Новини

23.2.2012 г.

България открива консулство в Исландия

Категория: Правителствени

България ще открие консулство в Исландия със седалище в Рейкявик и с консулски окръг, обхващащ територията на цялата страна, реши правителството на днешното си заседание. То ще бъде ръководено от почетно (нещатно) консулско длъжностно лице – исландската гражданка Сигридур Ингварсдотир.

Г-жа Ингварсдотир е президент на исландския клон на световната благотворителна организация „Каритас” от 1993 г. Има диплома по политически науки от университета в Рейкявик, след което завършва магистратура по бизнес администрация в Университета по икономика в Лондон, както и курс по съвременно изкуство в Института по изкуства „Сотби” в Лондон. В своята професионална кариера тя е била автор и водещ на предавания по политически и културни въпроси в исландската обществена телевизия RUV, началник отдел в исландското Министерство на комуникациите (1985-1988), както и специален представител на аукционната къща „Сотбис” за Исландия (1990-2000). Заемала е редица ръководни постове в обществени организации и сдружения, в това число заместник-председател на исландското Екологическо общество (1982-1985), съосновател на исландското Дружество за деца с увреждания (2003-2005), председател на Дружеството на грижи за деца, осиновени от чужбина (2004-2005).

Възстановяването на почетно консулство на България в Исландия ще допринесе за разширяването и задълбочаването на двустранните контакти и ще има важно значение за защита правата на българските граждани и интересите на страната ни в Исландия.