Новини

27.3.2012 г.

Вацлав Клаус: Чехия напълно подкрепя присъединяването на България към Шенгенското пространство

Категория: Европейски въпроси

„Напълно подкрепяме присъединяването на България към Шенгенското пространство”, заяви президентът на Чешката република Вацлав Клаус, който е на работно посещение в страната ни по покана на българския си колега Росен Плевнелиев. Темата беше поставена днес по време на проведената в Министерския съвет среща с вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той благодари за изразената подкрепа от г-н Клаус и го увери в усилията на българското правителство за осигуряване  сигурността на границите на ЕС.   

В хода на разговорите беше обсъдено двустранното сътрудничество между държавите и партньорството в рамките на Европейския съюз.
„В условията на световна финансова и икономическа криза българското правителство не позволи висок бюджетен дефицит. Работим активно за изграждането на транспортната инфраструктура, която е от изключителна важност за развитието на икономиката, земеделието и туризма в страната”, заяви вицепремиерът Цветанов. Сред приоритетите в политиката на българското правителство той посочи още  осигуряването на заетост за младите хора в България, намаляване на безработицата в страната и интеграцията на ромското население. Президентът на Чешката република прояви интерес и изрази желание да се запознае с изготвената Рамкова програма за интегриране на ромите в българското общество ( 2012-2020г.). По време на разговорите беше изразено и положително становище относно сътрудничеството в сферата на сигурността и полицейските власти, както и в развитието на туризма между България и Чехия. 

Министър Цветанов извини отсъствието на правителствения ръководител Бойко  Борисов от срещата, поради възникналите служебни ангажименти на министър-председателя и отсъствието му от София.
„Като бивш премиер проявявам пълно разбиране и моля да предадете поздравите ми на г-н Борисов, с когото лично говорихме за моето посещение в България още преди година”, заяви г-н Клаус.