Новини

30.9.2008 г.

Tелефон 112 от днес има 100% национално покритие

Категория: Телекомуникации и информационно общество

Пълното покритие на страната стана факт със старта на последните два центъра на спешния номер в Кърджали и Варна, които от 8 часа тази сутрин покриват областите Кърджали, Пловдив, Смолян, Хасково, Пазарджик, Варна, Добрич, Шумен и Търговище. С това изграждането на системата в страната се финализира и телефон 112 става достъпен от всяка точка на страната, допълни Граматиков.
Освен със Спешна медицинска помощ, Полиция, Гражданска защита и Пожарна безопасност и спасяване, центърът във Варна работи и с Координационния център на Морска администрация в града. Операторите в двата центъра владеят английски, немски, френски, руски, турски, румънски, гръцки и арабски езици.
Шестте центъра от Националната система 112 са оборудван с най-модерната компютърна и комуникационна техника. В тях успешно са внедрени информационно-комуникационните системи, чрез които се осъществява свързването на отделните служби както помежду им, така и между отделните областни градове. Република България изпълнява изискването на Европейския съюз за определяне локализацията на повикващия от телефон 112.