Обществени консултации

Проект на Наредба за условията и реда за определяне на местата за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани в зона "А" и в зона "Б" извън територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги

Проектът на Наредба е изработен на основание разпоредбата на чл. 10а, ал. 3 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, съгласно която условията и редът за определяне на местата за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани в зона "А" и в зона "Б" извън територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги, правилата и нормативите за устройването и ползването им, както и за престоя в тях, се определят с наредба на министъра на регионалното развитие и благоустройството, министъра на земеделието, храните и горите, министъра на околната среда и водите и министъра на туризма.

 Местата за временно разполагане не се категоризират като къмпинги по смисъла на Закона за туризма. Те могат да се обособяват за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани в поземлени имоти или в части от тях, собственост на държавата, на общините, на частни физически или юридически лица, в горски територии или в земеделски земи, както и в незастроени имоти, включени в границите на урбанизирани територии, без промяна на предназначението им.        

Обособяването на местата за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани се разрешава със заповед от кмета на общината за срок до 3 години във времевия период от 1 май до 30 септември.

Предложения, коментари и становища по проекта на наредба могат да бъдат публикувани и изпращани на:


Дата на откриване: 1.6.2021 г.
Целева група: Всички заинтересовани
Сфера на действие: Регионална политика
Дата на приключване: 1.7.2021 г.
Коментари
Добави коментар
 
01 юни 2021 г. 13:47:24 ч.
Йоан Каратерзиян

Предварителната оценка на въздействието?

Моля да представите предварителната оценка на въздействието по чл. 20 от ЗНА.

02 юни 2021 г. 10:50:31 ч.
Nomadd

Проект

С така предложения прект с охрана, тоалетни и т.н. не става ли пак КЪМПИНГ?!

02 юни 2021 г. 10:57:28 ч.
Nomadd

Проект

Може да се измисли такса към данъка (ЕКОТАКСА) на всеки кепмер или каравана. Вече за палатките ще е малко сложно, но и там може да се продават със сертификат и първоначална такса в магазина, и който да се подпечатва в общината независими коя, годишно. Екотаксата може да е пропорционална на превозното средство и палатка, на база спящи места. Пример Кемпер с 4 обособими места за спане да плаща по 25 лева и така сумат по четири става да речем 100 лева годишно, палатка за двама- 50 лева. Нещо, като риболовен билет. Минава общинаря проверява сертификата, няма печат ГЛОБА от 1000 лева на горе. Така ще има пари за почистване. Иначе бариери, такса, охрана и т. н. не е ли един вид обособен къмпинг и кой ще определя каква цена ще се плаща?! Да не се получи цена, като на къмпинг, защото цената за всичко изброено ще скочи до небето. Иначе идеята за дивото къмпингуване отпада. С тези правила документи и т.н. в общините няма кой да се занимава, най ще им е лесно да не се подадат документи и да налагат ГЛОБИ. А и с таксата ще отпадне тази бюрократщина. Така ще има и пари за проверяващи и почистване.

 

02 юни 2021 г. 11:35:32 ч.
alal

2 забележки и 1 предложение

1. Защо въвеждате поредния разрешителен режим и предпоставки за корупционни практики? Не мисля, че се нуждаем от поредните бюрократични спънки пред бизнеса и туристите! Просто изгответе правилата, по които да става разполагането на палатки, кемпери и каравани и контролирайте тяхното спазване. Не е нужно кметът да дава разрешение за това как собственикът ще си ползва имота!

2. Изискването за охрана, огради и тоалетни е прекалено и няма логическа обосновка. Кемперите и караваните се заключват и имат тоалетни.

3. Може би не му е мястото тук, а по-скоро в Закона за туризма, но трябва да дефинирате и понятието "палаткуване", което е разпъване на палатка с цел преспиване, но за разлика от къмпингуването да е САМО ЗА ЕДНА ВЕЧЕР. Палаткуването нанася значително по-малко вреди на природата и затова трябва да се ползва със значително по-голяма свобода по отношение на местата за разпъване на палатки. Даже смятам, че трябва да е разрешено навсякъде извън урбанизираните територии. Разбира се трябва да се дефинира и часовия диапазон, в който разпъването на палатки да е разрешено - примерно от 18 - 19 часа вечер до 8 - 9 часа сутринта. Трябва да има и изисквания за почистване и глоби за нарушителите, разбира се.

 

02 юни 2021 г. 19:36:43 ч.
Last Mohican

Отмяна на наредбата

Господа бюрократи,Вие чували ли сте за приключенски туризъм?Знаете ли,че това е най-бързо развиващия се сегмент на туристическите услуги с минимални инвестиции.Младите хора искат да отидат на място без никаква инфраструктура далече от всякаква цивилизация за пълноценна и зареждаща почивка.Предлагате една на практика неизпълнима наредба нарушаваща Конституцията и увеличаваща хаоса в бранша.Оставете хората да се погрижат сами за себе си например както е на Карадере-правят се редовни почиствания,има указателни табели и диплянки за екологично къмпингуване.Забранете строителството в 2км. зона зад плажовете и наложете строги и реални санкции за тези които унищожават и замърсяват плажовете. 

02 юни 2021 г. 23:26:08 ч.
Dizzy

Разсъждения по темата

няма да давам съвети , никой няма да ги вземе впредвид , особенно след като знам какви капацитети в парламента са се занимавали с него , но ще споделяразсъжденията си по темата 

1. Защо ?

2. Защо ???

3. Май е истина че е полесно да построиш хотел от колкото да си опънеш палатка на морето 

4. Къмпингите станаха вилни селища сега иската да създадете една корупционна практика , която да доведе до отдаване на концесия и тн 

5. Можете да уплътните работното време на така радутата администрация и да регулирате чистотата и шума - спомням си че това беше проблема на кмета на Крапец а дали това не продиктуваноот подтикване в рамките на мандата да съдейства за едно хотелче ?

6. ЗАщо да немога да си паркирамкараваната в двора и да не мога да я ползвам и ще трябва да плащами катотуроператор ??? не плащамли за нея данък винетка и всички косвени дданъци 

мога да изброявам до утре не едва ли някой ще ме чуе , искрено се надявам един ден в България да стане катов Испания , да сринем целиябетон и да си върнем черноморието 

03 юни 2021 г. 08:21:37 ч.
evassileva

Да се оттегли предложената Наредба изцяло поради създаване на възможности за корупция

Предложената Наредба е неадекватна и не постига целта за опазване на черноморското крайбрежие, а създава единствено възможности за прилагане на корупционни практики от общините.  Дори в мотивите вместо тази цел на наредата е дадено описание на обхвата на наредбата. Явно е налице неразбиране на целите и необходимостта от регулиране на възможностите за временно разполагане на палатки, кемпери и каравани.

Възможностите за прилагане на корупционни практики произтичат от изискванията на целия проект на Наредба, която предвижда свръхрегулация и едновременно високи глоби. Необходимо е да се преработи изцяло в съответствие с общоприети международни практики, които осигуряват едновремменно контрол за чистотата на морското крайбрежие и събиране на средства при минимална намеса на общинските власти. Такав практика например може да бъде туристическа екотакса или билет за диво къмпингуване, продаван от общината.

На основание на гореизложеното, предлагам да се оттегли предложения Проект на Наредба и да се изготви нов адекватен проект.

03 юни 2021 г. 15:54:47 ч.
Lin@

Несъгласие

С този проект не се регламентира свободното къмпингуване, а реално се въвеждат правила как да се забрани. Никъде в проекта не е записано, че общините ще са задължени да предоставят такива места за временно разполагане на палатки, кемпери и каравани на своя територия. 

Друго несъответствие между проекта и необходимостта на хората, които искат да практикуват този вид туризъм е, че те точно от регулациите искат да избягат, искат да имат възможност да почиват спокойно, далече от струпване на много  хора, от регистрации като в хотел, като в същото време искат да имат условия да практикуват това, опазвайки природата, да имат възможност да почистят клетъчните касети, да има места,в които да оставят отпадъците си. За целта е достатъчно просто да се въведе някаква курортна такса, съответстваща на направените разходи от съответните общини. 

Това, което се предвижда в този проект по-скоро отговаря на някакъв вид кемпер стоп или къмпинг. Отново с хиляди изисквания за обособяването им, с огради, охрана, регистрация, и в същото време с възможност да почиваш по този начин само в опредлен период от време през годината, което е несериозно. 

По-скоро е редно да се уточнят правилата, при който свободното разполагане на кемпери, каравани и палатки е разрешено - като опазване на природата, спазване на обществения ред,  поддържане на чистота, и не на последно място - реален контрол и санкции за нарушителите. 

04 юни 2021 г. 06:35:02 ч.
alal

Човекът, писал тази наредба, бил ли е поне веднъж на къмпинг?

Представете си турист, тръгнал по маршрута Ком - Емине. Може да се загуби и да замръкне, може да го заболят краката, може просто да се умори, може времето да се развали, може поредната хижата да не работи, тъй като предишното правителство им спря финансирането и почна приватизация... Човек няма идея къде ще му се наложи да пренощува в планината. Как си представяте злочестия турист да търчи до най-близката община за да проси разрешение за пренощуване на открито? И да чака 2 седмици за него? Защо туристът да не може просто да си опъне палатката, да пренощува, на сутринта да си събере палатката и боклуците, ако е направил такива, и да продължи пътя си, без да бива смятан и преследван като престъпник?

Оставам с впечатлението, че тази наредба и подобни на нея се пишат от хора, които не са запознати в детайли с конкретната тематика. Те не решават проблемите, а създават нови. И като че най-важното е да се създаде някаква бюрокрация, да се наложат някакви неизпълними условия, на хората да им бъде вменено, че са нарушители и престъпници за някакви елементарни неща, и съответно да бъдат заплашени с астрономични глоби. Да не би целта е да се създадат корупционни практики?