Новини

5.6.2008 г.

България в първите 10 реформатори в света

Категория: Анализи

България е сред 10-те топ реформатори, определени според изследването на Световната банка „Doing business 2008”. На специална церемония в сградата на фондовата борса в Ню Йорк българският финансов министър получи награда за реформите в данъчната сфера и цялостно подобряване на бизнес средата у нас. Министър Орешарски вече е член на престижния Клуб на реформаторите, чиято цел е да бъде генератор на идеи и политики за подобряване на бизнес средата в глобален мащаб.

България е единствената държава-членка на Европейския съюз сред първите 10 реформатори в света, сочи „Doing business 2008”. Страната ни е и най-успешният реформатор в плащането на данъците с намаляването на корпоративния данък от 15% на 10 на сто и на осигурителната тежест със 7 пункта. В доклада се подчертава още популяризирането на плащане на данъци и осигуровки по Интернет, както и съкращаване на времето на търговските спорове с въвеждане на частните съдебни изпълнители.

Специален принос към днешната номинация има проведената данъчна реформа в последните три години, заяви в изказването си министър Орешарски. В резултат бюджетните приходи нарастнаха. Най-добрата илюстрация е реализираният ръст от около 140% на приходите от корпоративния данък веднага след редуцирането на неговата ставка. Финансовият министър допълни, че след реформата бизнесът се радва на по-благоприятна инвестиционна среда, а всички данъкоплатци – на по-висок разполагаем доход. Следващите стъпки са насочени към подобряване на ефективността на планирането и управлението на публичните разходи, каза още Орешарски. Той допълни, че всеки министър има ограничен времеви хоризонт. Той ни е даден не за да съхраняваме системите, а за да ги подобряваме. Колкото повече, толкова по-добре, заяви в заключение министър Пламен Орешарски.

Церемонията по награждаването на топ-реформаторите е в рамките на втория годишен Инвеститорски семинар на Клуба на реформаторите. На срещата новите членове на клуба представиха пред международната инвеститорска общност политиките, които водят.

Изследването „Doing business 2008” се изготвя за пета поредна година и обхваща периода април 2006 – юни 2007 г. То се прави от експертен екип по поръчка на Международната финансова корпорация от групата на Световната банка. Изследването анализира регулациите на бизнес средата в 178 държави по 10 основни индикатора. Сред тях са време за стартиране на бизнес, данъчна политика, защита на инвестициите, свобода на търговските операции и т. н. Резултатите от изследването са източник на информацията за инвеститори и международни финансови институции. В тазгодишното издание България е в топ 10 на страните-реформатори и е оценена като най-успешната държава в данъчните реформи. По оценка на условията за бизнес страната ни се е придвижила на 46-о място, при 54-о в миналогодишния доклад, изпреварвайки Румъния, Словения, Чехия, Полша, Гърция и други.