Проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Наредбата за изискванията към използването на екстракционни разтворители при производството на храни и хранителни съставки, приета с ПМС № 42 от 2022 г.
Проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Наредбата за изискванията към използването на екстракционни разтворители при производството на храни и хранителни съставки, приета с Постановление № 42 на Министерския съвет от 2022 г.
С промените се очаква постигането на следните резултати:
Съществуващата нормативна уредба ще се приведе в съответствие с настъпилите промени в правото на Европейския съюз относно екстракционните разтворители, използвани в производството на храни и съставките на храни;
Разрешава се употребата на 2-метилоксолан като екстракционен разтворител при производството или фракционирането на мазнини, масла или какаово масло, при приготвянето на обезмаслени протеинови продукти, обезмаслени брашна и при приготвянето на обезмаслени зърнени зародиши и ароматизанти от естествени ароматични материали;
Установяват се специфични критерии за чистота на екстракционните разтворители, които могат да се използват при производството на храни и хранителни съставки при определените условия, така че да няма наличие на остатъци в храните в количества, опасни за здравето на потребителя.
Отговорна структура: | дирекция „Политики по агрохранителната верига”, Министерство на земеделието и храните |
Електронен адрес: | PMonevska@mzh.government.bg |
Дата на откриване: |
30.1.2024 г. |
Целева група: |
Всички заинтересовани |
Сфера на действие: |
Земеделие и селски райони |
Дата на приключване: |
29.2.2024 г. |