Новини

16.11.2010 г.

Срещу сивия сектор в търговията с горива

Категория: Бизнес среда

Ще бъде създадена междуведомствена работна група за обсъждане на идеи за промяна в законодателството с цел ограничаване на сивия сектор при търговията с горива. Това каза вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов след среща с представители на Българската петролна и газова асоциация, предаде репортер на Агенция „Фокус”. През последните две години има тенденция на нарастване в пъти на грабежите на бензиностанции в Централна и Източна Европа, каза на пресконференцията Камелия Славейкова, изпълнителен директор на „Шел”, която обясни, че именно това е провокирало срещата. Според нея по този повод превантивно трябва да се работи с МВР. Данните от веригите сочат, че има 50 % ръст на грабежите в бензиностанциите, има увеличение на кражбите и на горива. Това престъпление остава ненаказано, защото се квалифицира като маловажно и не се преследва. Освен това извършителите в повечето случаи са непълнолетни, обясни Андрей Делчев, председател на Българската петролна и газова асоциация. Според статистиката на МВР през 2010 г. са регистрирани 48 грабежи в бензиностанции (27% от тях са разкрити), 21 са въоръжените грабежи (19,5 % от тях са разкрити), 499 са кражбите, като 317 или 63 % от тях са разкрити, каза Цветанов. От 17 до 22-годишни са предимно извършителите на такива престъпления.

Петролната и газова асоциация смята, че трябва да се приеме закон за петролния бизнес, защото многобройните мерки за ограничаване на сивия сектор при търговията с горива не работят. Затова трябва да има някаква форма на разрешителен лицензионен режим, както се лицензират енергийните фирми. По този начин ще се допускат само играчи, които отговарят на изискванията. В момента незаконната търговия е много активна и глобите не спират извършителите. Има нужда от по-тежки наказания за извършителите на грабежи по бензиностанциите, смята Делчев. Валентин Златев, шеф на „Лукойл България” 2010 г. е тази година кражбите по тръбата са сведени до минимум, благодарение на работата на МВР. Ние очакваме повече разбиране от правителството, и не само от правителството, но и от ГЕРБ, каза той.

На срещата е договорено, че бензиностанциите трябва да бъдат оборудвани с камери. МВР е поело ангажимент да бъде предоставена информация за лица, извършители на кражби в бензиностанции. Има случаи, когато се прави зареждане от потребители, които не плащат сметката си за гориво, обясни министър Цветанов. Ще се търсят законодателни промени, бизнесът е направил експертиза за практиките в другите страни.

Източник: Агенция "Фокус"