Новини

27.4.2009 г.

Битката за газа

Категория: Енергетика

Отзвукът от енергийната среща в София е основната тема, по която международните медии споменават днес България. Страната се споменава и във връзка с протестите в Германия срещу участието на РВЕ в строежа на АЕЦ Белене.

 
Агенция Асошейтед Прес предложи обширно резюме на казаното и свършеното по време на енергийния форум в българската столица, подчертавайки конкурентността на проектите "Южен поток" и "Набуко". Агенцията информира за анонсираните от руския енергиен министър Шматко в София по-ниски цени на газа по трасето "Южен поток".

Руските вестници днес обширно анализират и коментират резултатите от срещата в София и състезанието между двата конкуриращи се проекта. Вестник Комерсант отбелязва, че България смята да се възползва от възможностите си за натиск над руската страна и че София настоява за по-изгодни цени на газ за България. Комерсант смята също, че Газпром ще направи отстъпки пред българските искания в името на това да осигури преднина за проекта "Южен поток" пред европейския проект "Набуко".

Вестник Независимая газета смята, че Газпром в момента е с отслабени позиции и че срещата в София е допринесла за това, като не е включила проекта "Южен поток" в приоритетните  начинания за ЕС. Вестник Время Новостей пише, че от предстоящата среща между българския премиер Станишев и руския му колега Путин в Москва ще стане ясно дали е постигнат компромис между българските и руските позиции. Изданието смята, че разногласията няма да се преодолеят лесно включително и поради това, че Брюксел оказвал натиск над София да не дава приоритетен статут на "проруския тръбопровод".

За конфликта на интереси между България и Русия, станали повод за отказа на руския премиер Путин да пристигне в София, пише и австрийският Залцбургер Нахрихтен. Изданието отбелязва, че България отказала на Русия ползването на националните тръбопроводи на своя територия за целите на "Южен поток". Азербайджанското онлайн-издание Тренд Кепитал обръща внимание на анонса на грузинския министър на енергетиката, в който се съобщава, че Грузия е готова да участва в проекта "Набуко" и да играе подобаваща роля в рамките на системата за гарантиране на сигурността на газовите доставки в бъдеще.

Германският Зюддойче Цайтунг публикува статия на Краус Брил, под заглавие "Европа иска да се подсигури по-добре срещу трудности в газовите доставки". Авторът анализира задкулисната битка на интереси, свързани с газовите доставки, като отбелязва, че българският президент Първанов направил впечатление с отправените от него критики срещу Газпром, заявявайки, че компанията следва да зачита българския суверенитет.

Швейцарският Нахрихтен информира за постигнатото на срещата в София и пише, че България е била най-силно засегната от спирането на руския газ през зимата. Агенция Риа Новости и иранското издание Техран Таймс информират за визитата на премиера Станишев в Москва и отбелязват приоритетните теми за разговори: строежа на АЕЦ Белене, проекта "Южен поток" и петролопровода Бургас-Александруполис.

Германският Нойес Дойчланд обърна внимание на протестите на противници на атомната енергия в Германия по повод годишнината от катастрофата в Чернобил и писа, че активисти са апелирали към концерна РВЕ да преоцени подкрепата си за строежа на АЕЦ Белене. Франкфуртер Алгемайне Цайтунг пише, че икономическата криза в Източна Европа е засегнала германската вестникарска група ВАЦ, която е силно представена в България. България, както и други страни от региона, междувременно са засегнати от рецесия, която предизвикала срив в продажбите на групата, отбелязва изданието.

Източник: Дойче Веле