Новини

4.1.2012 г.

Бойко Борисов: Правителството осигурява 1. 7 млн.лв. за развитието на културния туризъм по Южното Черноморие

Категория: Култура

 „От 1968 г не е правен ремонт на Драматичния театър. Правителството инвестира средства в наука, култура, археология. Така градим културния имидж на българските градове.” Това заяви премиерът Бойко Борисов след като откри обновената и модернизирана сграда на ДТ„Адриана Будевска” в гр. Бургас. 

По време на посещението в града министър-председателят беше придружаван от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, министрите на културата Вежди Рашидов, на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и на земеделието и храните Мирослав Найденов. 

Министър Рашидов подчерта, че предстои откриването на ремонтираните сгради на Националното музикално училище „Панчо Владигеров” и завършването на проекта за Оперно-филхармоничното дружество. 

Проектите са финансирани по Оперативна програма „Регионално развитие”. По първия са преустроени и е подобрен интериорът на фоайетата, основната и камерната зали. Реновирани са акустичният таван и част от обшивките в залата, покривът на сградата, както и северната и западната фасади. Изградени са нови електро-, ВиК и отоплително-вентилационни инсталации.

Планираните средства за Драматичния театър са били 1 335 588 лв., но изпълнителят – „ЛТ” ДЗЗД, е успял да сведе стойността на ремонтните дейности до 911 693,41 лв. без да намалява обема им.  

Вторият обект - Националното училище за музикално и сценично изкуство, е финансиран с европейски средства на стойност 775 794 лв. Ремонтът е извършен от «СТРОЙКОМЕРС» ЕООД за 578 770,88 лв. Подобрена е енергийната ефективност на сградата на училището; създадена е съвременна и безопасна среда, даваща възможност за нормално провеждане на специфичния учебен процес; осигурен е равен достъп на хората в неравностойно положение до културната институция и нейните услуги. 

По-късно през деня премиерът Бойко Борисов взе участие в кръгла маса на тема „Най-ценните природно-исторически обекти на територията на Южното Черноморие, част от Бургаска област”.
„Кабинетът отпуска 1 700 000 лв. за развитието на културния туризъм в южното Черноморие – по 120 000 за всеки от проектите, свързани с общините Приморско, Царево, Поморие, Созопол, Несебър, Бургас”, подчерта министър-председателят.

След това премиерът инспектира пътен възел Бургас-Средец-Созопол на път I – 9 с път II – 79 при км 241 на път I-9, Бургас – Малко Търново и обяви, че в началото на лятото тази година обектът ще бъде завършен.

Г-н Борисов разгледа и новите разкопки в Созопол – крепостна стена и входна порта на Средновековния град и манастира „Св. Николай Чудотворец”,  разположен пред портата.