проект на Наредба за регистрация и контрол на обектите за производство, преработка и/или дистрибуция на храни в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и БА
Целта на представения проект на Наредба е да се хармонизира вътрешно-ведомствената нормативна база на Министерството на отбраната, в съответствие с настъпилите промени в националното законодателство по въпросите, касаещи регистрацията, контрола и безопасността на обектите за хранене и храните в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия (МО, СППМО и БА).
С приемането на Закона за управление на агрохранителната верига (ЗУАВ), обн. в ДВ, бр. 51 от 05.06.2020 г., изцяло новия Закон за храните (ЗХ), обн. ДВ бр. 52/09.06.2020 г. и свързаните с тях изменения и допълнения на Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВМД), изм. и доп. ДВ. бр. 51/05.06.2020 г. и ДВ. бр. 52/09.06.2020 г. е реализирана законодателна инициатива на Министерството на земеделието, храните и горите, насочена към установяване на нова структура на законодателство, чрез прилагане на интегриран подход за управление по цялата хранителна верига.
ЗУАВ дава обща рамка и регламентира същността на дейностите по веригата и включените в нея елементи, и с който се посочват в един закон компетентните органи, които провеждат държавната политика по цялата хранителна верига, осъществяват контрол върху елементите ѝ, извършват оценка на риска и са отговорни за обема на информация.
ЗХ следва в йерархично-структурно отношение европейското законодателство и определя общите изисквания към безопасността на храните, към бизнес операторите от хранителния сектор и към обектите за производство, преработка и дистрибуция на храни.
Необходимостта от изготвяне на проекта за Наредба се налага от изискванията на чл. 25 от ЗХ, съгласно който ръководителите на специализирани структури към Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната и Министерството на правосъдието извършват регистрация или одобрение съгласно Регламент (ЕО) № 852/2004 и Регламент (ЕО) № 853/2004 на прилежащите им обекти за производство, преработка и/или дистрибуция на храни, като редът за регистрация, одобрение и контрол на тези обекти се определя с Наредби на съответните министри.
Министърът на отбраната е определил като такава специализирана структура за Министерство на отбраната - Научноприложния център по военна епидемиология и хигиена от състава на Военномедицинска академия (НПЦВЕХ-ВМА), която ще изпълнява функциите, задачите и дейностите на вътрешноведомствено специализирано звено за МО, СППМО и БА по регистрацията и контрола на обектите за производство, преработка и/или дистрибуция на храни, по смисъла на чл. 7, ал. 2 от ЗУАВ, чл. 25 от ЗХ и чл. 12, ал. 2 от ЗВМД.
Изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните, в качеството си на компетентен държавен орган, с Решение № РД 11-2421/23.10.2020 г., е делегирал на НПЦВЕХ-ВМА такива правомощия.
В тази връзка, текстовете на проекта на Наредба са съобразени с изискванията, произтичащи от цитираните по-горе закони и в съответствие с делегираните от компетентния орган правомощия.
В предложения проект на Наредба е регламентиран реда за регистрация и контрол на обектите за производство, преработка и/или дистрибуция на храни, разположени във военните формирования и обекти на МО, СППМО и БА, съгласно изискванията на Регламент (ЕО) № 852/2004 на Европейския парламент и на Съвета от 29 април 2004 година, относно хигиената на храните.
Дата на откриване: |
4.1.2021 г. |
Целева група: |
Всички заинтересовани |
Сфера на действие: |
Външна политика, сигурност и отбрана |
Дата на приключване: |
2.2.2021 г. |