Новини

30.9.2008 г.

МОСВ обяви ново набиране на проекти за строителство на пречиствателни станции

Категория: Околна среда

МОСВ обяви нова процедура за набиране на проекти по Оперативната програма „Околна среда” за строителство на пречиствателни станции специално за населени места с над 10 000 еквивалент жители. По процедурата ще бъдат разпределени 510 млн. лева. Проекти ще бъдат набирани до 15 декември. Министърът призова общините да са по-активни, защото изграждането на пречиствателни станции в населените места с над 10 000 еквивалент жители до 2010 г. е ангажимент на страната ни, поет пред Европейския съюз.

МОСВ отново ще изпрати писма до всички общини, които трябва да подготвят строителството на такива пречиствателни станции, съобщи още министърът и припомни, че те вече са получили покани при набирането на проекти за строителство във водния сектор, което приключи на 30 май т. г.


Разчетите на МОСВ показват, че у нас има 120 населени места с еквивалент жители над 10 000 души, като предстои да се започне строителството на 54 пречиствателни станции. Останалите са готови или са на различен етап на строителство.

Mинистър Джевдет Чакъров съобщи, че МОСВ е направило програма за започване в съкратени срокове на оставащите за изграждане 21 регионални депа като част от системата от общо 55 регионални депа. Направена е такава организация, че най-късно до април догодина да започне строителството на всички тях, подчерта министър Чакъров. В напреднал етап на подготовка са седем – в Ботевград, Ямбол, Габрово, Кочериново, Костинброд, Кърджали и Плевен и тяхното строителство може да започне още в края на тази година. За седем други депа има готовност строителството да започне в началото на следващата година – в Левски, Бяла, Луковит, Костенец, Стара Загора, Варна и Велико Търново. Засега със закъсняла подготовка са седем депа – в Пазарджик, Добрич, Провадия, Видин, Малко Търново и Разлог, но според министъра при добра организация и тяхното строителство може да бъде подготвено до април-май догодина.

По предварителни разчети за изграждането на регионалните депа ще са необходими около 290 млн. лева.