Новини

25.9.2008 г.

Moody’s потвърди кредитния рейтинг на България

Категория: Анализи

Moody’s Investors Service потвърди кредитния рейтинг на България – Baa3 за дългосрочни облигации в чуждестранна и местна валута. Агенцията промени перспективата за рейтинга от положителна на стабилна.

Вицепрезидентът и водещ анализатор в Sovereign Risk Group на Moody’s Кенет Орчард подчертава, че инвестиционният рейтинг на страната ни е сигурен. В специален коментар озаглавен „Кога макроикономическите напрежения водят до промяна на рейтинга: колко уязвими са развиващите се европейски държави?” публикуван през май т. г., Moody’s достигат до заключение, че рейтингът на България би следвало да издържи на тежък, но малко вероятен шок. „Очаква се присъщите на страната икономически, институционални и финансови силни страни да устоят на бъдещите предизвикателства”, казва Орчард. „Значителното намаление на държавния дълг през последните десет години и натрупаните големи фискални резерви следва да осигурят достатъчно гъвкавост през периодите на фискален стрес, коментира още той.

Moody’s смятат, че перспективите за повишаване на рейтинга през следващите 18 месеца са се понижили поради външните дисбаланси. Съществува вероятност за забавяне на икономическия растеж през следващата година в контекста на разширяващата се глобална кредитна криза. От агенцията изразяват притеснение, че външните дисбаланси на България оставят икономиката изложена на потенциално намаляване на външната ликвидност и коригиране на цените на активите, което може да окаже натиск върху местната финансова система.

Moody’s отбелязват още, че международните банки с дейност в България финансират все по-голям дял от външния дефицит чрез заеми към техните местни клонове и дъщерни дружества. Тъй като глобалните разходи за финансиране се увеличават, а европейската икономика се забавя, очакванията са, че международните банки ще намалят отпусканите кредити към България, което може да доведе до спад на икономическия растеж, наблюдаван в други страни от региона.