Новини

24.3.2011 г.

Правителството предприема конкретни мерки за намаляване цените на горивата

Категория: Икономика

Със законодателни изменения временно ще бъде отменено изискването за влагане на био-съставка в дизеловото гориво. Според изчисленията на експертите тази промяна ще доведе до намаляване на цената с около 6 стотинки на литър”. Това заяви министърът на финансите Симеон Дянков след работна среща с премиера Бойко Борисов и представители на фирмите производители и търговци на горива, както и  с браншовите организации на превозвачите.

„Друго намаление ще последва след прилагането на регламент за плавно нарастване на наличните количества гориво като резерв в частния сектор.  Временно ще се изискват запаси, необходими за 40 дни, а до 2013 година те ще достигнат до прилаганото към днешна дата условие за резерв, достатъчен за 60 дни”, обясни вицепремиерът Симеон Дянков.

Той допълни, че е постиганото споразумение между Министерство на финансите и компания „Лукойл” за налагане на мораториум за повишаване на цените, който ще бъде прилаган в рамките на един месец и започва да тече от днес.

„И през следващата седмица продължават разговорите в работната група за изготвяне на конкретни мерки за намаляване цените на горивата в България”, съобщи министър-председателят Бойко Борисов.

Той отбеляза, че в следващите дни експертите ще обсъдят възможността за възстановяване на ДДС на чуждестранните превозвачи, които зареждат на територията на страната ни. „Ще направим всичко възможно за прилагането на Спогодбата между България и Турция по отношение на ограничението  в количествата, налични в резервоарите на превозвачите”, заяви премиерът. Той съобщи, че в разговорите ще бъдат търсени варианти за изпълнение и на друго предложение, възникнало в хода на дискусиите, а именно реализирането на внос от превозвачите.

„Тези мерки, както и въвеждането на мораториум за нарастване на стойностите от производителите в следващия месец, ще доведат до понижаване на цените на горивата за потребителите”, допълни г-н Борисов.