Новини

16.12.2008 г.

Стартира проекта за разширение на метрото в София

Категория: Възможности

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев и кметът на гр. София Бойко Борисов направиха заедно символична първа копка за официалния старт на проекта за разширение на столичното метро. Проектът за разширение на метрото в гр. София в отсечката: „Пътен възел „Надежда"- Централна жп гара - пл. Св. Неделя - бул. „Черни връх", е предвиден за финансиране от ОП „Транспорт" с бюджет от 185,19 млн. евро, от които 157,41 млн.евро са безвъзмездна помощ от Европейския фонд за регионално развитие.

Церемонията бе уважена от заместник министър председателя инж. д-р Меглена Плугчиева, ръководителя на постоянното представителство на ЕК в България Н.Пр. Зинаида Златанова и зам.-министъра на транспорта Весела Господинова. 

В своето изказване министър Мутафчиев подчерта, че основната заслуга за успешното стартиране на проекта е на екипите на Управляващия орган на ОП „Транспорт" и на бенефициента „Метрополитен" ЕАД. Той подчерта, че това е първият голям инфраструктурен проект на България, който се съфинансира от Структурните фондове на ЕС. В речта си кметът Борисов призова софиянци да бъдат търпеливи, тъй като при строежа на метрото ще се наложи затварянето на отделни участъци от улиците. Той предупреди избраните строителни компании, че няма да се правят компромиси по отношение на работата им по проекта. Вицепремиерът Меглена Плугчиева посочи,  че проектът за разширение на метрото е сигнал към българското общество и евроинституциите, че България е ангажиран и отговорен член на ЕС.