Новини

26.2.2010 г.

Определен е изпълнителят на ЛОТ 2 от Автомагистрала "Тракия"

Категория: Транспорт

Обединение “Магистрала Трейс” е изпълнителят на участъка Стара Загора – Нова Загора от автомагистрала “Тракия” . Това съобщи днес на пресконференция председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” Божидар Йотов. Офертата, която предложи фирмата, е 137 868 000 лв. с ДДС и бе с над 30 % по-ниска от тази на останалите кандидати.

Изпълнителят е избран заради пълната готовност за мобилизация, близостта на строителните площадки, бази и кариери на компанията до обекта, опитът в изграждането на отсечка от магистралата, обясни Божидар Йотов.

За решението на комисията е повлиял и фактът, че избраните фирми са заложили много ниска печалба в условията на тежка икономическа криза, за да запазят хората с опит във фирмата.

Божидар Йотов каза, че има 10 дневен срок, в който може да бъде обжалвано решението. В тридневен срок трябва да бъдат уведомени всички участници в процедурата. Той съобщи, че днес УС на агенцията е решил да бъде публикувана обществената поръчка за строителството на Лот 3 на автомагистрала "Тракия" в участъка Нова Загора – Ямбол. Предвиденият бюджет за Лот 3 е около 3 млн. евро на линеен км.

Принципно документацията за Лот 3 на автомагистрала „Тракия” не се различава от тази за Лот 2, каза зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Георги Прегьов. “Искаме оферти с твърда цена и твърд договорен срок. Тези два параметъра трябва да са фиксирани в офертата и договора”, поясни той. Според преработената документация, държавата приема, че ще понесе част от рисковете, които обаче ще трябва да бъдат защитени. Зам.-министър Прегьов даде пример с геоложките условия. Той обясни, че ако за един участък са различни от заложените, държавата ще поеме риска, само ако се установи разликата в геоложките условия в местата на проучване. Това обаче означава, че държавата ще потърси правата си към този, който е правил проучванията, обясни зам.-министър Прегьов. Рискът е за непредвидени ситуации и може да се удължи етапа, за който се извършват дейностите по проекта, без това да влияе на крайната цена по договора и поставения краен срок.