Обществени консултации

Законопроект за изменение и допълнение на Закона за филмовата индустрия

Законът е приет през 2003г. и от тогава е претърпял няколко незначителни изменения. В същото време на глобално ниво промените са драстични – цялостна дигитализация на процесите, експоненциален ръст на обема на продукцията и съвършено нови бизнес и културни модели във филмовата индустрия. През 2005г. се създават едни от най-големите към този момент доставчици и производители на филми и сериали (YouTube и Amazon Prime, през 2010 HBO GO, стриминг платформата NETFLIX и др.).

На национално ниво тези процеси, както и приватизирането на киностудия Бояна през 2006г. доведоха до бурното развитие на частния сектор в производството на филмово съдържание и създаване на многобройни обслужващи компании по веригата на производство. Тенденциите на развитие на европейската филмова индустрия в последните години отбелязват значително по-висок ръст на обществено финансиране на филмопроизводството и разпространението на аудио-визуални произведения, достъпа им до екран и развитие на публиката. Действащият към момента закон не отразява тези процеси при ангажимент на същия да развива и подпомага филмовата индустрия.

За адаптирането на българската филмова индустрия към изискванията и реалностите на 2020 г. в предложението са направени промени в чл.17 в посока на увеличаване на финансирането на националното филмопроизводство, отделянето на подпомагането на фестивали и културни прояви в отделна схема, като и създаване на нова схема възстановяване на разходи, която има като ефект  стимулиране на инвестиции в сектора.


Дата на откриване: 5.8.2020 г.
Целева група: Всички заинтересовани
Сфера на действие: Култура
Дата на приключване: 5.9.2020 г.
Коментари
Добави коментар
 

Все още няма коментари