Новини

17.6.2010 г.

Общините, държавните висши училища и съдебната власт са увеличили разходите за заплати

Категория: Финанси

Mинистерствата и ведомствата са намалили разходите си за заплати към април 2010 г. с 15 млн. лева или с 2% спрямо същия период на миналата година, а Народното събрание - с 15 на сто. В условия на криза са се увеличили разходите за заплати в общините, държавните висши училища, както и в съдебната власт. 
Вицепремиврът и министър на финансите Симеон Дянков обяви, че по предварителни данни за първите четири месеца на тази година общините са увеличили разходите за заплати с 21 млн. лева, съдебната власт с над 33 млн. лева, а държавните висши училища - с над 5 млн. лева. Към месец май данните сочат, че БАН е реализирала икономия на разходи от заплати от 1,6 млн. лева спрямо същия период на 2009 година.
Трансферите по бюджетите на общините ще бъдат диференцирано ограничени с 15%. Механизмът ще бъде съгласуван между първо и второ четене на проектозакона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2010 година. Ограничаването на разходите на общините ще бъде диференцирано. Това ще смекчи удара върху по-малките общини.
Правителството ще запази ниските данъци, пенсиите и въобще заплащанията за бедните.