Новини

11.5.2012 г.

МИЕТ работи за въвеждане на допълнителни предимства за бизнеса

Категория: Бизнес среда

Науката и иновациите трябва да отговарят на потребностите на бизнеса. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев при откриването на конференция  на тема "Привличане на чуждестранни инвестиции в България". По думите му ниската данъчна тежест е най-голямото предимство на България. Министър Добрев сподели, че се мисли за законодателни промени, които ще дадат допълнителни предимства за инвеститорите.

Министър Добрев припомни, че от първи май в МИЕТ е създаден единен орган за управление на средствата по ОП "Конкурентоспособност"- Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност". С промените ще се оптимизират сроковете на плащане по проектите, финансирани от програмата, като целта е процедурата да не отнема повече от месец и половина. С новата структура съгласувателните подписи при управлението и наблюдението на проектите ще се намалят от 24 на 12.

През изминалата година за улеснение на бизнеса създадохме единен орган за управление на подземните богатства, каза още министър Делян Добрев. В резултат са дадени 100 концесии, както и над 170  разрешения за търсене и проучване на подземни богатства. Шест пъти е увеличен броят на дадените концесии през изминалата година спрямо последните три години, допълни министър Добрев.

Министър Делян Добрев припомни и направеното под негово ръководство нововъведение – към всеки инвеститор клас А, с вложени над 10 млн. евро в българската икономика, да бъде прикрепен персонален мениджър, който да го подпомага в работата му с администрацията. Персоналните мениджъри са експерти от "Българската агенция за инвестиции".