Новини

7.2.2012 г.

Русия гарантира доставките на заявените количества природен газ, заяви министър Сергей Шматко

Категория: Енергетика

Намаляването на доставките на природен газ за страните от балканския регион възникна заради повишената консумация, предизвикана от лошото време в Европа. Няма да има проблеми с доставката на заявените количества за България и другите европейски държави, увери министърът на енергетиката на Руската Федерация Сергей Шматко. Той се срещна в Москва с българския си колега Трайчо Трайков и вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, които са на посещение в руската столица като част от правителствена делегация.

По време на срещата бяха обсъдени и други енергийни теми от взаимен интерес, като удължаване на ресурса на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй", строежът на АЕЦ "Белене" и развитието на проекта "Южен поток". Сергей Шматко декларира готовността на Русия да продължи работата по проекта "Южен поток", независимо от развитието на взаимоотношенията между Русия и Украйна.

Министър Трайков и министър Шматко са съпредседатели на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. В това си качество двамата министри обсъдиха нарастването на броя на руските туристи, посетили България, увеличения търговски обмен между двете страни, както и инвестиционната активност.

По време на разговора министър Шматко изказа благодарност към българските си колеги за взетото от правителството решение за прилагане на безвизов режим за притежателите на валидни шенгенски визи. По този начин руските граждани, които имат вече издадени шенгенски визи или разрешения за пребиваване, ще могат да посетят и България, без да е необходимо да преминават през допълнителни визови процедури.

Русия заема 2-ро място в стокообмена на България със света, 9-то място по износ и 1-во място по внос през 2010 г. През 2010 г. стокообменът ни с Русия отбеляза ръст от 32,9%, при общ ръст на външнотърговския ни стокообмен с 16,2%. Износът за Русия се е увеличил с 44,2%, а вносът – с 31,4%. През първите 11 месеца на 2011 г. взаимният стокообмен се е увеличил с 39% (5922,7 млн.щ.дол.), като износът се е увеличил с 24,9% (678,6 млн. щ.дол.), а вносът – с 41,1% (5244,1 млн.щ.дол.)

През 2010 г. туристопотокът от Русия се е увеличил с 32%, при ръст на общия туристопоток с 5,4%. През първите 11 месеца на 2011 г. туристопотокът се е увеличил 19,9% (442795 души), при ръст на общия туристопоток с 4,5%.