Новини

24.2.2012 г.

България, Хърватска, Румъния и Сърбия ще привличат туристи с общ културно-исторически маршрут

Категория: Туризъм

Министър Трайкова подписа в Сремски Карловци меморандум за съвместната инициатива "Пътят на римските императори"


Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков подписа днес четиристранния меморандум за разбирателство за реализацията на културно-туристическия маршрут "Пътят на римските императори”. В общината на старинното сръбско градче Сремски Карловци край Нови Сад подписите си под документа положиха държавните секретари в Министерството на регионалното развитие и туризма на Румъния Еуген Куртеану, в Министерството на икономиката и регионалното развитие на Сърбия Горан Петкович и в Министерството на туризма на Хърватска Желимир Крамарич,. На церемонията присъстваха генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН Талеб Рифай, министърът културата на Сърбия Предраг Маркович, зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов и др. Споразумението трябва да придаде регионална специфика на общите туристически продукти на четирите страни, като използва богатото им нематериално наследство от римско време. Целта на общите усилия на четирите държави е да превърнат региона в още по- привлекателна дестинация за туристите по света.

В дискусия преди подписването под надслов "Дунавският регион и устойчивото развитие на селския туризъм" четирите страни подчертаха, че имат не само воля, но и преминават към създаване на конкретни общи туристически услуги, които да популяризират тази част на Европа чрез богатите й културни и природни ресурси. Подобен продукт вече съществува в Централна и Западна Европа и това е негово естествено продължение.

"Ще обединим усилията си да направим бранда Дунав лесно разпознаваем не само на генериращите пазари и не само чрез масовите форми за туризъм, а и чрез многобройните налтернативни форми за почивка и пътуване – културен, исторически, еко-, винен, гурме, велотуризъм, СПА и др.", каза министър Трайков. Той подчерта, че сама по себе си европейската река е вече бранд и голям проект в туризма благодарение на културното си наследство и природното си богатство. Сега вече е време да се пресъздадат емоциите и преживяванията по нейния път като конкретни и атрактивни туристически услуги. В това отношение България ще направи максимални усилия да подобри инфраструктурата в своя участък. Една от първите стъпки в тази посока е именно проектът "Пътят на римските императори”, който се подготвя от две години, допълни Трайков и прогнозира, че до една година инициативата ще започне да се реализира. Това ще ускори развитието на региона, в който по данни на ООН над 70% от туризма е селски и се развива от малки и средни фирми.

В партньорство с останалите страни България вече е анонсирала пред Европейската комисия проектно предложение за маршрута на римските императори, включващо маркетингов план и план за действие. Основната област на  сътрудничество е маркетингът, съвместната реклама и общото представяне на туристическите пазари в Европа и трети страни, използването на единни визуализация, лого и слоган. Останалите дейности по опазването и експонирането на обектите, както и допълнителните услуги (например съпътстващите СПА и винен туризъм за България), остават компетенция на национално равнище. Маршрутът ще ползва едно основно трасе, свързващо отделните държави. Работната група, която се създава с меморандума, ще подготви препоръчителни критерии за реализацията му. Меморандумът предвижда също обмен на експерти по управление и маркетинг, както и на статистически данни.

Церемонията, която скрепи политическата рамка на инициативата, се превърна във финална кулминация на тридневната конференция за Югоизточна Европа "Устойчивост в селския туризъм" в Белград под патронажа на ООН. Последният й изнесен панел за бъдещото развитие на селските райони се проведе в градската управа на Сремски Карловци. Присъстваха също координаторът от постоянното представителство на ООН в Сърбия Уилям Инфанте, ръководителят на Дунавски компетентен център Даниела Шили и др.