Новини

21.12.2010 г.

Апликационната форма за магистрала "Тракия" е одобрена

Категория: Регионално развитие

Европейската комисия е одобрила апликационната форма за доизграждането на магистрала „Тракия”. България ще получи безвъзмездно сумата от 400 милиона лева. Магистрала „Тракия” ще бъде завършена през 2012 г.
Апликационната форма за доизграждането на магистрала „Тракия” е за 250 милиона евро или 500 милиона лева, каза премиерът Бойко Борисов пред български журналисти в Ливан, където е на официално посещение. От тази сума 20% е кофинансиране от българската държава, следователно „правителството с работата си осигурява безвъзмездно от Европейската комисия 400 милиона лева за довършване на магистрала „Тракия”, каза Борисов. От името на всички българи, които се избиваха по пътищата, благодаря на президента Барозу и еврокомисаря Хан, че ни подписаха нашата апликационна форма. Намалихме цената на магистрала „Тракия” с 200 милиона лева, спрямо Тройната коалиция, каза министър-председателят.
Борисов показа и решенията на комисията. „Искам да напомня, защото не трябва да имаме къса памет, че през 2002 година искаха да направят магистрала „Тракия” платена, с парите на българските данъкоплатци. И цената тогава беше 550 милиона евро – милиард и сто милиона лева – грубо казано – трябваше да излязат от джобовете на българския данъкоплатец и след това – да сложат бариери и да се взимат такси. До 2010 година, понеже не можаха да се разберат за комисионните, Тройната коалиция обяви, че „Тракия” ще струва 350 милиона евро поради една – единствена причина – не се разбраха за комисионните. Нещо, което Европейската комисия аплодира е, че нашето правителство първо, работи много по-прозрачно и намали с 200 милиона лева цената на магистрала „Тракия”. Подписаната вчера апликационна форма е за 500 милиона лева или 250 милиона евро. От тях 20 % е кофинансиране от българската държава и с работата си това правителство осигурява на българските граждани 400 милиона лева безвъзмездна помощ от ЕК. От името на всички българи, които се избиваха по пътищата, благодаря на президента Барозу и еврокомисаря Хан, че ни утвърдиха тази апликационна форма”, каза Борисов.
На 15 януари в България ще бъде президентът на Европейската инвестиционна банка, с когото ще трябва да се свършат две неща: да подсигури кофинансирането и да осигури трима или четирима експерти, които да работят с нас, и да направим същото и с магистрала „Струма”, каза Борисов.
С магистрала „Струма” ще опитаме да направим това, което вече направихме с осигуряването на финансирането за изграждане на магистрала „Тракия”, каза премиерът Бойко Борисов. Очаква се на 15 януари догодина в България да пристигне президентът на Европейската инвестиционна банка; с него ще се разговаря на страната ни да бъдат предоставени трима или четирима експерти, с които да се работи за осигуряване на европейски пари за магистрала „Струма”. Бъдещето време съм го оставил на колегата Станишев. Но по двата лота на магистрала „Струма” – първи и четвърти – се надявам напролет или в началото на лятото да започнем строителството.
Ако трябва да формулирам това, което сме получили, то има една единствена дума – доверие, каза Борисов по повод одобрената апликационна форма за довършването на магистрала „Тракия”. На практика ЕК, нашите европейски партньори ни дават да управляваме 400 милиона лева пари на европейските данъкоплатци, каза Борисов.
За 20-те процента кофинансиране на магистрала „Тракия”, Борисов каза, че страната ни има три заемни споразумения – с Европейската инвестиционна банка, със Световната банка и с Европейската инвестиционна банка за възстановяване и развитие. Едно към четири е усвояването на парите от Европейската инвестиционна банка спрямо Световната банка – това го казвам изрично, заради тези, които не знаят, че ЕИБ е банката на Европейския съюз, на самите нас – каза Борисов.
Като прибавим това, че вчера министър Цветанов се справи много добре и намали договора на „Сименс” с 28 милиона лева, пак от парите на българските данъкоплатци, мисля, че вчерашният ден като Игнажден, искам така да ни върви през цялата година. Да ни одобрят още няколко апликационни форми. Разговарях с министър Дончев – с одобрената сега апликационна форма и плащанията, които ще започнат след Нова година, ще увеличим усвояемостта на европейските фондове, каза Бойко Борисов.
Целим 80 % усвояемост на парите по европейските фондове в края на този мандат и началото на следващия, каза премиерът Бойко Борисов. Той подчерта, че освен одобряването на апликационната форма за довършване на магистрала „Тракия”, с което ЕК ни дава безвъзмездна помощ от 400 милиона лева, вчера министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов „се справи много добре и намали договора на „Сименс” с 28 милиона лева, пак от парите на българските данъкоплатци”. Мисля, че вчерашният ден като Игнажден, искам така да ни върви през цялата година. Да ни одобрят още няколко апликационни форми. Разговарях с министър Дончев – с одобрената сега апликационна форма и плащанията, които ще започнат след Нова година, ще увеличим усвояемостта на европейските фондове, каза Бойко Борисов. Тръгвайки и другите големи проекти, се надявам от 40 – 50 %, до 80 % усвояемост в края на този мандат – началото на следващия.
Да им е честито на всички, особено на моите добри приятели от Синята коалиция, които правеха много по тази магистрала, за да не се случи, но се надявам, че сега ще се радват заедно с нас, защото тази магистрала „Тракия”, няма да я занеса у нас в двора в Банкя, а ще остане за поколенията. Убеден съм, че значително ще се подобри и туризмът, и бизнес климатът, и ще съживим тези сега западнали райони като Сливен, Ямбол и т.н.
Началото на лятото – юни 2012 година, както работят в момента, виждате, че на всеки 20 дни ги контролираме, ще се отива до Ямбол. Четвърти лот Ямбол – Карнобат като процедура и конкурс започна с 4 – 5 месеца по-късно. Говорил съм много с българските фирми, при осигурено плащане, те имат изгодата да работят по-бързо, по-добре и да бъдат предпочитани и за другите магистрали. Надявам се българите да се върнат от море и по четвърти лот на магистралата през 2012 година.
Сбъднах обещанията на Синята коалиция за магистралите. Сбъднах и на Станишев предизборния клип, че като кажеш Борисов разбираш Костов. На всички им сбъднах заклинанията, каза премиерът Бойко Борисов. По думите на премиера, Синята коалиция е направила много магистрала „Тракия” да не се случи, но тя ще бъде факт.
Източник: Агенция Фокус