Новини

27.4.2009 г.

Светът остава в капана на кризатa

Категория: Анализи

Ситуацията в Източна Европа бе в центъра на вниманието на пролетните срещи на Световната банка и МВФ. Разговорите приключиха без споразумения по ред въпроси от изключително значение за намиране на изход от кризата. Един от главните въпроси, които не бяха решени във Вашингтон, е трансформацията на МВФ. По силата на решението на Г-20 в Лондон фондът трябва да получи 500 милиарда долара нов капитал за кризисни заеми. Голяма част от тази сума се очаква от развиващи се гиганти като Бразилия, Индия и Китай. Но те отказват да се ангажират, ако не получат по-голяма роля във вземането на решения във фонда и Световната банка.

САЩ и ръководителите на Световната банка и МВФ подкрепят реформи във фонда, които биха задоволили тези искания. Но повикът за реформи се сблъсква със съпротивата на европейските лидери. Подобни промени биха намалили значително традиционно огромната власт на западноевропейските държави в двете институции.

Докато по финансовите върхове се води тази битка за престиж и реална власт, светът остава в капана на кризата. По време на срещите се чуха многобройни потвърждения за това, че кризата ще бъде по-тежка и по-продължителна от очаквано. Икономическият срив застрашава с крайна бедност поне 90 милиона души в света, каза директорът на Световната банка Робърт Зелик: „Единодушни сме по отношение на това, че светът е изправен пред безпрецедентна икономическа криза, че бедните хора ще пострадат най-много, и че трябва да действаме незабавно, за да предотвратим хуманитарна катастрофа в световен мащаб.” Голяма част от застрашените хора са в Източна Европа и Централна Азия. 35 милиона души в региона могат да пострадат от нова вълна на бедност.

На срещите във Вашингтон бе одобрено допълнително облекчаване на условията за отпускане на заеми. Особено облекчен е режимът за заеми за Източна Европа – регион, който както МВФ, така и Световната банка смятат за най-силно пострадал от кризата. Директорът на отдела за Европа в МВФ Марек Белка каза следното за състоянието на европейската икономика: „Европа е в дълбока рецесия. Сривът беше предизвикан от световната финансова криза и от рязкото намаляване на търговския обмен. Двойният шок е особено болезнен за Европа поради нейната дълбока обвързаност със световната икономика.”

Всичко зависи от прочистването на финансовия сектор

Белка посочи, че финансовият сектор е не само причина за проблемите, но и ключ към възстановяване. „Никакви мерки няма да успеят да оправят икономиката, ако Европа не предприеме бързи действия за прочистване на финансовия си сектор”, заяви той. Особено сериозни са проблемите в новите европейски икономики, предупреди още Белка: „Източна Европа понесе тежък удар. Кризата се развива различно в отделните държави, тя отразява различните начални условия във всяка една от тях.”

Какво е решението? За региона е валидно посланието, което по време на срещите МВФ многократно отправи към всички държави в света: прочистване на финансовия сектор. Белка поясни, че в Източна Европа ще са необходими специални усилия поради спецификата на банковия сектор там: „Стабилизирането на финансовия сектор ще изисква общи действия на Източна и Западна Европа заради тясната обвързаност на банковите им системи.”

Колко бързо ще се оправят нещата? На този въпрос Марек Белка отговаря предпазливо: „Можем да кажем само, че виждаме шанс икономиката да се съживи през първата половина на 2010 година. Но всичко зависи от прочистването на банковия сектор. Ако това не бъде постигнато, всички мерки срещу кризата ще се окажат безполезни.”
 
Автор: Соня Каникова/Редактор: Даря Попова-Витцел
Източник: Дойче Веле