Новини

5.1.2012 г.

Осем училища по изкуствата са ремонтирани по проект "Устойчиво развитие"

Категория: Култура

Общо осем училища по изкуствата към Министерството на културата са ремонтирани по проект „Устойчиво развитие”, който се реализира съвместно с „Филипс - България”.

През 2011 г. по този проект бяха извършени ремонтни дейности в училища по изкуствата, които имат начален етап на обучение - Националното училище по изкуствата „Добри Христов” – Варна и Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков” – Плевен. Така училищата по изкуствата, в които проектът е реализиран и са подсигурени по-добри условия за обучение и осветление на учебни зали и кабинети, стават общо осем - Националната професионална гимназия за полиграфия и фотография – София, Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа” – Трявна, Националната гимназия за приложни изкуства „Проф. Венко Колев” – Троян, Националната гимназия за пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов” – Казанлък, Националното училище по изкуствата „Веселин Стоянов” – Русе, Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова” – Стара Загора, Национално училище по изкуствата „Добри Христов” – Варна и Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков” - Плевен. Чрез подобряването на осветлението в училищата не само се подобряват условията, в които учениците се обучават, но и се съдейства за спестяването на електроенергия. 

През 2012 година предстои включването в ремонтни дейности на нови училища по изкуствата с начален етап на обучение, както и стартиране на нов раздел от проекта – обучение за здравословен начин на живот по програмата SimplyHealthy@Schools от лектори на „Филипс-България” ЕООД. SimplyHealthy@Schools е международна социална програма, която споделя достиженията и знанията на компанията с цел да помогне на децата по света да водят по-здравословен начин на живот. Чрез програмата SimplyHealthy@Schools се обогатяват знанията на децата за здравословния начин на живот. 

Програмата включва обучаваща игра, която показва лесни начини за подобряване на здравето и начина на живот, като се обръща специално внимание на въздуха, светлината, водата и устната хигиена, упражненията и опазването на околната среда. Програмата съдържа въпроси и задачи за деца между 8 – 12 години, за това как те самите могат да подобрят своето здраве и начин на живот. Материалите за обучение се базират на познанията, които компанията е натрупала през годините. Всичките тези познания са описани в “The Philips Guide Healthy Living” - международен документ, изготвен от специален проектен екип през 2009 г. Комплектът с материалите за обучението е специално адаптиран за деца между 8 – 12 г. за целите на проекта и сега е преведен на български език. 

Съвместният проект „Устойчиво развитие” представлява не само значителен принос за подобряване на материалната база на училищата по изкуствата, но и значим проект, свързан с корпоративната социална отговорност на компанията.