосъстоянието, а децата са твърде лесно манипулируеми.

 

20 април 2019 г. 23:04:37 ч.
Dimkova

ПРОТИВ!!!

Стратегията ви е безумна, тя е не само престъпна, тя е насилие над нас и над нашите деца

20 април 2019 г. 23:34:01 ч.
za4e

Стратегия за ОТНЕМАНЕ на деца!

ПРОТИВ всякакви планове, проекти, доклади и стратегии за "всички деца"! Има конкретни деца, а не стадо или стока на килограм! Децата са неразривно свързани със семейството и своите родители и близки. Родителите обичат, грижат се и ги подкрепят. Къде са те в тези планове и стратегии?! Изместени и заменени от "специалисти", "консултанти" и т. н. платени и чужди на детето индивиди и организации.Къде е това всеобщо насилие над деца, в което се опитвате да ни убедите? Родителите НЕ СМЕ заплахата за нашите деца! Тя е в такива, като създалите тази Стратегия, които срещу чужди пари са готови да вървят срещу народа си.

НЕ ВИ ДАВАМЕ ТОВА ПРАВО!Събиране на данни и информация, наблюдение, сигнализиране, доноси, досиета, разследване за "всички деца"?! 

Това е насилие, полицейщина и грубо вмешателство на държавата в семейството.

Не сме съгласни с него и с вашата Стратегия!

 

22 април 2019 г. 11:47:38 ч.
svetlina12

Относно План за действие за 2019 - 2020

И тук като в Стратегията: чуждо финансиране; неясни НПО-та; патронажна грижа за деца от 0 до 3 години; подобряване на благосъстоянието на ДЕЦАТА, а не на семейството; да не говорим за проверки на децата на трудовите мигранти, което си е презумпция за насилие par exellance.